facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Božično pecivo iz datljev prinaša veselje brez nepotrebnih kalorij

Sladke božiče drugače - zdravješe pecivo iz datljev očara s svojim okusom in vonjem

Božično pecivo je neločljiv del praznične atmosfere, prav tako kot vonj iglavcev, lučke ali zvok kolend. Na mizah se vsako leto pojavljajo klasike kot so vanilijevi rogljički, linško pecivo ali medenjaki. Z naraščajočim zanimanjem za bolj zdrav življenjski slog pa se vse več ljudi ozira po alternativah, ki razveseljujejo brbončice in hkrati telo ne obremenjujejo s presežkom sladkorja, moke in masla. Ena od presenetljivo okusnih in hranljivih rešitev je božično pecivo iz datljev – sladko, mehko, naravno karamelno in popolnoma brez potrebe po rafiniranem sladkorju.

Datlji kot naravno sladilo in hranilna bomba

Čeprav so se datlji v slovenski kuhinji dolgo zadrževali bolj na robu in služili kot zasilna dekoracija na božični mizi, se v zadnjih letih vzpenjajo v ospredje. In to upravičeno. Ti suhi plodovi datljeve palme niso le sladki – vsebujejo vlaknine, kalij, magnezij, železo, vitamine skupine B in celo vrsto antioksidantov. Zaradi svoje naravne sladkosti odlično nadomeščajo sladkor, poleg tega pa imajo nižji glikemični indeks kot običajno sladilo, kar pomeni, da ne povzročajo tako ostrih nihanj ravni sladkorja v krvi.

Datlji so odlični tako za surovo kot pečeno pecivo. Pri mešanju postanejo gladka pasta, ki drži testo skupaj in hkrati nadomešča sladkor in maščobo. Rezultat so mehki, aromatični koščki, ki ne temeljijo na praznih kalorijah, temveč na resnično hranljivih sestavinah.

Tradicionalni okusi v novi preobleki

Morda mislite, da se zdravo pecivo nujno razlikuje tudi po okusu, vendar datlji lahko ustvarijo iluzijo klasičnih receptov. Njihov karamelni okus v kombinaciji z oreščki, kokosom, kakavom ali začimbami, kot sta cimet in klinčki, spominja na znane božične tone, na katere smo vajeni. Ne gre torej za kompromis, temveč za drugačno pot do istega cilja – uživanja v okusu.

Na primer, "nepečene datljeve kroglice" spominjajo na rumovo osje gnezdo, vendar brez kapljice sladkorja ali alkohola. Nastanejo z mešanjem datljeve paste, zdrobljenih orehov, kakava in kančka vanilije. Obložene s kokosom ali sesekljanimi pistacijami izgledajo praznično in imajo okus kot sanje.

Druga priljubljena možnost so preprosti datljevi piškoti z mandljevo moko, ki se pečejo enako kot klasično linško pecivo. Medtem ko običajno testo sestavljajo maslo, bela moka in sladkor, tukaj stavite na datlje, mandlje in kokosovo olje. Končni piškoti so krhki, rahlo karamelni in se odlično ujemajo z domačo marmelado brez sladkorja.


Preizkusite naše naravne izdelke

Manj sladkorja, več okusa in veselja

Z dobro voljo med prazniki ni vedno preprosto. Preobilica hrane, stres pri pripravah in občutek krivde po četrtem vanilijevem rogljičku ne prispevajo k veselju. Prav zato se vse več ljudi trudi najti pot do Božiča, ki bo poln okusa, vendar brez preobremenjevanja telesa in vesti. Datljevo pecivo se v tem smislu izkaže kot idealna rešitev.

Ne gre za to, da bi se odpovedali vsem tradicionalnim receptom ali premislili celotno praznično kuhinjo. Kaj pa, če bi vključili nekaj novih vrst peciva, ki bodo ne le okusne, ampak tudi hranljive in podpirajo prebavo? Ko se na mizi poleg vanilijevih rogljičkov pojavijo tudi kroglice iz datljev in oreščkov, se nihče ne bo počutil prikrajšanega – prej presenečenega, kako dobro je lahko "zdravo pecivo".

Ena mama dveh otrok je svojo izkušnjo opisala takole: „Ko sem prvič spekla pecivo iz datljev, je mož mislil, da sem v testo dodala karamelo. Ni mogel verjeti, da so v tem le sadje in oreščki. Otroci so tako vzljubili datljeve kroglice, da jih zdaj delamo tudi izven božiča."

Enostavna priprava tudi brez dolgega pečenja

Prednost datljev v kuhinji je njihova obdelava. Ko jih prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se malo zmehčajo, jih je treba le zmiksati v gosto pasto, ki se nato kombinira z drugimi sestavinami. Ni potrebe po nobenem vzhajanju, dolgem hlajenju ali zapletenih tehnikah. Datljevo pecivo je idealno tudi za začetnike ali za otroke, ki se želijo vključiti v božično peko.

Tukaj je preprost recept za kroglice, ki ga zmore res vsak:

Recept - datljeve kroglice z oreščki in kakavom

  • 200 g suhih datljev (idealno Medjool)
  • 100 g orehov
  • 1 žlica kakovostnega kakava
  • ščepec cimeta
  • kokos ali sesekljane pistacije za oblaganje

Postopek: Datlje brez koščic prelijemo za 10 minut z vročo vodo. Odcedimo, zmiksamo v pasto, dodamo oreščke, kakav in cimet. Iz zmesi oblikujemo majhne kroglice, ki jih obložimo s kokosom ali oreščki. Shranjujemo v hladnem prostoru.

Poleg kroglic lahko iz datljeve paste ustvarite tudi osnovo za surove ploščice, jo uporabite za polnjenje piškotov ali pripravite kremo med plasti zdravega medenjaka. Domiselnosti ni meja. In kar je najboljše? Nepečeni recepti prihranijo čas, energijo in elektriko.

Ekološki vidik božičnega sladkanja

Zanimiv bonus peciva iz datljev je tudi njegov ekološki vidik. Večina alternativnih receptov uporablja rastlinske maščobe, oreščke, semena in druge sestavine, ki imajo manjši ogljični odtis kot klasično pecivo, polno masla, jajc in bele moke. Če si poleg tega datlje priskrbite v večji embalaži brez nepotrebnih ovitkov ali bio kakovosti, ste lahko prepričani, da bo vaše božično pecivo ne le zdravo, ampak tudi prijazno planetu.

Ne glede na to, ali se odločite pripraviti le eno vrsto ali cel pladenj bolj zdravih dobrot, božično pecivo iz datljev bo prineslo v vaš dom svež veter. Ponudilo bo bogat okus, hranilne koristi in novo božično tradicijo, ki se jo splača ohraniti.

Kot pravijo: „Resnično dobre stvari niso zapletene – le odkriti jih moramo." In morda je prav letos pravi čas, da ponovno odkrijemo čar datljev kot glavne zvezde na praznični mizi.

Delite
Kategorija Iskanje