facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Kaj je glicerin, ali je škodljiv in kje ga lahko najdete?

V kozmetiki in izdelkih za osebno nego pogosto naletimo na sestavine, ki porajajo vprašanja o njihovi varnosti in učinkovitosti. Ena od teh snovi je glicerin. V tem članku bomo raziskali, ali je glicerin res škodljiv ali je le mit, ki se širi med potrošniki.

Kaj je glicerin in kako deluje?

Glicerin, znan tudi kot glicerol, je ena najbolj razširjenih in pogosto uporabljanih snovi v kozmetični industriji. Je brezbarvna snov brez vonja sladkega okusa, ki ima odlične higroskopske lastnosti – privlači vlago. Zaradi te lastnosti glicerina je idealna sestavina za vlažilne izdelke, namenjene negi kože in [las](https:// www.ferwer.cz/pece-o-vlasy).

Kako deluje glicerin

Ko se nanese na kožo, glicerin pritegne vodo iz okoliškega zraka in iz globljih plasti kože, s čimer poveča njeno navlaženost in izboljša njeno elastičnost. Poleg tega glicerin na površini kože ustvari zaščitno plast, ki preprečuje izhlapevanje vode in ščiti kožo pred zunanjimi škodljivimi vplivi, kot so ekstremne temperature ali onesnaženje. Zaradi te sposobnosti glicerina ni le učinkovit vlažilec, temveč tudi primerna sestavina izdelkov, namenjenih obnavljanju in zaščiti kože in las.

Iz česa je narejen glicerin?

Najpogostejši način izdelave glicerina je kot del procesa izdelave mila, kjer je glicerin stranski proizvod. Med tem procesom se maščobe, običajno rastlinskega ali živalskega izvora, hidrolizirajo v prisotnosti alkalnega sredstva, kot je [natrijev hidroksid (soda)] (https://www.ferwer.cz/lexikon/latka/sodium-carbonate) , kar vodi do sproščanja glicerina. Glicerin se pridobiva tudi kot stranski proizvod pri proizvodnji biogoriv in pri rafiniranju rastlinskih olj. Zaradi vsestranske uporabnosti in relativno enostavnega načina pridobivanja je glicerin pomembna sestavina ne le kozmetičnih izdelkov, ampak tudi farmacevtskih in živilskih izdelkov.

Glicerin ima zelo širok spekter uporabe

Glicerin se zaradi svojih edinstvenih lastnosti široko uporablja v različnih panogah industrije. V kozmetiki in osebni negi je glicerin priljubljena sestavina v vlažilnih kremah, šamponih (https://www.ferwer.cz/tekute-sampony), balzamih (https://www.ferwer.cz/kondicionery) in milih ]( https://www.ferwer.cz/tekuta-mydla).

V prehrambeni industriji se glicerin uporablja kot stabilizator, vlažilec, sladilo in celo kot nosilec arome. Glicerin se uporablja tudi v živilih, kot so slaščice, sladoled, marmelade in pijače. Druga industrija, kjer se uporablja glicerin, je farmacevtska industrija. Tu se uporablja kot sestavina nekaterih zdravil. Glicerin je celo pomembna surovina za proizvodnjo nekaterih eksplozivov. Zaradi njegove široke uporabe je ključna sestavina številnih izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan.

Ali je glicerin varen?

Študije in raziskave potrjujejo, da je glicerin varen za splošno uporabo v kozmetičnih in medicinskih izdelkih. Regulativni organi, kot sta FDA (Food and Drug Administration) in EFSA (European Food Safety Authority), priznavajo glicerin kot snov, ki je primerna za uporabo v izdelkih za nego kože in las.

Strokovnjaki se tudi strinjajo, da glicerin na splošno velja za varno snov za kozmetično, farmacevtsko in prehrambeno uporabo. Študije in znanstvene raziskave niso pokazale nobenih dokazov o resnih negativnih učinkih glicerina na zdravje, kadar se uporablja v normalnih koncentracijah in pod normalnimi pogoji. Kot pri vseh kemikalijah pa so lahko nekateri ljudje bolj občutljivi na glicerin in lahko doživijo alergijske reakcije, kot sta draženje kože ali srbenje.

Čeprav glicerinu pripisujejo vlažilne in pomirjevalne lastnosti, je pomembno, da poskrbite za pravilno uporabo in koncentracijo, da zmanjšate tveganje neželenih učinkov.

Glicerin za domačo proizvodnjo kozmetike

Glicerin je zaradi svoje enostavne dostopnosti, univerzalne uporabe in vlažilnih lastnosti priljubljena sestavina domačih kozmetičnih izdelkov. Če vas zanima izdelava lastne kozmetike doma, je glicerin lahko odlična osnovna sestavina. Eden najpogostejših načinov uporabe glicerina je dodajanje domačim kremam, losjonom, losjonom za telo ali balzamom za ustnice, kjer služi kot vlažilna sestavina, ki pomaga ohranjati kožo mehko in navlaženo.

Za namene izdelave domače kozmetike lahko [rastlinski glicerin v organski kakovosti] kupite tudi v naši spletni trgovini (https://www.ferwer.cz/ecodis_ecodis-anae-by-rostlinny-glycerin-bio-200-ml). -hidratira-a -mehča-kožo).

Glicerin je del mnogih izdelkov okoli nas

Glicerin je vsestranska snov s širokim spektrom uporabe v kozmetiki, farmacevtski in prehrambeni industriji. Kljub nekaterim mitom glicerin na splošno velja za varno in učinkovito sredstvo za vlaženje in zaščito kože in las. Pri izbiri izdelkov z glicerinom je pomembno, da smo pozorni na pravilno uporabo in koncentracijo, da povečamo njegove koristi in zmanjšamo možna tveganja.

Z glicerinom se lahko veselite hidrirane kože in las zdravega videza, brez nepotrebnega stresa zaradi možnih škodljivih učinkov.

Sdílet:
Kategorija
Top