facebook
Naročila, oddana pred 14:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Čudežna beljakovina kolagen telesu pomaga na več načinov

Kaj je kolagen?

Kolagen je ključni gradnik našega telesa, njegova vloga pa daleč presega estetsko. V našem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o kolagenu, njegovih prednostih za zdravje in lepoto, kako lahko napolnite zaloge kolagena v telesu in o mitih, ki obstajajo o kolagenu.

Kolagen je esencialna beljakovina, ki jo najdemo v telesih vseh živali, razen človeka. Predstavlja do tretjino vseh beljakovin v človeškem telesu in je ključna sestavina številnih bioloških struktur in procesov. Njegova glavna naloga je zagotavljanje trdnosti in strukture kože, kosti, kit, hrustanca in številnih drugih telesnih tkiv. Je tudi gradnik naših sklepov, mišic, las in nohtov. Obstaja do 28 vrst kolagena, vendar so v telesu najpogostejše vrste od I do V, vsaka pa ima drugačno funkcijo.

V človeškem telesu je več vrst kolagena, pri čemer so najpogostejše vrste I, II, III, IV in V. Vsaka vrsta ima posebne funkcije:

Tip I: najbolj razširjen tip v telesu, najdemo ga v kitah, koži, kosteh in drugih tkivih. Tip II: glavna sestavina hrustanca. Tip III: podpira strukturo mišic, organov in krvnih žil. Tip IV: Najdemo ga v bazalnih membranah, plasteh, ki ločujejo različne telesne strukture. Tip V: sodeluje pri oblikovanju celičnih površin in lasnih vlaken.

Zdravstvene koristi kolagena

Kolagen pomaga ohranjati našo kožo prožno in mladostno, podpira zdravje sklepov in kosti ter je bistvenega pomena tudi za ohranjanje moči naših las in nohtov. Njegovi učinki pa segajo še dlje, saj na primer pomaga pri zdravljenju črevesnih motenj in povečuje splošno vitalnost človeka.

S staranjem se naravna proizvodnja kolagena upočasni, kar vodi v slabšanje moči in elastičnosti kože, posledica česar so na primer gube in drugi znaki staranja. Ta proces lahko pospeši okolje, na primer pretirano izpostavljanje soncu ali kajenje. Z zdravim življenjskim slogom in uravnoteženo prehrano lahko upočasnite razgradnjo kolagena in spodbudite njegovo obnavljanje.

Naravni viri kolagena

Največji naravni viri kolagena v hrani običajno izvirajo iz živalskih proizvodov, saj je kolagen beljakovina, ki jo najdemo v živalskih tkivih. Tukaj je seznam nekaterih najbogatejših virov kolagena:

Kostna juha je narejena tako, da dolgo časa kuhamo kosti govedine, piščanca ali ribe. Pri tem postopku se v juho naselijo kolagen in druge hranilne snovi, zato je juha bogat vir kolagena, ki se zlahka absorbira. Kolagen v juhi je prisoten v obliki aminokislin, ki so pomembne za zdravje kože, sklepov in drugih vezivnih tkiv v telesu.

Marinirano meso, zlasti meso z visoko vsebnostjo vezivnega tkiva, kot so goveja rebra, vrat ali koleno, vsebuje velike količine kolagena. Ta kolagen se med kuhanjem razgradi v aminokisline, ki jih telo zlahka absorbira in uporabi za obnovo vezivnih tkiv.

Ribe in morski sadeži, kot so losos, tuna, kozice in školjke, so bogati viri kolagena, zlasti v koži. Kolagen iz teh virov je pomemben za ohranjanje elastičnosti in čvrstosti kože ter za ohranjanje zdravja sklepov in kosti.

Želatina je predelan izdelek kolagena in je narejena s kuhanjem kosti in kože živali. Želatina se uporablja v številnih sladicah in jedeh kot sredstvo za zgoščevanje, ki prehrani dodaja kolagen in lahko prispeva k zdravju kože, sklepov in drugih vezivnih tkiv.

Jajčni beljak sicer ne vsebuje kolagena, je pa bogat z aminokislinami, ki so nujne za tvorbo kolagena v telesu. Te amino kisline prispevajo k obnavljanju in vzdrževanju vezivnih tkiv, kar spodbuja splošno zdravje in vitalnost.

