facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Pripravite si svoje surove ploščice in razveselite svoje brbončice

Raw ploščice - domači recepti polni energije in brez nepotrebne kemije

V današnjem hitrem tempu iščemo načine, kako jesti zdravo, okusno in hkrati hitro. Ena izmed priljubljenih možnosti so raw ploščice, torej nepečeni energijski prigrizki iz naravnih sestavin. Ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, konzervansov ali umetnih barvil – in kljub temu lahko telesu zagotovijo potrebno energijo, na primer po treningu, v službi ali na poti. In kar je najboljše? Priprava doma ni prav nič zapletena.

Danes v trgovinah najdemo nešteto vrst raw ploščic različnih blagovnih znamk, okusov in oblik. Kljub temu imajo domače eno veliko prednost – natanko vemo, kaj vsebujejo. Lahko izberemo lastno kombinacijo sestavin, jih prilagodimo prehranskim intolerancam, dietnim omejitvam ali preprosto osebnemu okusu. Poleg tega je domača izdelava običajno cenejša.

Kaj so raw ploščice in zakaj so tako priljubljene?

Raw ploščice (ali tudi "nepečene" ali "žive" ploščice) so prigrizki pripravljeni iz naravnih sestavin brez toplotne obdelave. Najpogosteje so sestavljene iz suhega sadja (najpogosteje datljev), oreščkov, semen in včasih tudi brezglutenskih žit. Prednost je, da se njihova sestava naravno prilagaja življenjskemu slogu – ne glede na to, ali ste vegani, celiaki, športniki ali preprosto želite jesti čisteje, raw ploščice bodo odlična izbira.

Osnovna sestavina je pogosto datljeva pasta, ki je ne le sladka, ampak tudi hranljiva. Je naravni vir energije, bogata z vlakninami in kalijem, in hkrati odlično povezuje vse ostale sestavine. Zato so recepti kot raw ploščice iz datljeve paste postali sinonim za zdrav, hiter prigrizek.


Preizkusite naše naravne izdelke

Kako doma pripraviti raw ploščice? Nič zapletenega

Osnova večine receptov je kombinacija datljev, oreščkov in drugih sestavin po okusu. Ni potrebno peči, kuhati ali kompleksno obdelovati. Potrebujete le mešalnik, nekaj časa in malo ustvarjalnosti. Naslednji recept za raw müsli ploščice je odličen kot osnova, ki jo lahko vsak prilagodi po svoje.

Domače raw müsli ploščice z datljevo pasto

Sestavine:

  • 200 g datljev (ali pripravljene datljeve paste)
  • 100 g mandljev ali orehov
  • 100 g brezglutenskih ovsenih kosmičev
  • 2 žlici chia semen
  • 2 žlici lanenih semen
  • 1 žlica kokosovega olja
  • ščepec soli
  • po želji: suho sadje, kakavova zrna, cimet, vanilija, kokos

Postopek:

  1. Če uporabljate suhe datlje, jih za 10 minut namočite v toplo vodo, da se zmehčajo. Nato jih zmešajte v gladko pasto.
  2. V mešalniku grobo sesekljajte oreščke in kosmiče – ne popolnoma na prah, bolje je, če ostanejo kosi.
  3. Vse sestavine zmešajte – najbolje z roko, da se zmes poveže.
  4. Nastalo maso prestavite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pritisnite v obliko pravokotnika debeline približno 1,5 cm.
  5. Dajte v hladilnik za vsaj dve uri. Nato narežite na ploščice.
  6. Hranite v hladilniku do enega tedna, v zamrzovalniku pa še dlje.

Tako pripravljene raw ploščice iz datljev niso le hranljive, ampak tudi čudovito vsestranske. Če namesto ovsenih kosmičev dodate več semen ali kokos, nastane brezglutenska različica. Z dodajanjem surovega kakava in malo vanilije ustvarite čokoladno različico, idealno kot zdrav desert.

Raw ploščice kot dodatek aktivnemu življenjskemu slogu

Ne gre le za okus in enostavnost. Raw ploščice, še posebej doma pripravljene, predstavljajo hiter vir energije brez nihanj krvnega sladkorja. Zaradi vlaknin, zdravih maščob in naravnih sladkorjev iz sadja ne povzročajo ostrih glikemičnih reakcij kot običajne sladkarije.

