facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Flameri je lahek desert, ki ga boste zdaj znova vzljubili

Flameri - pozabljena sladica, ki jo boste vzljubili

Med tradicionalnimi sladicami evropske kuhinje se včasih skrivajo pravi dragulji, ki ostajajo zunaj zanimanja moderne gastronomije. Eden takšnih draguljev je nedvomno flameri – nežen, kremast desert z dolgo zgodovino, ki ga mnogi poznajo, ne da bi vedeli, kako se pravzaprav imenuje. V češki različici se pogosto pojavlja kot pšenični flameri, kar je nekoliko pozabljen, a izjemno okusen način, kako uporabiti navadno pšenično moko drugače kot le za klasično pšenično kašo.

Današnji čas spodbuja vrnitev k preprostosti, pristnim sestavinam in domači pripravi jedi. In prav v tem kontekstu flameri pridobiva novo življenje. Ni potrebe po eksotičnih sestavinah ali zapletenih tehnikah – potrebne so le osnovne sestavine, nekaj potrpljenja in nastane sladica, ki bo razveselila vsakega ljubitelja sladkega.

Kaj pravzaprav je flameri?

Izvor te sladice sega vse do srednjeveške Evrope. V Angliji je bila znana kot "flummery", v Franciji in Nemčiji kot "flamery" ali "flammeri". V različnih obdobjih in regijah se ni razlikovalo le ime, temveč tudi način priprave. Pomembno pa ostaja: gre za kuhano, strjeno sladico, podobno pudingu ali panna cotti, pripravljeno iz žit – najpogosteje pšenične moke – in začinjeno s sadjem, smetano ali sladkorjem.

V češki gastronomiji se flameri najpogosteje pojavlja v obliki pšeničnega deserta, prelitega s sadnim sirupom ali sadnim sokom. Babice so ga postregle kot lahek posladek po obilnem kosilu ali kot sladko večerjo za otroke. V nasprotju s tradicionalno pšenično kašo ima flameri to prednost, da se pusti strditi in postreže hladen, pogosto v obliki rezine ali na način želeja. To mu daje plemenitost in hkrati univerzalnost.

Recept za pšenični flameri - vrnitev k preprostosti

Eden od razlogov, zakaj si recept za pšenični flameri zasluži pozornost tudi danes, je njegova preprostost. Ne potrebujete nobenih predhodnih slaščičarskih izkušenj. Zadoščajo sestavine, ki jih ima večina gospodinjstev običajno pri roki.

Osnovni recept za pšenični flameri:

  • 500 ml mleka (najbolje polnomastnega ali rastlinskega nadomestka)
  • 70 g pšenične moke (najbolje ekološkega izvora)
  • 2 žlici sladkorja (lahko ga nadomestite z medom ali javorjevim sirupom)
  • 1 vaniljev strok ali ščepec mlete vanilje
  • 1 žlica masla
  • ščepec soli
  • sadni sirup ali zmiksano sadje za preliv

V lonec nalijte mleko, dodajte vaniljo, ščepec soli in sladkor. Ko mleko zavre, vmešajte moko in ob stalnem mešanju kuhajte 5–7 minut, dokler zmes ne zgosti. Na koncu vmešajte maslo. Končno zmes nalijte v skodelice, modelčke ali kozarčke in pustite strditi – najbolje nekaj ur v hladilniku. Pred serviranjem prelijte s sadnim sirupom ali zmiksanimi malinami.

Za bolj slavnostno različico lahko flameri plastite s sadnim želejem ali dodate sesekljane oreščke. Tako boste pridobili sladico, ki bi jo zlahka ponudili tudi v moderni kavarni.

Zakaj si flameri zasluži mesto na naši mizi?

