facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Trajnostni goveji zrezki na gorčici za sodobno kuhanje

Goveji rezanci z gorčico - klasika češke kuhinje z novo podobo

Vonj pošteno pripravljenega govejega mesa, prelitega s kremasto gorčično omako, lahko prebudi brbončice tudi največjim ljubiteljem moderne gastronomije. Goveji rezanci z gorčico predstavljajo tradicionalno jed, ki se v čeških gospodinjstvih kuha že generacije, a v zadnjih letih doživlja novo renesanso v obliki lažjih različic, brez glutamatov, moke in odvečne kemije. Kako to klasiko skuhati bolj zdravo, z mislijo na trajnost in hkrati ohraniti njen okus?

Goveje meso kot osnova

Tradicionalno se uporablja goveje sprednje meso – vrat, pleče ali pleč. Ti deli niso preveč dragi, vendar zahtevajo daljše dušenje. Prav v tem pa tiči čar jedi: dolgo in počasno kuhanje omogoča mesu, da popolnoma zmehča, vpije okus začimb in gorčične omake ter tako ustvari skoraj nostalgično izkušnjo. Danes je vedno več ljudi pripravljenih investirati v kakovostno meso iz ekološke reje – ne samo zaradi okusa, temveč tudi zaradi boljših življenjskih pogojev živali in manjše ekološke sledi.

Zanimivost je, da številni češki ekološki kmetje ponujajo meso pasem, kot so češka lisasta goveda ali mesni simental, ki so rejeni z poudarkom na paši, počasnejši rasti in naravnem okolju. Takšno meso se ne le bolje pripravlja, temveč tudi vsebuje več omega-3 maščobnih kislin in manj ostankov antibiotikov.

Gorčica – več kot le začimba

Gorčica igra v tem receptu ključno vlogo. Njena pikantna aroma omaki doda značaj in ustvari ravnotežje med sladkostjo čebule in gostoto mesa. V tradicionalni različici se uporablja polnomastna gorčica, a vedno pogosteje ljudje posegajo po gorčicah brez aditivov in konzervansov, izdelanih na hladno in brez umetnega sladkanja. Takšne gorčice imajo blažji okus, a hkrati daljši pookus. Ustrezna izbira je lahko tudi kombinacija več vrst – na primer dijonska za intenzivno osnovo in starofrancoska grobozrnata za strukturo.

V Franciji se gorčica uporablja tudi pri mariniranju mesa ali kot osnova za vinaigrette. Zakaj torej ne preizkusiti podobnega pristopa tudi pri češki jedi? Namazati meso z gorčico pred dušenjem doda dodatno plast okusa in pomaga zmehčati vlakna mesa.

Kako na moderno različico brez odvečne obremenitve

Klasični recepti pogosto začnejo s čebulo praženo na maslu ali masti, z dodatkom moke in zalitjem z juho. Končna omaka je gosta, pogosto celo težka. Če pa želite jed osvetliti in ohraniti hranilno vrednost, se ponujajo nekaj preprostih sprememb.

Namesto moke lahko omako zgostite naravno – na primer z zmiksano zelenjavo, kot sta korenje ali zelena. Ti ne le dodajo teksturo, temveč tudi rahlo sladkost. Maslo lahko nadomestite s kakovostnim repičnim ali oljčnim oljem, a okusno je tudi prečiščeno maslo, t.i. ghí, ki ne obremenjuje prebave in ima visok dimniški prag.

V primeru juhe se priporoča domača goveja juha, ki ima poln okus in ne vsebuje umetnih ojačevalcev okusa. Če ni časa, lahko uporabite zelenjavno juho – vendar vedno brez glutamata in konzervansov. V trgovinah z zdravo prehrano ali na spletnih trgovinah, kot je Ferwer, je danes mogoče kupiti juhe v prahu iz fermentiranih surovin ali posušene juhe iz ekološke zelenjave, ki so prijazne želodcu in naravi.

Priloga – kaj namesto klasičnega cmoka?

Čeprav goveji rezanci z gorčico kličejo po karlovarskem ali kruhovem cmoku, se v lažji različici ponujajo tudi druge možnosti. Pire iz ekološkega krompirja s kapljico oljčnega olja, pečeni sladki krompir ali morda prosena kaša, ki dobro vpije sok in je naravno brez glutena. Za ljubitelje zelenjave se prilega tudi cvetačni pire ali dušena brokoli, ki lepo kontrastira s toplimi toni gorčice.

Navdih je lahko tudi primer mlade družine iz južne Češke, ki je vzljubila to klasiko ne samo zaradi okusa, temveč ker jo je mogoče „prilagoditi" tudi za otroke. Mama Aneta pripravlja omako brez soli, le z zelišči in malo domače gorčice, meso pa nato postreže s polnozrnatim kuskusom. „Naša triletna hči obožuje okus gorčice, zato je to ena izmed jedi, ki jih rada dodaja," pravi s nasmehom.

Trajnostna kuhinja se začne pri načrtovanju

Kuhanje takšne jedi je lahko tudi priložnost za zmanjševanje odpadkov. Če se pripravi več mesa ali omake, se zlahka uporabi naslednji dan – na primer kot rezanci v kruhovi ploščici, v sendviču ali kot osnova za omako za testenine. Preostalo gorčico lahko uporabite v prelivih, marinadah ali domači majonezi. In juha? Ta lahko služi kot osnova za juho naslednji dan.

V okviru trajnosti je dobro razmisliti tudi o embalaži sestavin. Če kupujete meso v lastni posodi na kmečki tržnici, zelenjavo brez plastičnih vrečk in gorčico v steklu, zmanjšujete svoj ekološki odtis in podpirate lokalne pridelovalce.

Recept - goveji rezanci z gorčico bolj zdravo

Za navdih prinašamo preprost in lažji recept, ki ohranja tradicionalen okus in je prijazen telesu in planetu.

Sestavine:

  • 600 g govejega sprednjega (npr. pleč, vrat)
  • 2 čebuli
  • 2 žlici kakovostne polnomastne gorčice
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 2 žlici prečiščenega masla ali olja
  • 1 korenje
  • 1 žlička suhega timijana ali svežih zelišč
  • 500 ml domače juhe ali zelenjavne juhe brez kemije
  • sol, poper po okusu

Postopek:

  1. Meso narežite na debelejše rezine, rahlo posolite, popoprajte in premažite z ene strani gorčico.
  2. Na maščobi popecite čebulo do zlato rjave barve, dodajte na kose narezano korenje in meso. Na hitro popecite z obeh strani.
  3. Dodajte timijan in zalijte z juho. Pokrijte in dušite približno 2 uri, dokler meso ne zmehča.
  4. Omako zgostite z zmiksanjem zelenjave, po potrebi dodajte malo vode.
  5. Postrezite s pirejem, pečeno zelenjavo ali svežim kvašenim kruhom.

Kot pravi znani kuharski mojster in zagovornik etičnega kuhanja Jamie Oliver: „Dobra jed povezuje ljudi – in ko je poleg tega še trajnostna, je to dvojna zmaga."

Goveje z gorčico tako ne rabijo biti le težka nedeljska klasika iz kuhinje naših babic, ampak jed, ki si najde svoje mesto tudi v moderni gospodinjstvu – bolj zdrava, okusnejša in s spoštovanjem do narave.

Delite
Kategorija Iskanje