Zakaj so kisli kruhovi palačinke hit med ljubitelji dobre hrane

Kvásne palačinke - povratek h koreninam, ki je okusnejši kot kdajkoli prej
Palačinke. Beseda, ki pri mnogih vzbuja spomine na otroštvo, vikendova jutra in vonj po ocvrtem testu, ki se širi iz kuhinje. Medtem ko tradicionalni recepti uporabljajo kvas ali pecilni prašek, se v zadnjih letih vse pogosteje pojavlja nov – oziroma staronov – trend: kvásne palačinke. Njihov specifičen okus, boljša prebavljivost in možnost prilagajanja različnim prehranskim potrebam jih predodrejajo, da postanejo stalnica v moderni kuhinji. Ne glede na to, ali imate raje klasiko, brezglutensko različico ali imate radi piro, kvasek zmore ustvariti nekaj posebnega.
Zakaj prav kvásne palačinke?
Kvas ni le modna muha hipsterskih kavarn. Je živa kultura, ki se v kuhinjah ohranja skozi generacije. Za razliko od instantnega kvasa, ki deluje hitro, a brez globljega okusnega profila, kvas potrebuje čas – in prav to je njegova glavna prednost. Med fermentacijo pride do razkroja nekaterih sestavin moke, kar izboljša prebavljivost in hkrati doda testu rahlo kisli okus, ki čudovito sovpada s sladkim sirupom ali sadjem na krožniku. Mnogi prav tako poudarjajo, da po kvásnih izdelkih nimajo občutka težkosti, za razliko od tistih, pripravljenih iz navadnega kvašenega testa.
Poleg tega, če imamo doma aktivni kvas – naj bo to pšenični, rženi ali brezglutenski – je greh, da ga ne izkoristimo tudi drugače kot le za kruh. Recept za kvásne palačinke se zlahka prilagodi glede na razpoložljive sestavine in prehranske omejitve. In rezultat? Puhaste, mehke in hkrati lahke palačinke, ki jih bodo vzljubili odrasli in otroci.
Maškrtnica in čar tradicionalnega peke
Eden izmed razlogov, zakaj so kvásne palačinke postale bolj prepoznavne, je tudi priljubljenost food blogov, ki se ukvarjajo s tradicionalnim peko z modernim pridihom. Eden izmed najizrazitejših je blog Maškrtnica, kjer avtorica ne le deli svoje recepte, ampak tudi izobražuje bralce o tem, kako kvas deluje, kako ga pravilno hraniti ali kako z njim eksperimentirati v netradicionalnih receptih.
Prav kvásne palačinke po Maškrtnici so postale priljubljen recept mnogih gospodinjstev. Recept je preprost, a premišljen. Uporablja pšenični kvas, ki se zvečer zmeša z moko in vodo ter pusti stati čez noč. Zjutraj je dovolj, da dodate jajce, ščepec soli, malo sladkorja in po potrebi mleko. Testo je pripravljeno za peko in diši tako, da se sline takoj začnejo cediti.
Različice za vsak apetit
Ena izmed največjih prednosti kvásnega testa je njegova univerzalnost. Osnovni recept lahko prilagodite svojim željam – lahko dodate naribano jabolko, cimet, vanilijo ali fino mlete oreške. Testo prenese tudi rastlinske alternative mleka ali jajc, če kuhate za vegane ali alergike.
Posebno mesto si zaslužijo brezglutenske kvásne palačinke, ki so dokaz, da si tudi ljudje s celiakijo ali intoleranco na gluten lahko privoščijo pošten zajtrk brez kompromisov. Uporablja se na primer ajdov ali rižev kvas, ali kvas iz tefove moke, ki je priljubljen v afriški kuhinji. Treba je malo eksperimentirati s količinami mok in hidratacijo testa, a rezultat je vsekakor vreden truda.
Po drugi strani pa za tiste, ki se radi držijo slovenske tradicije, so tu kvásne palačinke iz pirine moke. Pira je starodavna vrsta pšenice z rahlo sladkim okusom, ki se odlično poda prav v sladko peko. Čeprav vsebuje gluten, je v drugačni obliki kot navadna pšenica in pogosto bolje prenašana tudi pri bolj občutljivih posameznikih. Poleg tega palačinkam daje zlato barvo in prijeten oreščkov vonj.
Ko se zajtrk spremeni v praznovanje
Predstavljajte si sobotno jutro. Za okni se lenobno prepletajo sončni žarki, v kuhinji se počasi prebuja lesena tla pod bosimi nogami in iz ponve se širi topel, domač vonj. Na mizi se kopičijo krožniki – puhaste palačinke, ki pa se razlikujejo od tistih, na katere smo vajeni. So mehkejše, okusnejše in nasitijo za celo dopoldne. Če jih dopolnite z domačo marmelado, javorjevim sirupom ali morda žlico jogurta in pestjo svežih borovnic, nastane zajtrk, ki bi ga zavidala marsikatera kavarna.
In prav v tem je čar kvasa. Daje hrani čas, da dozori, in vam – da jo lahko uživate počasi in zavestno. V času instantnih rešitev in hitrega tempa življenja je to majhno dejanje upora. In morda prav zato tako izjemno okusi.
Recept kot iz pravljice
Za tiste, ki želite začeti, je tu preprost recept za kvásne palačinke.
Sestavine:
- 200 g aktivnega kvasa (pšeničnega ali pirinega)
- 200 g moke (pšenične, pirine ali brezglutenske mešanice)
- 250 ml vode
- 1 jajce
- 1–2 žlici sladkorja (ali drugega sladila)
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sode bikarbone (neobvezno – za večjo puhost)
- rastlinsko olje za peko
Postopek:
- Zvečer zmešajte kvas, moko in vodo. Pokrijte in pustite čez noč fermentirati pri sobni temperaturi.
- Zjutraj dodajte jajce, sladkor, sol in po potrebi sodo. Dobro premešajte in pustite počivati še 15 minut.
- Segrejte ponev, rahlo jo premažite z oljem in pecite palačinke z obeh strani do zlato rjave barve.
- Postrezite z različnimi dodatki – sirupom, sadjem, oreščkovim maslom ali na primer s kislo smetano.
Kaj pa, če kvasa nimate? Začnite danes. Potrebujete le malo moke in vode, potrpežljivost in nekaj dni časa. In kdo ve, morda boste postali kvásni navdušenec, ki bo navdihnil tudi svoje bližnje.
Kot pravi znani kulinarični publicist Michael Pollan: "Kuhanje je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko počnemo v življenju – saj ne kuhamo le hrane, ampak tudi odnose." In kvásne palačinke so čudovit primer tega. So več kot le hrana. So trenutki za mizo, zgodbe, deljene ob zajtrku, in vonj doma, ki ga ne more nadomestiti noben fastfood.
Ne glede na to, ali se odločite za recept Maškrtnice ali ustvarite svojo različico, eno je gotovo: s kvasom v kuhinji se začne novo poglavje. Počasnejše, bolj zavedno in okusnejše.