facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Kurkuma je superživilo s številnimi uporabami

Kaj je kurkuma?

V zadnjih letih je kurkuma postala ena najbolj priljubljenih začimb na svetu, vendar je njena uporaba stara že več tisoč let. Ta svetlo oranžna začimba, znana po svojih močnih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih, je več kot le sestavina vašega najljubšega curryja.

Curcuma, znana tudi kot Curcuma longa ali indijski žafran, je rastlina iz družine ingverjevk, ki je še posebej cenjena zaradi aromatičnih koreninskih gomoljev. Ti gomolji, običajno predelani v prah, imajo značilno temno oranžno-rumeno barvo, ki je neločljivo povezana s tradicionalno indijsko in jugovzhodnoazijsko kuhinjo. Kurkuma je zelo cenjena ne le zaradi svoje kulinarične uporabe kot osnovne sestavine v curryju in drugih pikantnih jedeh, temveč tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti, ki se že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini. Aktivna sestavina, ki je odgovorna za številne njene zdravstvene koristi, je kurkumin.

Zdravstvene koristi kurkume

Zdravilne učinke kurkume v veliki meri pripisujemo kurkuminu, njeni glavni bioaktivni sestavini. Ta snov dokazano prispeva k protivnetnim in antioksidativnim učinkom, ki imajo lahko ključno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju številnih bolezni. Študije so pokazale, da lahko kurkuma zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomaga pri lajšanju simptomov artritisa, spodbuja zdravje srca z zmanjševanjem vnetij in nivojske ravni holesterola ter celo zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka.

Predvideva se tudi, da lahko kurkuma spodbuja zdravje možganov ter pomaga pri zdravljenju depresivnih in anksioznih motenj zaradi svojih antioksidativnih učinkov, ki preprečujejo oksidativni stres in vnetja na celični ravni.

Kurkuma v tradicionalni mediciniKurkuma se že dolgo uporablja v tradicionalni medicini, zlasti v ajurvedskem in kitajskem zdravilskem sistemu, kjer velja za zdravilno rastlino s številnimi koristmi za zdravje. V ajurvedi se kurkuma tradicionalno uporablja za čiščenje krvi, zvišanje odpornosti, izboljšanje prebave in kot protivnetno sredstvo. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti se uporablja tudi za zdravljenje različnih kožnih težav, kot so izpuščaji in ekcemi.

Curcuma je cenjena tudi zaradi svoje vloge pri podpiranju delovanja jeter in razstrupljanju telesa. V kitajski medicini se uporablja za spodbujanje krvnega obtoka in kot sredstvo za lajšanje bolečin, zlasti pri bolečinah, povezanih z menstrualnim ciklusom. S svojo sposobnostjo izboljšanja krvnega obtoka in zmanjšanja vnetij je kurkuma še vedno dragoceno orodje v tradicionalnem zdravljenju, tudi v sodobnem času.

Uporaba kurkume v kuhinji

Kurkuma je v svetu kulinarike zelo cenjena zaradi svoje sposobnosti, da jedi obogati ne le s svetlo rumeno barvo, temveč tudi s svojim značilnim zemeljskim, rahlo grenkim okusom. Ta začimba je bistvena sestavina številnih azijskih mešanic curryja, kjer prispeva k njihovi značilni barvi in okusu. Kurkuma se pogosto uporablja tudi pri pripravi riža, ki mu doda privlačen zlati odtenek, in je priljubljena v marinadah za meso in ribe, kjer zaradi svojih antibakterijskih lastnosti deluje tudi kot blag konzervans.

Širina njene uporabe sega tudi v svet pijač, kjer je kurkuma postala glavna sestavina tako imenovanega "zlatega mleka", tradicionalne indijske pijače, ki združuje kurkumo s toplim mlekom in drugimi začimbami ter tako ustvarja zdravo pijačo, polno antioksidantov. Z naraščajočo priljubljenostjo superživil in zdravega življenja, kuharji začenjajo kurkumo vključevati v vse več sodobnih receptov, vključno s smoothieji in zelenjavnimi jedmi, kar še dodatno širi njeno tradicionalno uporabo.

Ne boj se eksperimentirati s kurkumo

Kurkuma je več kot le začimba. Zaradi širokega nabora koristi za zdravje in kuhinjske uporabe je kurkuma pravi zaklad narave. Ne glede na to, ali jo dodajate smoothijem, curryju ali jo uporabljate kot naravno zdravilo, lahko kurkuma prispeva k vašemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. V naši e-trgovini lahko najdeš tudi izbrane izdelke iz kurkume in mešanice za pripravo okusnih napitkov iz kurkume.

Čeprav kurkuma velja za varno, lahko v nekaterih primerih povzroči neželene stranske učinke, kot so razdraženost želodca ali alergijske reakcije. Nosečnice in osebe, ki jemljejo določena zdravila, naj se pred vključitvijo kurkume v svoj režim posvetujejo z zdravnikom.

Sdílet:
Kategorija
Top