facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Španske tapas - majhne dobrote z velikim značajem

Ko slišimo besedo tapas, si večina ljudi predstavlja španske bare z glasno, prijateljsko atmosfero, kozarcem vina ali vermuta v eni roki in majhnim krožnikom dobrot v drugi. Tapas niso samo hrana – so simbol družabnega življenja, veselja ob druženju s prijatelji in praznovanja preprostih, a okusnih sestavin. V zadnjih letih se je koncept tapas razširil tudi zunaj Španije, danes pa jih lahko uživate praktično kjerkoli na svetu. Ampak veste, kakšne vrste tapas sploh obstajajo?

Izvor tapas je zavit v legende. Ena izmed njih pripoveduje o tem, da je španski kralj Alfonso X. modro odločil, da mora biti k vinu postrežena posodica z majhnim prigrizkom, da bi se izognili pretiranemu opijanju. Druga različica trdi, da beseda tapa (v španščini „pokrov") izvira iz časa, ko so kozarce vina pokrivali s kosom kruha ali šunke, da vanje ne bi padal prah ali mrčes. Kakorkoli že, tapas so postale neločljiv del španske kulture.

Tradicionalne vrste tapas, ki jih mora poznati vsak

V Španiji se tapas razlikujejo ne le glede na regijo, ampak tudi glede na del dneva in sezonskost. Vendar pa obstajajo nekatere klasične vrste tapas, ki jih najdemo skoraj v vsakem baru od Barcelone do Seville. Med njimi so na primer slavne olive, siri, sušene šunke ali vložene ribice. Te preproste dobrote pogosto služijo kot predjed k nečemu večjemu, a mnogokrat postanejo polnovreden večer.

Ena izmed najbolj priljubljenih tapas so patatas bravas – hrustljavi koščki pečenega krompirja, prelitih s pikantno paradižnikovo omako. Vsak lokal ima svoj recept, zato se okus lahko razlikuje od rahlo sladkega do res pikantnega. Druga ikona je tortilla española, torej španska omleta iz jajc, krompirja in čebule. Preprosta, nasitna in postrežena topla ali hladna.

Enako priljubljene so croquetas, hrustljave krokete polnjene z bešamelovo kremo in različnimi sestavinami – najpogosteje s šunko serrano, sirom ali piščančjim mesom. In kaj pa albóndigas, majhne mesne kroglice v paradižnikovi ali mandljevi omaki? Te tapas so priljubljene predvsem v hladnejših mesecih.

Kdor ima rad morske sadeže, bo cenil gambas al ajillo – kozice hitro popečene na olivnem olju s česnom in svežim čilijem. Preprosto, aromatično in izjemno okusno. V galicijski regiji je tradicionalno pulpo a la gallega, torej hobotnica postrežena na narezanem krompirju s papriko in morsko soljo.

Regionalne variacije - vsaka regija ima svoje specialitete

Eden od razlogov, zakaj so tapas tako fascinantne, je njihova raznolikost. Vsaka španska regija prinaša v to tradicijo nekaj svojega, edinstvenega. Andaluzija, ki velja za zibelko tapas, ponuja lahke in osvežilne dobrote – na primer salmorejo, hladno paradižnikovo juho iz Cordobe, ali berenjenas con miel, ocvrt jajčevci z medom.

V Baskiji tapas pogosto najdete pod imenom pintxos – majhne enogrizne prigrizke, pogosto nabodene z zobotrebcem, ki drži skupaj več plasti okusov. Lahko gre za kombinacijo sira, inčunov, paprike in oliv, ali pa za mini hamburger, postrežen na kosu kruha. V mestu San Sebastián boste naleteli na to, da so pintxos na baru in si gostje sami jemljejo, kar jim je všeč – računa se nato glede na število zobotrebcov.

