
Kako pripraviti popoln Paris-Brest in navdušiti svoje bližnje

Legendarna sladica Paris-Brest - sladka poklon kolesarski dirki in mojstrovini francoske slaščičarne
Ko slišimo besede francoska slaščičarna, večina ljudi pomisli na makrone, mille-feuille ali crème brûlée. Med temi ikoničnimi sladicami pa ne sme manjkati ena, ki si v Sloveniji šele pridobiva tiho priljubljenost med gurmanskimi navdušenci – Paris-Brest. Ta hrustljav, kremast krog iz testenega testa ni le dokaz slaščičarskega umetnosti, temveč ima tudi presenetljivo športno zgodbo. In kar je najboljše? Z malo potrpežljivosti ga lahko pripravite tudi doma.
Sladica, navdihnjena s kolesarstvom
Sladica Paris-Brest je nastala konec 19. stoletja kot poklon takrat priljubljeni kolesarski dirki Paris–Brest–Paris, ki je bila prvič organizirana leta 1891. Ta 1200 kilometrov dolg maraton iz Pariza v Bretanijo in nazaj je bila ena prvih dolgih dirk sploh. Francoski slaščičar Louis Durand iz Maisons-Laffitte, ki je živel blizu trase dirke, je leta 1910 ustvaril sladico v obliki kolesarskega kolesa – krog iz testenega testa, polnjen z lešnikovim kremom praliné in posut s praženimi mandlji.
Od takrat je Paris-Brest postal klasika francoskih slaščičarn in pekarn. Nič čudnega – združuje hrustljavo teksturo testa, nežno lešnikovo okus kreme in eleganco, ki je značilna za francosko kuhinjo. Kako pa dejansko okusi Paris-Brest?
Predstavljajte si grižljaj, v katerem najprej zazvenijo nežni hrusti tanke skorje testa, sledi kremasta žametnost sladkega lešnikovega kreme z maslenim tonom. In potem ta odmev – rahla grenkoba lešnikov, ki vse lepo zaključi. Je simfonija okusov, ki lahko prijetno preseneti tudi tiste, ki sladkega ne iščejo pogosto.
Recept za Paris-Brest
Ni skrivnost, da priprava Paris-Bresta zahteva nekaj časa in spretnosti. Toda tako kot pri vožnji s kolesom – ko se enkrat naučite, je vredno. Če vas mika, da bi preizkusili pravi recept za Paris-Brest, tukaj je pregled, kaj boste potrebovali in kako postopati.
Sestavine:
Za odpaljeno testo (pâte à choux):
- 125 ml vode
- 125 ml mleka
- 100 g masla
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
- 150 g gladke moke
- 4 jajca (idealno sobne temperature)
- rezine mandljev za posip
Za praliné kremo:
- 100 g lešnikov
- 100 g sladkorja
- 250 g masla (zmehčanega)
- 250 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 30 g gladke moke ali koruznega škroba
- 100 g praliné paste (lahko nadomestite z domačim pralinéjem)
Postopek:
Najprej pripravite odpaljeno testo: V loncu zavrite mešanico vode, mleka, masla, soli in sladkorja. Ko začne vreti, vsujte moko in energično mešajte, dokler se testo ne začne odlepiti od sten posode. Nato odstavite z ognja in pustite, da se 5 minut ohladi. Nato vmešajte jajca – postopoma, eno po eno, da testo ostane gladko in sijoče.
Na pekaču s papirjem za peko narišite krog (približno 20 cm v premeru) in s pomočjo slaščičarske vrečke oblikujte testo v obliki venca. Posujte z rezinami mandljev in pecite pri 180 °C približno 35 minut, dokler venec ne postane zlato rjav. Med peko ne odpirajte pečice, da testo ne pade.
Za kremo najprej pripravite praliné: Lešnike popražite na suhem, nato jih združite s karameliziranim sladkorjem in zmeljite v pasto. Mleko zavrite, v drugi posodi zmešajte rumenjake, škrob in malo sladkorja. Med stalnim mešanjem počasi dodajajte vroče mleko in nato vse vrnite na blag ogenj, dokler ne nastane gosta krema. V ohlajeno kremo vmešajte maslo in praliné pasto.
Na koncu pečen venec vodoravno prerežite na pol, spodnjo polovico napolnite s kremo in pokrijte z zgornjim delom. Lahko okrasite s sladkorjem v prahu ali dodatnimi oreščki.
Se sliši zapleteno? Morda. Toda rezultat je dih jemajoč. Paris-Brest ni le sladica – je praznovanje potrpežljivosti in tradicionalnih okusov, ki nikoli ne gredo iz mode.
Ko se klasika sreča z inovacijo
Kljub svoji dolgi zgodovini se Paris-Brest nenehno spreminja in prilagaja. V sodobnih francoskih slaščičarnah danes najdete nove interpretacije – mini različice, polnjene s pistacijevo kremo, malinovim želejem ali s karamelnim svetlom. Slavni pariški slaščičarji kot Philippe Conticini ali Christophe Michalak so ustvarili lastne različice, ki so postale viralni hit na družbenih omrežjih.
Hkrati se pojavlja tudi trend „zdravih" različic. Namesto klasične maslene kreme se uporabljajo rastlinske alternative, manj sladkorja in polnozrnata moka. Kljub temu pa je treba priznati – Paris-Brest je in bo ostal sladica, katere glavna vloga je užitek, ne prehranska vrednost. In to je v redu. Kot pravi slavni francoski kuhar Pierre Hermé: „Resnično uživanje nikoli ni greh – če ga resnično okusite."
Morda prav zato Paris-Brest postaja priljubljen element tudi na slovenskih poročnih mizah, kavarnah ali kot izziv za domače peke, ki želijo presenetiti svoje bližnje z nečim nenavadnim.
Kdaj je pravi čas za Paris-Brest?
Skrivnost te sladice je tudi v njeni univerzalnosti. Dovolj je slavnostna za rojstnodnevno praznovanje, a tudi dovolj nežna za popoldanski čaj. V družinah, kjer se poudarja skrbno domače pečenje, je lahko Paris-Brest simbol praznične tradicije, ki se prenaša iz generacije v generacijo. In morda bo v vašem gospodinjstvu postal prav to, kar je v Franciji že več kot sto let – simbol povezovanja obrti, strasti in zgodovine.
Predstavljajte si, kakšen vtis boste naredili, ko boste naslednjič namesto klasične torte na praznovanje prinesli lastnoročno pripravljen Paris-Brest. Ne le da boste očarali brbončice gostov, temveč jim boste ponudili nekaj, kar ima zgodbo. In to je ravno tisto, kar v kuhinji pogosto manjka – zgodbe, ki povezujejo ljudi skozi hrano.
Torej, ko bo nekdo naslednjič izrekel ime Paris-Brest, si ne predstavljajte le mesta in dirke. Pomislite na tisti hrustljav venec, napolnjen s svilnato kremo, ki v sebi nosi sledi zgodovine, elegance in užitka. In morda, le morda, se boste odločili, da ga preizkusite tudi doma – kajti nekateri izzivi preprosto so vredni truda.