facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Ostrolistni rumenec (Zanthoxylum armatum)

Druga imena: rumeni krilati dren, rumeni krilati dren, himalajski pepel, Zanthoxylum alatum, Xanthoxylum armata, drevo zobobola

Ocena škode: 1 (Naravne snovi)


Rumeni trn, znanstveno imenovan Zanthoxylum armatum, je listopadna lesnata rastlina, ki izvira iz južne in jugovzhodne Azije. Druga imena, ki se uporabljajo za to vrsto, so krilat rumeni trn, ploščatolistni rumeni trn, himalajski jesen, Zanthoxylum alatum, Xanthoxylum armata ali drevo zobobola. Gre za drevo, ki zraste od 2 do 10 metrov v višino, prepoznavno po značilnem lubju z rumenim odtenkom koprive in ostrimi trni. Njegovi listi so aromatični, sestavljeni in krilati, cvetovi so majhni in beli, plodovi pa so kroglaste, dvoplastne kapsule z rdečimi do rjavimi semeni.

Vendar je najpomembnejša uporaba lesa rumenega trna. Njegovi aromatični plodovi in listi se uporabljajo kot začimba v tradicionalni indijski, kitajski in nepalski kuhinji. Plodovi rumenega trna imajo prijeten pikanten okus, podoben maku, z rahlimi notami citrusov. Iz palic, vej in lubja se nato pridobiva tradicionalno kitajsko zdravilo, ki se v medicini uporablja kot zdravilo proti zobobolu, revmatizmu in migreni. Pri lupljenju lubja se pridobiva tudi eterično olje, ki se uporablja v aromaterapiji. Poleg tega se les rumenega trna uporablja v rezbarstvu in lončarstvu, njegovi plodovi pa pri proizvodnji likerjev in vin. Tako je trnjevo drevo pomemben vir surovin za najrazličnejše izdelke, njegov pomen pa narašča, zlasti zaradi vse večjega zanimanja za naravno medicino in eksotično gastronomijo.

Kategorija
Top