facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Fermentirane redkvice - zdrava poslastica, ki si zasluži mesto v vašem hladilniku

Ko pomislimo na fermentacijo, mnogi ljudje pomislijo na kislo zelje, kefir ali kimchi. Kaj pa fermentirane redkvice? Morda vas bo presenetilo, da prav ta skromna korenovka ponuja pri fermentaciji ne le presenetljivo nežno in osvežujočo okus, temveč tudi številne zdravstvene koristi. V času, ko se vse več ljudi obrača k bolj zdravemu in naravnemu prehranjevanju, domače fermentirane živila pridobivajo pozornost. Redkvice, zaradi svoje izrazite okusa in hitre fermentacije, so idealna izbira za začetnike in napredne.

Fermentirana živila niso modna muha zadnjih let. Z nami so že od nekdaj. Tradicionalno so služila kot način konzerviranja živil brez uporabe kemikalij, danes pa jih cenimo tudi zaradi njihovega vpliva na črevesni mikrobiom, podporo prebavi in splošno krepitev imunskega sistema. Redkvice v tem pogledu ponujajo več, kot bi si mislili.

Zakaj so fermentirane redkvice posebne?

Redkvice so bogate z vitaminom C, kalijem in antioksidanti, kar podpira delovanje jeter, pomaga uravnavati krvni tlak in deluje protivnetno. Pri fermentaciji se njihova hranilna vrednost še poveča – nastajajo probiotiki, povečuje se dostopnost mineralov in zaradi razgradnje sladkorjev postanejo lažje prebavljive. Končni okus je pikanten, rahlo kisel in pogosto spominja na azijske dobrote.


Preizkusite naše naravne izdelke

Medtem ko imajo sveže redkvice ostrejši okus, se fermentacijo njihova ostrina zmehča, vendar ne izgine – nasprotno, pridobijo globino. V kombinaciji s česnom, ingverjem ali čilijem lahko okusijo kot eksotična solata in odlično dopolnjujejo ne le kruh, temveč tudi tople jedi.

Eden od razlogov, zakaj so fermentirane redkvice pridobile popularnost, je tudi njihova enostavna priprava. V nasprotju z zeljem ali kumarami se fermentirajo zelo hitro – pogosto so pripravljene že v treh do petih dneh. In ne potrebujete nobene posebne opreme. Potrebujete le kozarec, sol in malo potrpljenja.

Kako fermentirati redkvice doma? Preprost recept korak za korakom

Osnova uspešne fermentacije je čistoča – ne le surovin, temveč tudi posode. Če želite, da fermentacija uspe in se ne pojavi plesen, morate delati previdno. Dobra novica je, da je recept za fermentirane redkvice preprost in ga lahko resnično vsakdo obvlada.

Kaj boste potrebovali:

  • približno 2 šopka svežih redkvic
  • 2–3 stroki česna (neobvezno)
  • 1 žlico soli (najbolje himalajske ali morske, brez joda)
  • 500 ml prekuhane in ohlajene vode
  • začimbe po okusu (npr. gorčična semena, poper, ingver, čili)
  • čist kozarec s pokrovom (idealno 0,7 do 1 liter)

Postopek:

  1. Redkvice temeljito operite in narežite na kolobarje ali polmesece – kakor vam bolj ustreza. Če imajo čisto lupino, jih ni treba lupiti.
  2. Pripravite slanico – raztopite žlico soli v pol litra vode, dokler se popolnoma ne raztopi.
  3. V kozarcu plastite redkvice z morebitnimi začimbami in česnom. Prelijte s slanico, tako da je vse potopljeno. Če redkvice plavajo, jih obtežite s čistim kamnom ali majhnim kozarčkom.
  4. Kozarec zaprite, vendar ne povsem tesno – fermentacija sprošča pline in pokrov mora "dihati".
  5. Pustite stati pri sobni temperaturi (idealno med 18–22 °C) približno 3–5 dni. Vsak dan preverjajte – če se pojavi pena, to ni težava, ampak morebitne nečistoče odstranite z žlico.
  6. Ko vam bo okus ustrezal, kozarec trdno zaprite in shranite v hladilnik – s tem fermentacijo ustavite.

Redkvice ohranijo svežino in bodo v hladilniku zdržale tudi več tednov. In če želite proces še izboljšati, lahko poskusite fermentacijo v vakuumu.

Fermentirane redkvice v vakuumu - sodoben preobrat stare tehnike

Fermentacija v vakuumu postaja v zadnjih letih priljubljena metoda ne le med kulinaričnimi navdušenci, temveč tudi v profesionalnih kuhinjah. Princip je preprost – zaradi vakuumsko zaprtega okolja živila fermentirajo enakomerneje, hitreje in brez tveganja dostopa nezaželenih mikroorganizmov.

V domačih razmerah lahko vakuumsko zapiranje izvedemo s pomočjo vakuumskega varilca in posebnih vrečk. Redkvice se pripravijo enako kot pri klasični fermentaciji, vendar namesto v kozarcu damo v vrečko skupaj s slanico in začimbami. Vrečka se nato izsesa in zapre. Končna tekstura je običajno bolj čvrsta, okus pa še bolj koncentriran.

Fermentacija v vakuumu ima tudi to prednost, da zavzame manj prostora v hladilniku in minimizira vonjave, ki jih nekateri ljudje pri fermentiranih živilih smatrajo za problem. Je torej idealna rešitev za tiste, ki želijo uživati v fermentaciji brez kompromisov.

Zakaj boste fermentirane redkvice vzljubili?

Poleg zdravstvenih koristi in enostavne priprave imajo fermentirane redkvice še eno veliko prednost – so neverjetno prilagodljive. Lahko jih dodate v sendviče, solate, k pečeni zelenjavi ali jih preprosto postrežete za večerjo. Delujejo tudi odlično kot alternativa kislim kumaricam ali kot del antipasti krožnika.

Zanimivost je, da v Južni Koreji so fermentirane redkvice običajni del vsakodnevne prehrane. So del tradicionalnega kimchija ali pa se postrežejo ločeno kot t.i. "danmuji" – rumeno obarvane redkvice vložene s kurkumo, ki so priljubljene v suši zvitkih. Tudi v slovenskih razmerah se lahko z malo ustvarjalnosti pripravijo tako, da bodo všeč prav vsakomur.

Spomnimo se na primer gospe Jane iz Ljubljane, ki je začela fermentirati prav zaradi prebavnih težav. "Poskusila sem vse mogoče, a šele fermentirana živila so mi resnično pomagala," pravi. Danes ima v hladilniku nenehno več kozarcev in fermentirane redkvice si privošči namesto večernega prigrizka. "Je hitro, zdravo in poleg tega še otrokom všeč," dodaja s smehom.

In prav to je pri fermentiranih redkvicah najbolj zanimivo – so preproste, zdrave in okusne hkrati. V času, ko iščemo načine, kako živeti trajnostno in z spoštovanjem do lastnega zdravja, lahko tako majhen kozarec fermentirane zelenjave postane presenetljivo pomemben del vsakodnevnega življenja.

Kot pravi znani zdravnik in promotor zdravega življenjskega sloga Michael Greger: "Nismo to, kar jemo, ampak to, kar absorbiramo." In prav fermentirana živila nam pomagajo absorbirati pomembna hranila bolj učinkovito – redkvice pa pri tem prinašajo še malo dodatne radosti.

Delite
Kategorija Iskanje