Piščanec, zlasti piščančja koža in deli, bogati s vezivnim tkivom, kot so vrat ali noge, so dober vir kolagena. Ta kolagen je pomemben za krepitev zdravja kože, sklepov in drugih vezivnih tkiv, kar prispeva k splošnemu dobremu počutju.

Svinjačina je tako kot govedina in piščanec dober vir kolagena, zlasti v koži in vezivnih tkivih. Kolagen iz svinjine podpira zdravje kože, sklepov in drugih vezivnih tkiv, kar je pomembno za ohranjanje splošne vitalnosti telesa.

Kolagen ter vegetarijanska in veganska prehrana

Čeprav je kolagen prisoten predvsem v živalskih izdelkih, obstajajo načini za povečanje njegove proizvodnje v telesu tistih, ki se prehranjujejo izključno z rastlinsko prehrano. Uživanje živil, bogatih z vitaminom C (kot so agrumi, paprika, kivi), cinkom (kot so semena, oreščki) in bakrom (kot so stročnice, polnozrnati izdelki), lahko pomaga telesu učinkoviteje proizvajati kolagen.

Prehranska dopolnila s kolagenom

Ko prehrana ne ponuja dovolj kolagena ali ko se naravna proizvodnja te pomembne beljakovine s starostjo zmanjšuje, se veliko ljudi zateče k prehranskim dopolnilom. Ta dopolnila ponujajo koncentriran vir kolagena, ki lahko pomaga dopolniti raven v telesu ter podpira zdravje kože, sklepov, kosti in drugih tkiv. Tukaj so osnovne informacije, ki jih morate poznati pri izbiri in jemanju kolagenskih dodatkov:

Vrste kolagenskih dodatkov

  • Hidrolizirani kolagen (kolagenski peptid) - Ta vrsta kolagena je bila encimsko razgrajena na manjše peptide, zaradi česar se v prebavnem traktu lažje absorbira. Je najpogostejša oblika kolagenskih dodatkov in je znana po svoji visoki biološki uporabnosti.
  • kolagen v obliki tablet ali kapsul - Ta oblika je enostavna za uporabo, vendar lahko vsebuje manj kolagena na odmerek v primerjavi z oblikami v prahu.
  • Kolagen v prahu - Zlahka se lahko dodaja živilom in napitkom, kot so smoothiji, kava ali ovsena kaša, in običajno vsebuje večjo količino kolagena na odmerek.

Kolagen proti staranju za zdrave sklepe

V kozmetiki je kolagen pogosto predstavljen kot čudežno sredstvo proti staranju. Redna uporaba kolagenskih izdelkov lahko namreč vidno izboljša stanje kože, poveča njeno elastičnost in zmanjša gube. Najpogostejši kozmetični izdelki so kreme s kolagenom, maske in serumi.

Kolagen je bistvenega pomena tudi za zdravje sklepov, saj prispeva k moči in prožnosti sklepov, saj pomaga ohranjati celovitost hrustanca, ki zmanjšuje trenje med kostmi. Dodatki s kolagenom so lahko še posebej koristni za ljudi, ki trpijo za osteoartritisom, saj lahko redna uporaba kolagenskih dodatkov pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in izboljšati njihovo funkcionalnost. Zaradi protivnetnih lastnosti lahko kolagen prispeva tudi k splošnemu zdravju sklepov in podpira njihovo dolgoročno vitalnost.

Daljše informacije o uporabi kolagena

Kako hitro lahko vidim rezultate?Izboljšave so vidne že po nekaj tednih redne uporabe.

I se izdelki s kolagenom razlikujejo? Obstaja veliko mitov, na primer, da so kolagenska dopolnila neuporabna ali da so vsi viri kolagena enaki. Vendar pa znanstvene študije kažejo, da lahko pravilno izbrana dopolnila bistveno pomagajo.

Neželeni učinki in varnostKolagenska dopolnila na splošno veljajo za varna, vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijske reakcije ali prebavne težave. Vedno je pomembno, da se pri jemanju prehranskih dopolnil posvetujete s svojim zdravnikom.

I imate dovolj kolagena?Kolagen je izjemno pomemben za naše zdravje in lepoto. Zadostna raven kolagena v telesu lahko pozitivno vpliva na splošno kakovost življenja. Vendar ne pozabite, da je vsako telo edinstveno in da tisto, kar deluje pri enem, morda ne bo delovalo pri drugem. Izbrane kolagenske izdelke lahko najdete tudi v naši e-trgovini.

Sdílet:
Kategorija
Top