V času, ko se vse več ljudi vrača k domači kuhinji in išče alternative industrijskim sladicam, polnim sladkorja, škrobov in umetnih dodatkov, je flameri idealna izbira. Ponuja nežno konsistenco, naravno sladkost in možnost neskončnih različic. Lahko ga pripravite brez glutena (na primer iz ajdove ali koruzne moke), brez laktoze (z uporabo rastlinskega mleka) in brez sladkorja (z naravnimi sladili).

Poleg tega je flameri prijazen do denarnice in narave. Ne potrebuje eksotičnih sestavin, dolgega pečenja ali energetsko zahtevnih priprav. Njegov ekološki odtis je minimalen in se odlično ujema s konceptom trajnostnega prehranjevanja.

V praksi to pomeni preprosto izkoristiti tisto, kar že imate doma – in kljub temu ustvariti nekaj izjemnega. Predstavljajte si, kako gostom postrežete domači flameri z domačim ribezovim sirupom in sesekljanimi mandlji – in kako se sprašujejo, kaj je to za delikateso. „Flameri," odgovorite. In večina bo presenečena, da je tako eleganten desert nastal iz navadne pšenične moke.

Majhen čudež iz pšenične moke

Pšenična moka kot sestavina ima v češki kuhinji dolgo tradicijo, vendar se nanjo pogosto gleda z zaničevanjem. Povezuje se z poceni jedmi ali otroško prehrano. Vendar pa prav pšenični flameri kaže, da je mogoče iz te skromne sestavine ustvariti nekaj okusnega, zdravega in hranljivega.

Z vidika prehrane je pšenična moka dober vir ogljikovih hidratov in telesu nudi hitro energijo. V kombinaciji z rastlinskim mlekom, sadjem in zdravimi maščobami nastane uravnotežena sladica, ki nasiti, a ne obremeni prebave. In prav zato je flameri lahko odlična alternativa klasičnim sladicam ali presladkim jogurtnim desertom.

Navdih iz doma in sveta

Čeprav je v češkem okolju flameri utonilo v pozabo, se vendarle pojavljajo znaki njegove vrnitve. Na družbenih omrežjih se pojavljajo različice te sladice pod imenom "semolina pudding", "grießflammeri" ali "flummery". V nekaterih restavracijah se flameri začne postavljati kot del degustacijskega menija – pogosto v netradicionalnih kombinacijah, na primer z sivkinim sirupom ali pečenimi figami.

Zanimiv primer prihaja iz berlinskega bistroja, osredotočenega na sezonsko kuhinjo, kjer kuharji pripravljajo flameri iz ajdove moke, z jabolčnim pirejem in bučnim oljem. Rezultat je sladica, ki združuje rustikalno tradicijo z moderno okusom – in hkrati kaže, kako prilagodljiva je ta jed lahko.

Tradicionalni okus z modernim pridihom

Danes, ko se vse več ljudi zanima za to, kaj jedo, od kod prihaja njihova hrana in kakšen vpliv ima na okolje, ima flameri trden razlog za povratek. To je sladica, ki spoštuje tradicijo, a hkrati ustreza zahtevam sodobnega časa. Lahko jo pripravite vegansko, brezglutensko, brez sladkorja – in kljub temu ohrani svojo značilno nežnost in harmoničen okus.

Kot pravi znana francoska kuharica Mimi Thorisson: „Čar dobre hrane je v preprostosti in ljubezni, s katero je pripravljena." In prav preprostost in skrb sta dve sestavini, ki jih flameri ponuja v izobilju.

Zato je potujoče, da se ta nepravično pozabljena sladica ponovno pojavlja ne le v domačih kuhinjah, temveč tudi v modernih jedilnih listih. Ne glede na to, ali jo pripravite po tradicionalnem receptu ali ji dodate svoj pridih z dodatkom najljubšega sadja, bo flameri z gotovostjo postal stalnica v vašem sladkem repertoarju.

Navsezadnje, obstaja kaj boljšega kot združiti nostalgijo, okus in preprostost na enem krožniku?

Delite
Kategorija Iskanje