facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Natrijev propilparaben

Druga imena: Natrijeva sol propil estra 4-hidroksibenzojske kisline, E 216, propilparahidroksibenzoat

Ocena škode: 4 (Nekoliko škodljiva kemija)


Natrijeva propil esterska sol 4-hidroksibenzojske kisline, skrajšano natrijev propilparaben, znan tudi kot E 216, spada v skupino konzervansov. Uporabljajo se v živilski industriji za podaljšanje roka uporabnosti živil in se pogosto uporabljajo v industrijski proizvodnji po vsem svetu. Zaradi svojih lastnosti preprečuje razvoj bakterij, plesni in kvasovk, ki bi lahko pokvarile živila. Propil parahidroksibenzoat ima rahlo grenak okus in je topen v vodi, zato je ta snov pogosto prisotna v številnih živilskih izdelkih, pri katerih se pričakuje daljši čas skladiščenja.

V živilski industriji se natrijev propilparaben pogosto uporablja kot dodatek v pekovskih izdelkih, sladoledu, nekaterih vrstah sira, suhih ribah, sadju, zelenjavi ali klobasah. Vendar ga najpogosteje najdemo v kozmetičnih in farmacevtskih izdelkih. Ta konzervans je dodan različnim kozmetičnim kremam, šamponom, balzamom, gelom za prhanje, oljem, milom, šminkam in higienskim izdelkom. V teh primerih se uporablja zaradi svojih antibakterijskih in protiglivičnih lastnosti. V farmacevtskih pripravkih je element, ki pomaga ohranjati zdravila sterilna in podaljšuje njihov rok uporabnosti. Je tudi sestavina nekaterih vrst otroške hrane, vendar je priporočljivo spremljati njegovo vsebnost, zlasti pri občutljivih posameznikih, pri katerih bi se lahko pojavila alergijska reakcija.

Kategorija
Top