facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Monascus purpureus

Druga imena: Rdeči kvasni riž, Rdeči kojinski riž, Rdeči koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka , Monascus araneosus , Monascus major , Monascus rubiginosus, Monascus vini

Ocena škode: 1 (Naravne snovi)


Monascus purpureus je vrsta glive iz družine Schizosaccharomycetaceae. Gre za posebno vrsto glive, za katero je značilna predvsem rdeča do vijolična barva, raste pa na rižu, žitu in drugih vrstah zrnatih substratov. Prejšnja sistematična imena za to vrsto so med drugim Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus in Monascus vini. Alternativna imena so rdeči kvasni riž, rdeči kojinski riž, rdeči koji in Hong Qu Juin, ki izhajajo iz različnih jezikovnih prevodov, povezanih z obarvanim riževim substratom. Ta vrsta gob je za številne kulture nepogrešljiv pripomoček pri pripravi klasičnih jedi.

Uporablja se predvsem v živilski in farmacevtski industriji. Je pomemben proizvajalec pigmentov in encimov, ki se uporabljajo predvsem pri proizvodnji živilskih izdelkov. Živilom se dodaja šele med končno predelavo, ko jim doda značilno barvo in okus. Monascus purpureus se najpogosteje pojavlja v azijski kuhinji, kjer se uporablja za barvanje rib, tofuja, sira, mesa, riža, piva in vina. Na Kitajskem Monascus purpureus omogoča proizvodnjo tradicionalnega rdečega riževega vina. V farmacevtski industriji se ta goba uporablja za proizvodnjo zdravil za zniževanje holesterola, saj proizvaja snovi, ki delujejo kot statini. Statini so zdravila, ki znižujejo raven holesterola v krvi in tako prispevajo k preprečevanju bolezni srca in ožilja. Seveda pa uporaba gobe Monascus purpureus ni omejena na področje zdravil in hrane. Je pomembna sestavina naravnih kozmetičnih izdelkov in služi tudi kot modelni organizem v različnih znanstvenih študijah.

Kategorija
Top