
Kako pripraviti izceljske tortice, ki bodo očarale vaše goste

Ischlski piškoti - Avstrijska klasika, ki je osvojila tudi slovenske praznike
Božični piškoti imajo v slovenski kulturi poseben pomen. Mize se vsako leto napolnijo z desetinami vrst peciva, ki se prenašajo iz generacije v generacijo, in vsaka družina ima svoj skrivni recept, ki ga skrbno varuje. Poleg tradicionalnih vaniljevih rogljičkov, linškega peciva ali medenjakov se vse pogosteje pojavljajo tudi ischlski piškoti – dišeči, masleni piškoti z orehi, čokolado in marmelado, ki spominjajo na majhen košček dunajske kavarniške elegance.
Izvor teh drobnih sladkosti sega v avstrijsko mesto Bad Ischl, znano letovišče cesarske družine, kjer naj bi nastale kot poklon cesarju Francu Jožefu I. V slovenskem okolju so se hitro uveljavile in danes so ischlski piškoti priljubljena popestritev ne le božične mize, temveč tudi prazničnih priložnosti skozi vse leto. Kaj je na njih tako posebnega, da so osvojili srca gospodinj in slaščičarjev?
Majhni, a bogati po okusu in zgodovini
Značilnost ischlsovih piškotov je njihovo nežno linško testo, ki se po peki združi s pikantno marmelado – običajno ribezovo ali malinovo. Da pa ne bi bilo vse preprosto, se piškoti nato namažejo z bogato kremo, pogosto iz čokolade, masla in orehov, in se povsem polijejo s temno čokoladno glazuro. Rezultat je harmonična kombinacija sladkega, kislega in grenkega, ki se topi na jeziku in pušča nepozaben vtis. Ni čudno, da je recept za ischlske piškote postal pravi mali zaklad v vsaki slaščičarski zbirki.
Morda se sprašujete: zakaj peči nekaj tako zapletenega, ko pa imamo linške kroge? Prav v premišljeni plasti okusov se skriva čar teh piškotov. Ischlski niso le piškoti – so umetnost, ki zahteva čas, potrpežljivost in ljubezen do detajlov. In prav to jih naredi poseben kos na vsaki praznični mizi.
Recept, ki ga je vredno imeti pri roki
Priprava ischlsovih piškotov ni zapletena, a zahteva nekaj korakov in predvsem kakovostne sestavine. Osnova je masleno testo z lešniki, ki se razvalja na tanek list in izreže v različne oblike – tradicionalno okrogle, lahko pa srečate tudi zvezdice ali srčke. Po peki se zlepijo z marmelado, premažejo s kremo in polijejo z glazuro.
Osnovni recept za ischlske piškote:
Testo:
- 200 g gladke pšenične moke
- 100 g mletih lešnikov
- 70 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- ščepec soli
- 1 rumenjak
Nadev:
- kakovostna ribezova ali malinova marmelada
Krema za ischlske piškote:
- 100 g masla
- 50 g temne čokolade
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici mletih orehov
- po želji: kapljica ruma za izrazitejši okus
Glazura:
- 100 g kakovostne temne čokolade
- 1 žlica kokosovega olja ali masla
Testo obdelajte do gladke mase, zavijte v folijo za živila in pustite vsaj eno uro v hladilniku. Nato razvaljajte na tanek list, izrežite oblike in pecite na 170 °C približno 8–10 minut do zlato rjave barve. Po ohlajanju zlepimo z marmelado, premažemo s kremo in polijemo z glazuro. Pustite, da se nekaj dni marinira – okusi se lepo povežejo in piškoti pridobijo na nežnosti.
Preizkusite naše naravne izdelke
Tradicionalni, a tudi prilagodljivi
Medtem ko je klasični recept precej ustaljen, je možnosti za spremembe veliko. Namesto lešnikov lahko uporabite mandlje ali orehove orehe, marmelado nadomestite z višnjevim džemom ali pa se lotite veganske različice z rastlinskim maslom in čokolado brez mleka. Vse več gospodinjstev tudi posega po pšenični ali polnozrnati moki, da bi si lahko privoščili praznične sladkosti z manj slabe vesti.
Zanimiva alternativa je tudi t.i. "surovi ischlski piškoti" – nepečene različice, pripravljene iz orehovih in datljevih osnov, ki ustrezajo sodobnemu trendu zdravega in trajnostnega sladkanja. Ne glede na to, katero pot izberete, ischlski piškoti tudi v sodobni izvedbi ohranjajo svoj plemeniti značaj in praznično vzdušje.
Ne samo za božič
Čeprav se ischlski piškoti najpogosteje povezujejo z božičem, ni razloga, zakaj ne bi mogli postati del drugih praznikov – morda na velikonočni mizi, na poročni pojedini ali rojstnodnevni zabavi. Zaradi svoje priročnosti in daljše obstojnosti so idealni tudi kot užitna darila. Dovolj je, da jih zapakirate v lepo škatlo ali papirnato škatlo, dodate oznako z željo in osebna pozornost je na svetu.
Ena izmed priljubljenih tradicij, ki se drži v slovenskih družinah, je peka ischlsovih piškotov z otroki. Otroci obožujejo izrezovanje oblik in pomoč pri polnjenju in okraševanju. Pri tem se ne učijo le potrpežljivosti in fine motorike, ampak tudi tega, da dragocene stvari nastajajo iz poštenega dela. Kot pravi star pregovor: "Kar se v mladosti naučiš, v starosti kot če najdeš."
Majhen piškot z veliko zgodbo
Čeprav se v slovenskih kuharskih knjigah ischlski piškoti pojavljajo bolj obrobno, v zadnjih letih doživljajo renesanso. Zanimanje za tradicionalne recepte, vračanje k poštenim sestavinam in prizadevanje za izogibanje industrijsko proizvedenim sladkarijam vodijo k temu, da ljudje vse pogosteje iščejo preizkušene recepte za ischlske piškote.
Na kulinaričnih blogih, v televizijskih oddajah in v skupnostih danes najdemo desetine različic, nasvetov za okraševanje in izboljšave. In čeprav ima vsak recept svojo čarobnost, osnova ostaja enaka: ljubezen do peke, poštene sestavine in košček potrpežljivosti.
Zanimivost je, da v Avstriji še vedno obstajajo slaščičarne, ki ohranjajo izvirne recepture iz 19. stoletja. Nekatere od njih naj bi pripravljale ischlske piškote ročno po izvirnih zapisih iz cesarske kuhinje. Ta tradicija se tako prenaša ne le v družinah, temveč tudi v profesionalnih delavnicah, kjer kakovost in avtentičnost še vedno igrata glavno vlogo.
Ko enkrat ischlske piškote poskusite, se jih težko odrečete. Ne glede na to, ali se odločite obdržati tradicionalni recept ali ga prilagodite po svoje, eno je gotovo: v trenutku, ko po tednu počivanja ugriznete v krhko testo, začutite nežno kislost marmelade in mehkobo kreme, boste razumeli, zakaj je ta majhen desert osvojil srca vse Evrope.
In morda si letos namesto klasične vanilje rečete: "Kaj, če bi na mizo dodali še nekaj iz Bad Ischl?"