Športniki jih pogosto izberejo pred ali po treningu, ker ne obremenjujejo prebave in kljub temu dodajo moč. A ne le športniki – svoje mesto imajo tudi v pisarni, na izletih ali kot zdrava alternativa otroški malici. Kdor je kdaj poskusil ponuditi datljevo ploščico triletnemu otroku namesto piškota, ve, kako prijetno presenečenje lahko sledi.

Ena mama iz Ljubljane je na primer začela izdelovati svoje lastne raw ploščice, ker njen sin trpi zaradi intolerance na gluten in laktozo. Danes ima že celo zbirko receptov – od ploščic z arašidovim maslom do različice z borovnicami in konopljinimi semeni. "Sploh več ne kupujem industrijskih sladkarij. Ploščice imamo za malico, vzamemo jih na igrišče in na pohode. In kar je najpomembneje – mali jih obožuje," pravi.

Katere so druge priljubljene kombinacije?

Ko se odločite za domačo izdelavo raw ploščic, hitro ugotovite, da možnosti so res široke – in prav v tem je njihova čarobnost. Ni se vam treba bati, da bi kaj pokvarili, saj je kombinacija sestavin skoraj neskončna in eksperimentiranje je nekaj, kar k temu preprosto sodi. Če pa iščete kakšno prvo inspiracijo, lahko poskusite klasiko v obliki kakavovo-kokosovih raw ploščic, za katere boste potrebovali datlje, indijske oreščke, surovi kakav, nariban kokos in kapljico kokosovega olja za mehkobo.

Če vas mika nekaj bolj svežega, so limonino-makove ploščice odlična izbira – potrebujete le datlje, mandlje, veliko limoninega soka in lupinice ter malo maka, ki bo dodal nepričakovano zabavno strukturo. Za tiste, ki iščejo nekaj bolj nasitnega, je tu različica proteinskih ploščic, kjer glavno vlogo igra datljeva pasta, mandljevo maslo, rastlinski protein in nekaj chia semen za dodatno moč. Če pa imate željo poskusiti nekaj jesenskega, si boste zagotovo priljubili raw ploščice z bučnimi semeni – potrebujete le datlje, bučna semena, ščepec cimeta in nekaj suhih sliv, ki bodo dodale čudovito sočnost. Izberite po okusu in nato uživajte v neskončnem kombiniranju in ustvarjanju lastnih različic!

Ne glede na to, kateri okus izberete, gre vedno za odličen način, kako v prehrano vnesti več vlaknin, zdravih maščob in vitaminov brez nepotrebnega sladkorja in kemije.

Na kaj biti pozoren pri izdelavi?

Pri izdelavi raw ploščic je pomembno paziti na kakovost sestavin – še posebej, ko gre za oreščke in semena. Morajo biti sveži, nesoljeni in po možnosti ekološki. Datljeva pasta ne bi smela vsebovati dodanega sladkorja – kvalitetna je gosta, temna in diši po karameli.

Nekatere sestavine so lahko problematične pri shranjevanju – na primer sveže sadje lahko ploščice hitro pokvari. Zato uporabljajte suho sadje ali dobro odcejene sestavine. Če nameravate ploščice vzeti na pot, izberite manj "mehko" različico, ki bo zdržala tudi brez hlajenja.

In končno – ne pozabite na okus. Raw ne pomeni dolgočasno. Ravno nasprotno. S pomočjo začimb, kot so cimet, vanilija, kardamom ali kakav, lahko ustvarite resnično gurmanske koščke, ki bodo očarali tudi tiste, ki sicer ne posegajo po zdravi prehrani.

"Zdrava hrana ne sme biti kompromis. Lahko je radost." Ta stavek odraža, zakaj so raw ploščice tako priljubljene – ker združujejo preprostost z okusom in prehrano. In kar je še več, njihova izdelava je zabavna, ustvarjalna in v njo se lahko vključijo tudi otroci.

Torej, ne glede na to, ali iščete nov recept za raw ploščice, ali poskušate raw ploščice iz datljev prvič, verjemite, da z nekaj osnovnimi sestavinami, mešalnikom in malo domišljije lahko ustvarite prigrizke, ki bodo ne le zdravi, ampak tudi resnično okusni.

Delite
Kategorija Iskanje