Paragvajski svetlik (Ilex paraguariensis)
Druga imena: yerba mate
Ocena škodljivosti: 1 (Naravne snovi)
Paragvajski svetlik ali Ilex paraguariensis je zimzeleno drevo, ki lahko zraste do 15 metrov v višino. Njegovi listi so na eni strani zeleni, na drugi sivi in okrašeni z majhnimi žleznimi pikami. Cveti z belimi cvetovi in rodi kroglaste plodove. Ta vrsta raste predvsem v Južni Ameriki, zlasti v Braziliji, Paragvaju, Argentini in Urugvaju, kjer jo tradicionalno uporabljajo tudi za pripravo pijače, imenovane mate.
Glavni proizvod, pridobljen iz paragvajskega svetlina, je tradicionalna pijača maté, ki je v Južni Ameriki zelo priljubljena. Prah iz listov in vejic se doda v vročo vodo in nato popije. Maté je znan po naraščajoči vsebnosti kofeina in velja za bolj zdravo alternativo kavi. Pogosto je iskan tudi zaradi spodbudnih učinkov, saj vsebuje več antioksidantov kot zeleni čaj. Poleg tega napitka se paragvajski svetlin uporablja tudi v kozmetični industriji. Olje yerba mate se namreč zaradi svojih pozitivnih lastnosti dodaja številnim kozmetičnim izdelkom, kot so kreme, šamponi in maske za obraz. Listi Yerba mate se uporabljajo tudi kot naravno barvilo v živilski industriji. Njegovi izvlečki se zaradi protivnetnih in antibakterijskih lastnosti uporabljajo tudi v medicini.
V naših izdelkih te snovi ne boste našli, poskusite naravne izdelke brez kemikalij iz naše ponudbe.
Siada Regal parfumirana voda uniseks
Podrobnosti o izdelku
Fusion nadomestne britvice 4 kosi za moške
Podrobnosti o izdelku
BIO gel za prhanje Nordic Berry 200 ml
Podrobnosti o izdelku
4711 4711 Original kolonjska voda brez razpršilnika unisex
Podrobnosti o izdelku