
Jakobove pokrovače: kako jih pripraviti zdravo in okusno

Jakobove pokrovače - morska delikatesa, ki si zasluži mesto tudi na vašem krožniku
Na krožniku izgledajo kot dragulji morja. So nežne, a kljub temu izrazite. Preproste, a hkrati praznične. Jakobove pokrovače, znane tudi kot pokrovače, že dolgo niso več privilegij michelinskih restavracij. Danes si jih lahko pripravi doma vsak, ki si želi nekaj posebnega. In prav zaradi svojega okusa, hranilne vrednosti ter simboličnega pomena so si pridobile posebno mesto v kuhinjah po vsem svetu.
Kaj so jakobove pokrovače in zakaj se tako imenujejo?
Jakobove pokrovače (latinsko Pecten maximus) so v resnici morski mehkužci iz družine pokrovač. Njihovo ime je povezano z legendo o svetem Jakobu, enem od Jezusovih apostolov, čigar posmrtni ostanki naj bi bili po tradiciji najdeni v Galiciji na severozahodu Španije. Prav pokrovače so postale simbol romarjev na slavni poti v Santiago de Compostela – pokrovače so nosili na plašču, klobuku ali jih zbirali po poti kot dokaz opravljene romarske poti. Ta simbol je ohranjen do danes in je prepoznaven na vseh poteh Jakobove poti.
Poleg duhovnega pomena imajo pokrovače tudi močno gastronomsko vrednost. V Evropi jih najpogosteje lovijo ob obalah Francije, Irske, Škotske in v Biskajskem zalivu. Njihovo meso je kremasto belo, nežne konsistence in ima rahlo sladkast okus, ki se lepo dopolnjuje z maslom, česnom, limoninim sokom ali zelišči, kot sta timijan ali peteršilj.
Kako izbrati kakovostne jakobove pokrovače?
Če si želite pripraviti jakobove pokrovače doma, je dobro vedeti, kako jih izbrati. Na trgu jih najdemo v dveh oblikah – v lupinah ali že očiščene in vakuumsko pakirane. Vedno se splača poseči po svežem izdelku, idealno s preverjene ribje tržnice ali specializirane trgovine. Sveže pokrovače bi morale biti čvrste, brez vonja in rahlo rožnate do bele barve. Zamrznjene pokrovače so lahko prav tako okusne, a pomembno jih je odmrzniti počasi v hladilniku in temeljito osušiti, da pri toplotni obdelavi ne izgubijo svoje strukture.
Pomemben dejavnik je tudi etika in trajnost ribolova. Zadnja leta se vse več gastronomov in potrošnikov zanima za izvor morskih sadežev. Mnoge pokrovače izvirajo iz nadzorovanega gojenja, ki ne obremenjuje morskih ekosistemov. Poskusite se zato pri nakupu orientirati po certifikatih, kot je Marine Stewardship Council (MSC), ki zagotavljajo trajnosten pristop k morskem okolju.
Jakobove pokrovače recept
Velika prednost te morske delikatese je, da ne potrebuje zapletene priprave. Nasprotno – manj sestavin, bolje pride do izraza njihov naravni okus.
Najbolj priljubljen način priprave je pečenje v ponvi. Zadostuje kakovostno olivno olje ali maslo, sol, sveže mlet poper in po možnosti nekaj kapljic limone. Pokrovače se pečejo le kratko, približno 1,5 do 2 minuti na vsaki strani. Cilj je ustvariti na površini rahlo zlato skorjo, medtem ko notranjost ostane mehka in sočna.
Primer iz vsakdanjega življenja? Predstavljajte si sobotni večer s prijatelji, ko ne želite preživeti ur ob štedilniku, a kljub temu želite nekaj posebnega. V ponvi segrejete maslo, dodate pokrovače, jih hitro popečete, postrežete s svežim rožmarinom, pečenim krompirjem in kozarcem belega vina. Učinkovito, okusno, hitro – in predvsem nepozabno.
Med druge priljubljene priprave spadajo:
- Zapečene jakobove pokrovače s parmezanom, česnom in zelišči
- Pokrovače v masleni omaki s šalotko in vinom
- Carpaccio iz pokrovač z limeto in olivnim oljem
- Grilirane jakobove pokrovače postrežene s pirejem iz graha ali zelene
Kako jakobove pokrovače sodijo v zdrav življenjski slog?
Zdrava prehrana in trajnost sta danes z roko v roki. In ravno jakobove pokrovače so primer živila, ki ustreza obema tem zahtevama.
Z vidika prehrane so pokrovače bogate z beljakovinami, a imajo nizko vsebnost maščob in ogljikovih hidratov. Vsebujejo dragocene minerale, kot so cink, selen in magnezij, in so tudi odličen vir vitamina B12, ki je pomemben za živčni sistem in tvorbo rdečih krvničk. Poleg tega so lahko prebavljive, kar jih naredi idealno izbiro za tiste, ki želijo jesti zdravo, a se ne želijo odpovedati kulinaričnemu užitku.
Preizkusite naše naravne izdelke
Ena ključnih prednosti je tudi njihova nizka kalorična vsebnost – 100 g jakobovih pokrovač vsebuje približno 90 kalorij, kar je manj kot večina mesa ali rib. Zaradi tega so primerne tudi pri dietah za hujšanje ali pri iskanju lahkih, a kljub temu hranljivih obrokov.
Jakobove pokrovače in njihov prostor v sodobni gastronomiji
V zadnjih letih se jakobove pokrovače vse pogosteje pojavljajo tudi v slovenskih restavracijah, in to ne le v luksuznih. Postajajo del sezonskih menijev, degustacijskih večerov, pa tudi vikend brunchov. Njihov prefinjen okus, estetski videz in relativno enostavna priprava jih delajo priljubljeno izbiro mnogih kuharskih mojstrov.
Citati slavnega francoskega kuharja Jacquesa Pépina dobro izražajo njihovo čarobnost:
„Odlično kosilo ni o zapletenosti, ampak o kakovosti sestavin in ljubezni pri pripravi."
In prav jakobove pokrovače so dokaz, da tudi preprosta sestavina lahko ponudi nepozabno kulinarično doživetje.
Poleg tega se pokrovače odlično vključujejo v trend tako imenovane "nove preprostosti", ki temelji na lokalnih in sezonskih sestavinah, hkrati pa daje poudarek trajnosti in zmanjševanju odpadkov. Ostanke pokrovač lahko na primer uporabite za pripravo juhe ali kot osnovo omake. In če imate lupine, jih lahko uporabite kot stilsko servirno posodo ali netipično dekoracijo.
Majhen čudež iz morja, ki ga je vredno preizkusiti
Ne glede na to, ali iščete navdih za praznično večerjo, zdravo jed ali želite le razširiti svoje kulinarične obzorje, jakobove pokrovače vas zagotovo ne bodo razočarale. Njihova priprava je hitra, okus nežen, a kljub temu izrazit in možnosti serviranja skoraj neomejene.
Na koncu koncev ni pomembno, ali jih pripravite tradicionalno na maslu ali eksperimentirate z eksotičnimi okusi, kot so miso, mango ali ingver. Pomembno je, da si privoščite jed, ki povezuje zgodovino, kulturo in zdrav življenjski slog – in to je kombinacija, ki se na krožniku zagotovo ne izgubi.