V Kataloniji se tapas pogosteje povezujejo s pa amb tomàquet – rezina kruha namazana s česnom, svežim paradižnikom in olivnim oljem. Ta preprost kruh nato dopolnjujejo druge dobrote, kot je jamón ibérico ali lokalni ovčji sir.

Zanimivo je, da v nekaterih mestih, predvsem v Granadi, dobite tapas brezplačno ob naročenem napitku – več kot naročite, večje in bolj nasitne pladnje vam bodo prinašali.

Tapas kot življenjski slog – in navdih tudi za slovenske mize

Tapas pa niso samo o hrani. Gre za deljenje, upočasnitev in to, da si človek najde čas, da sede, se pogovori in poskusi različne okuse. Ta način obedovanja ima nekaj zelo naravnega – namesto ene velike porcije se postreže več manjših jedi, ki si jih ljudje delijo med seboj. Rezultat je izkušnja polna raznolikosti, tako okusov kot tudi družbe.

Primer je lahko družinska zabava v eni manjši vasici pri Malagi. Na mizi se pojavi skleda oliv mariniranih s pomarančno lupino, krožnik s rezinami sušene šunke in sira, poleg tega tortilla narezana na kvadratke in mala skleda s tuninim solato. Babica naliva domače vino, otroci jedo hobotnico in vsi se smejijo in pogovarjajo. Nihče nikamor ne hiti – tapas niso tekmovanje, ampak priložnost biti skupaj.

In prav ta duh deljenja in sprostitve je nekaj, kar lahko prenesemo v vsakodnevno življenje tudi pri nas. Tapas namreč niso vezane na pravila – mirno si pripravite svoje različice. Majhne sklede s humusom, pečeno zelenjavo, mariniranimi gobami ali morda domačimi vloženimi paprikami lahko ustvarijo pisano pogostitev za prijatelje in družino.

Zdravejše različice tapas se odlično prilegajo tudi tistim, ki se trudijo jesti trajnostno in premišljeno. Namesto mesa lahko uporabite stročnice, lokalno zelenjavo ali fermentirane izdelke. In če dajete prednost bio ali zero waste pristopu, so tapas idealne – pripravljajo se iz manjših količin sestavin, pogosto iz tega, kar že imate doma, in tako zmanjšujejo odpadke.

Kot pravi znani španski kuhar Ferran Adrià: „Tapas niso o receptih – so o pristopu." In s tem se je mogoče le strinjati. Tapas združujejo kreativnost, gostoljubnost in veselje do hrane, ki je deljena.

Nasveti za domače tapas, ki jih zmore vsakdo

Če se odločite pripraviti svoj tapas večer, se vam ni treba držati tradicionalnih receptov. Pomembno je, da je hrana okusna, enostavno postrežljiva in idealno tudi olepša mizo. Tukaj je nekaj nasvetov, ki lahko služijo kot navdih:

  • Marinirane olive z zelišči in česnom – dovolj je nekaj ur v olivnem olju z rožmarinom in limonino lupino
  • Mini nabodala iz češnjevih paradižnikov, mocarele in bazilike – česko-italijanska fuzija na en ugriz
  • Pečen sladki krompir s tahinijem in sezamom – odlična veganska alternativa
  • Pečen tempeh z tamari omako – fermentiran sojin izdelek kot zdrav nadomestek za meso
  • Domači humus s pečeno papriko – lahka, hranljiva in barvita

Pri serviranju ne skoparite z barvito posodo, lesenimi deskami ali posodicami različnih velikosti. Tudi vizualna stran namreč igra pomembno vlogo.

Tapas niso le jed – so način življenja, ki temelji na deljenju, raznolikosti in veselju okusov. Ne glede na to, ali izberete klasične patatas bravas, ali pa si doma pripravite svoje lastne zelenjavne različice, gre vedno za izkušnjo, ki združuje ljudi. Morda prav zato tapas najdejo svojo pot tudi v slovenske kuhinje – kot simbol naravnega užitka, počasnosti in skupne mize.

Delite
Kategorija Iskanje