facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Kaj je olje primule in kakšni so njegovi učinki in koristi

V zadnjih letih je palmovo olje vse bolj priljubljeno ne le v svetu zdrave hrane, temveč tudi v kozmetiki. To olje je še posebej cenjeno zaradi svojih zdravilnih učinkov, ki jih podpirajo znatne količine bioaktivnih spojin, kot je gama-linolenska kislina.

Kaj je olje večerne primule?

Olje večernice se pridobiva iz semen dvoletne rastline večernice, ki izvira iz Severne Amerike, zdaj pa jo gojijo tudi v drugih delih sveta. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem ali kemično ekstrakcijo, pri čemer se pri hladnem stiskanju ohrani več hranilnih snovi.

Bienski fižol, imenovan "nočna sveča"

Bezmesni fižol, znan tudi po znanstvenem imenu Oenothera biennis, je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike in je zaradi svojih zdravilnih lastnosti postala priljubljena po vsem svetu. To rastlino, ki lahko zraste do 1,5 metra visoko, zlahka prepoznamo po rumenih cvetovih, ki se odprejo zvečer in zaprejo zjutraj. Zaradi tega nenavadnega časa cvetenja jo včasih imenujejo tudi "nočna sveča". Posebej cenjena je zaradi svojih semen, iz katerih se s stiskanjem pridobiva olje, bogato z gama-linolensko kislino (GLA), esencialno maščobno kislino s pomembnimi protivnetnimi in hormonskimi učinki.

Poleg uporabe v medicini je dvoletna večernica zaradi svoje lepote občudovana tudi na vrtovih in v parkih, kjer jo pogosto gojijo kot okrasno rastlino.

Kateri so učinki olja večernice?

Veden od glavnih razlogov, zakaj je olje večernice tako cenjeno, so njegove protivnetne lastnosti. Kislina GLA, ki jo je v olju veliko, pomaga uravnavati vnetne procese v telesu in pozitivno vpliva na zdravje kože, hormonsko ravnovesje in zdravje srca.

Nega kožeFižolovo olje je odlično za vodenje suhe in poškodovane kože. Njegova uporaba lahko pomaga pri zdravljenju ekcemov, luskavice in celo aken. Zaradi vlažilnih lastnosti ga pogosto dodajajo kremam in losjonom.

Hormonsko zdravjeŽenske, ki trpijo zaradi simptomov predmenstrualnega sindroma ali menopavze, imajo lahko koristi tudi od olja večerne primule. GLA pomaga uravnavati hormonsko neravnovesje ter lahko lajša bolečine, razpoloženje in druge simptome, povezane z menstrualnim ciklom in menopavzo.

Zdravje srcaŠtudije kažejo, da lahko GLA in druge snovi v olju večernice znižajo raven škodljivega holesterola in tako pomagajo preprečevati bolezni srca.

Uporaba olja večernice v kozmetiki

Olje se pogosto uporablja v obliki serumov, krem ali balzamov za suho in poškodovano kožo, kjer učinkovito blaži draženje, rdečico in srbenje. Zaradi protivnetnih lastnosti je priljubljeno tudi v izdelkih za problematično kožo z aknami. Dodano šamponom in balzamom, olje večerne vrtnice pomaga krepiti lasne mešičke, kar lahko pripomore k bolj sijočim in zdravim lasem.

Čeprav je olje večerne vrtnice večinoma varno, pa se morajo ljudje z epilepsijo ali tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, o njegovi uporabi zaradi možnih interakcij posvetovati z zdravnikom.

Bupal ima številne pozitivne učinke, še posebej pa olje večerne primule ponuja številne zdravstvene koristi, ki lahko pomembno prispevajo k boljšemu zdravju. Zaradi njegove vsestranske uporabe v kozmetiki in naravnem zdravljenju je olje večerne vrtnice dragoceno orodje za vse, ki iščejo naravne alternative. Olje večernice lahko najdete tudi v nekaterih izdelkih v naši e-trgovini, odličen primer so čistilna olja za obraz.

Sdílet:
Kategorija
Top