facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Cosmos

Cosmos

COSMOS je usklajen standard za organsko in naravno kozmetiko, ki ga ureja neodvisna, mednarodna in neprofitna skupina COSMOS AISBL s sedežem v Bruslju. Standard COSMOS določa pravila, ki jih morajo kozmetična podjetja upoštevati, da bi potrošnikom zagotovila, da so izdelki, ki jih prodajajo, resnično ekološki ali naravni ter da so proizvedeni z najmanjšim možnim vplivom na okolje in ohranjajo visoko kakovost.

Leta 2002 se je pet vodilnih evropskih organizacij, ki določajo standarde za ekološko in naravno kozmetiko (BDIH iz Nemčije, Cosmebio iz Francije, Ecocert Greenlife SAS iz Francije, ICAE iz Italije in Soil Association iz Združenega kraljestva), odločilo oblikovati enoten standard za to vrsto kozmetike. Po vrsti zahtevnih in tehničnih pogovorov, v katerih so razpravljali o različnih pristopih k temu vprašanju, je bil standard objavljen leta 2010. Ta pobuda je vključevala tudi vso dokumentacijo in postopke za nadzor in upravljanje procesov, vključno z odobritvijo in pooblastitvijo certifikacijskih organov ter viri za revizijo in razlago standardov po potrebi. Te organizacije so se sčasoma odločile, da bodo ustanovile neprofitno mednarodno združenje za sprejetje, upravljanje in nadaljnji razvoj standarda, ki so ga poimenovale COSMOS.

Smernice postopka COSMOS omogočajo dve ravni certificiranja - COSMOS ORGANIC in COSMOS NATURAL. Prva kategorija je strožja in zahtevnejša. Poleg zahteve po naravnosti in omejevanju uporabe škodljivih snovi zahteva tudi uporabo številnih sestavin z ekoloških kmetij. Poseben poudarek je na energetsko učinkovitem in okolju prijaznem proizvodnem procesu, ki omogoča recikliranje embalažnih materialov.

Da izdelek pridobi certifikat COSMOS ORGANIC, mora biti vsaj 20 % njegove vsebine iz ekoloških sestavin (razen izdelkov, ki se izpirajo), sestavine kmetijskega izvora pa morajo biti v 95 % ekološke. Če je kozmetični izdelek narejen iz naravnih sestavin, vendar ne vsebuje sestavin, ki izpolnjujejo 95-odstotno ekološko merilo, je izdelek certificiran kot naraven z oznako COSMOS NATURAL.

Če izdelek, ki ga je certificirala ena od evropskih certifikacijskih družb, izpolnjuje tudi standarde COSMOS, je ustrezna stopnja certificiranja dodana v obliki imena pod logotipom tega certifikata.

Leta 2022 je več kot 32.000 izdelkov prejelo oznako COSMOS ORGANIC ali COSMOS NATURAL, več kot 13.000 kozmetičnih sestavin je pridobilo certifikat COSMOS in več kot 8.000 sestavin je bilo odobrenih po standardu COSMOS.

Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani http://www.cosmos-standard.org/.

Kategorija
Top