facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Čičerika (Cicer arietinum)

Druga imena: cicer, rimski grah, cirna, čičerka, čičerka, čičerka

Ocena škode: 1 (Naravne snovi)


Čičerika (Cicer arietinum), znana tudi kot cicer, rimski grah, cirna, cyzrna ali navadna čičerika, je rastlina iz družine stročnic. Fižol te rastline je glavna sestavina številnih tradicionalnih jedi v južni Aziji, Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu. V teh regijah je čičerika že stoletja priljubljena hrana, danes pa jo poznajo in obožujejo po vsem svetu.

Čičerika je plod rastline, ki je bogata z beljakovinami in vlakninami ter ima številne možnosti uporabe v proizvodnji hrane. Uporablja se na primer za pripravo humusa, tradicionalne bližnjevzhodne jedi iz čičerke, tahinija (sezamove paste), česna in limone. Iz čičerike se pripravlja tudi falafel, priljubljena vegetarijanska kroglica, ki izvira z Bližnjega vzhoda. Čičerika je tudi pomemben del indijske kuhinje, kjer se uporablja za pripravo čane masale, jedi iz čičerike in začimb, ali za izdelavo moke, imenovane gramova moka, ki se uporablja za pripravo sladkarij in ocvrte hrane. Čičerika je tudi priljubljena sestavina juh in solat. V zadnjem času se iz čičerike izdelujejo tudi rastlinska mleka in nadomestki mesa. Ne glede na to, kako je čičerka pripravljena, je vedno odličen vir beljakovin in vlaknin.

Čičerika (Cicer arietinum) je mogoče najti v naslednjih izdelkih

Kategorija
Top