facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Ustvarite doma originalni recept za pelmene z pridihom tradicije

Skrivnost popolnih pelmenov - ukrajinska tradicija na slovenski mizi

Pelmeni – majhni cmoki polnjeni z mesom – so jed, ki ima svoje trdno mesto v kuhinjah vzhodne Evrope. Čeprav njihov izvor sega globoko v zgodovino Sibirije, so danes priljubljeni po celotnem postsovjetskem prostoru, zlasti v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji. V zadnjih letih pa osvajajo tudi srca slovenskih gospodinjstev in ni čudno – so preprosti, nasitni in izjemno okusni. Če iščete najboljši recept za pelmene, ste na pravem mestu. Poglejmo si skupaj njihovo zgodovino, naučimo se klasičnega recepta za pelmene in dodajmo nekaj nasvetov, da bodo okusni kot od babice iz Kijeva.

Korenine vzhodnoevropske kuhinje

Čeprav danes pelmene najdemo na policah supermarketov kot zamrznjen polizdelek, je njihov izvor precej bolj poetičen. Ime „pelmeni" izhaja iz uralskega izraza „pel'n'an", kar pomeni „ušni kruh" – zaradi oblike, ki spominja na majhno uho. V Evropo so prišli po zaslugi sibirskih nomadskih plemen in hitro pridobili priljubljenost zaradi svoje praktičnosti – pozimi so se odlično ohranili in bili nasitni.

Ukrajinska različica pelmenov se od ruske razlikuje predvsem po načinu začinjanja mesa ter prisotnosti česna, čebule in zelišč. Medtem ko so ruski pelmeni običajno preprostejši in se zanašajo na moč juhe, so ukrajinski aromatičnejši in včasih tudi nekoliko pikantnejši. Prav zaradi teh okusnih kontrastov so postali iskana specialiteta tudi zunaj meja Ukrajine.

Klasičen ukrajinski recept za pelmene

Čeprav obstajajo stotine različic, se tradicionalni ukrajinski recept za pelmene drži nekaj osnovnih sestavin. Skrivnost uspeha pa je v razmerju, potrpežljivosti in ljubezni pri pripravi testa in nadeva.

Testo:

  • 500 g gladke moke
  • 1 jajce
  • 200 ml vode
  • 1 čajna žlička soli

Nadev:

  • 250 g mletega govejega mesa
  • 250 g mletega svinjskega mesa
  • 1 večja čebula (drobno naribana)
  • 2 stroka česna (stisnjena)
  • sol in poper po okusu
  • po želji: sesekljan koper ali peteršilj

Testo se pripravlja podobno kot za domače rezance – moka, jajce, voda in ščepec soli se združijo v gladko, elastično testo. To je treba dobro pregnetiti in pustiti počivati vsaj 30 minut. Medtem se pripravi mesna mešanica, ki jo je idealno mešati z rokami, da se okusi dobro povežejo.

Iz testa se nato razvalja tanka plošča, iz katere se izrežejo krogi (idealno s premerom 6–7 cm). Na vsak krog se da majhna čajna žlička nadeva, testo se prepogne na polovico in robovi se dobro stisnejo. Nato se oba konca združita – in voilà, majhen pelmen je pripravljen.

Kuhajo se v osoljeni vreli vodi ali juhi, dokler ne priplavajo na površje, kar traja približno 5–7 minut. Tradicionalno se postrežejo z maslom, kislo smetano ali kisom. V nekaterih območjih jih je običajno postreči tudi z juho kot juho.

Majhni triki za velik okus

Pelmeni so jed, ki jo je mogoče pripraviti vnaprej in zamrzniti – kar je dobrodošlo za vsakogar, ki želi prihraniti čas med tednom. Pred zamrzovanjem jih je dobro razporediti na pladenj, da se ne zlepijo, in šele nato presuti v vrečko. V zamrzovalniku zdržijo več mesecev.

Za še bolj avtentičen okus je idealno uporabiti mešanico govejega in svinjskega mesa, obstajajo pa tudi vegetarijanske različice – na primer s krompirjem, gobami ali zeljem. Čeprav teh tehnično ne moremo imenovati pelmeni (bolj vareniki), so v mnogih gospodinjstvih dobrodošla alternativa.

Eden izmed trikov, ki so ga poznale že naše babice, je dodajanje nekaj kapljic hladne vode v mesni nadev. Tako bo ostal sočen tudi po kuhanju. Prav tako je pomembno, da ne pretiravamo s količino nadeva, sicer obstaja nevarnost, da se pelmeni med kuhanjem odprejo.

Pelmeni kot del družinske tradicije

Morda vas preseneča, da je v mnogih ukrajinskih gospodinjstvih priprava pelmenov družabni dogodek. Pred vikendom se družina zbere, usede za mizo, razdeli naloge – nekdo valja testo, drugi polni in oblikuje, tretji kuha – in v eni uri so pripravljeni desetine kosov. To je trenutek deljenja, podobno kot pri slovenskem peki božičnih piškotov.

Eden izmed obiskov pri prijateljih v Užhorodu je prinesel nepozaben trenutek. Za mizo je sedela trije generacijska družina, vsi so sodelovali. Otroci so tekmovali, kdo bo naredil več pelmenov v 10 minutah, babica je nadzorovala obliko in testo, dedek pa je okušal prvo serijo neposredno iz lonca. „V pelmenih je vse – delo, ljubezen in čas," se je smejal.

Zakaj so pelmeni postali domači tudi pri nas?

Slovenska kuhinja je pelmenom blizu. Smo narod cmokov, obožujemo poštene jedi z omakami in imamo izkušnje z domačim kuhanjem. Pelmeni zato niso nobena ovira, ravno nasprotno – postajajo dobrodošla sprememba, ki jo je mogoče enostavno prilagoditi.

V času, ko se vse več ljudi vrača k domačemu kuhanju in išče recepte brez konzervansov in umetnih dodatkov, pelmeni imajo smisel. So pošteni, preprosti in obenem neverjetno variabilni. Poleg tega so odlični tako za večerjo kot tudi za bolj slovesno kosilo. In če razmišljate o tem, da bi pripravili večjo količino in jih zamrznili – si boste hvaležni ob vsaki hektični sredini.

Internet danes ponuja nešteto različic in prilagoditev – nekatere dodajajo v testo jogurt, druge ga pripravljajo iz ajdove moke. Najdete tudi recepte za ocvrte pelmene ali različice z lososom. Ampak če iščete recept za pelmene, ki vas bo popeljal na ukrajinsko podeželje, se držite preprostosti. Tradicionalne sestavine, potrpežljiva priprava in dobra volja – to so glavni sestavini.

Pelmeni so več kot le hrana. So spomini na otroštvo, simbol doma in kulinarični most med vzhodom in zahodom. Ne glede na to, ali se odločite za klasično različico ali ustvarite svojo, eno je gotovo – z vsakim grižljajem boste bližje razumevanju, zakaj jih je toliko ljudi vzljubilo.

Delite
Kategorija Iskanje