facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kako pripraviti praško govejo pečenko za nedeljsko kosilo z družino

Kaj skriva praška goveja pečenka?

V češki kuhinji ima goveje meso trdno mesto – od klasične svinjske pečenke preko golaža do manj znanih, a zato toliko okusnejših receptov. Eden tistih, ki si zasluži ponovno odkritje, je nedvomno praška goveja pečenka. Gre za jed, ki so jo nekoč stregli v boljših praških restavracijah, danes pa to specialiteto srečamo predvsem v gospodinjstvih spominjalcev ali na jedilnikih restavracij, ki se osredotočajo na tradicionalno češko kuhinjo. In prav goveja pečenka na praški način ponuja ne le odlično okusno izkušnjo, temveč tudi prostor za variacije, ki ustrezajo sodobnim prehranskim trendom.

Kako okusiti Prago na krožniku

Praška goveja pečenka ni nobena dolgočasna stvar – njena čarovnija leži v kombinaciji preprostih sestavin, dolge priprave in rahlo sladkastega okusa, ki ga daje specifična mešanica koreninske zelenjave, paradižnikove mezge in čebule, pogosto zmešana v gosto omako. Ne manjkajo niti dišeče začimbe, kot so piment, lovorjev list in poper, ki celotno jed povzdignejo na nedeljsko slavnostno kosilo. V nekaterih starejših različicah recepta se dodaja tudi žlička sladkorja ali kapljica limoninega soka, katere kislost pomaga uravnotežiti sladkost zelenjave.

Goveje meso se najpogosteje uporablja iz sprednjega dela govedine – na primer goveja pleča ali stegno, ki sta primerna za dolgo dušenje. Rezultat je mehko, sočno meso, ki se razpada pod vilicami in se čudovito povezuje z močno, temno omako.

Ko se omenja priloga, je popolna klasika dušen riž, ki s svojo nevtralno aromo idealno dopolnjuje izrazito meso in omako. Čeprav bi bil cmok tudi izbira, se tradicionalno prav riž k praški goveji pečenki pogosteje postreže, kar celotnemu obroku daje rahlo “meščanski” značaj.

Recept babice, a s sodobnim pristopom

Receptov za govejo pečenko praškega tipa obstaja več. Razlikujejo se ne le po uporabljenem mesu, ampak tudi po načinu začinjanja ali priprave omake. Eden izmed najpogosteje ponovljenih postopkov izgleda takole:

Sestavine:

  • 800 g govejega mesa (pleča, vrat, stegno)
  • 2 večji čebuli
  • 2 korenčka
  • 1 peteršilj
  • kos zelene
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 3 kroglice pimenta
  • 2 lovorjeva lista
  • 5 kroglic črnega popra
  • sol
  • olje ali mast za pečenje
  • 1 žlica sladkorja (po želji)
  • kapljica limoninega soka ali kis (po želji)
  • voda ali juha

Meso se najprej z vseh strani popeče do rjavega, da se zapre in ustvari skorjo, ki zadrži sok v notranjosti. Nato se v loncu prepraži čebula, doda se zelenjava, mezga in začimbe, ter vse skupaj na hitro prepraži, preden se meso vrne nazaj. Na koncu se vse prelije z vročo vodo ali juho in počasi duši, lahko tudi dve uri, dokler meso ne zmehča. Omaka se nato precedi ali zmeša v gladko zmes in po potrebi začini. Rezultat je globok, poln okus, ki spominja na otroštvo preživeto ob žarečem štedilniku.

Kaj so postregli v praških kavarnah prve republike?

Jedi, kot je praška goveja pečenka, so nosilci časa. Spominjajo, kako se je jedlo v prvi republiki, ko je meščanska kuhinja začela črpati navdih iz Francije, a hkrati ohranila rustikalne češke korenine. Takratne gospodinje niso imele dostopa do sodobnih začimb, a so kljub temu znale ustvariti čudovite jedi z uporabo minimalnih sestavin in maksimumom skrbi.

Ena izmed ohranjenih kuharskih knjig iz leta 1932 opisuje „Govejo pečenko po praško" kot osnovno jed primerno „za vsakdanje ali slavnostne dni", pri čemer priporoča postrežbo z „dušenim rižem ali testeninami". Že takrat so ljudje spoznali pomen preprostosti – in prav to je morda razlog, zakaj se danes ta recept ponovno vrača v modo.

Danes, v dobi instantnih jedi in polizdelkov, pridobivata dolgo dušenje in domača priprava znova na vrednosti. Ljudje se vračajo k koreninam in iščejo jedi, ki ne samo, da so okusne, ampak tudi pripovedujejo zgodbo.

Riž – preprost, a nedocenjen

Riž je pri nas pogosto viden kot dolgočasna priloga, a v resnici igra v mnogih receptih ključno vlogo. Pri praški goveji pečenki ima nalogo absorbirati omako, zmehčati celoten vtis jedi in hkrati ponuditi kontrast k težji omaki.

Če je pripravljen pravilno – torej ne lepljiv, v prostih zrnih, najbolje na maslu in rahlo soljen – je riž lahko ne samo dodatek, ampak polnopravni del okusne izkušnje. Mnogi danes izberejo tudi rjavi ali jasminov riž, s čimer v tradicionalni recept prinašajo sodobne elemente brez izgube avtentičnosti.

Kako vključiti govejo pečenko v sodoben jedilnik?

V času, ko si vse več ljudi prizadeva omejiti uživanje mesa ali išče trajnostne načine prehranjevanja, se lahko goveja pečenka zdi kot relikt. A tudi ta recept se lahko prilagodi tako, da spoštuje sodobne prehranske zahteve. Na primer manjši porciji mesa, dopolnjeni z večjo količino zelenjave, postreženi na rižu ali stročnicah, lahko ustvarijo uravnotežen krožnik poln okusov in hranil.

Druga možnost je uporaba kakovostnega, lokalnega mesa iz ekoloških kmetij, ki ima ne samo boljši okus, ampak tudi bistveno manjši ekološki vpliv kot industrijsko predelani izdelki. V kombinaciji z domačo pripravo se tako praška goveja pečenka lahko vključi v trajnostni jedilnik, ne da bi izgubila svojo prvotno avtentičnost.

Majhna sprememba, velik vpliv

Ena družina se je odločila nadomestiti običajna kosila iz restavracij s kuhanjem doma – in eden prvih poskusov je bila prav goveja pečenka po praško po starem receptu babice. Rezultat? Ne samo, da so prihranili, temveč so predvsem našli nov ritual: vsako nedeljo skupna priprava kosila, pri kateri se pogovarjajo, režejo zelenjavo in mešajo omako, medtem ko otroci pomagajo pri postavitvi mize. „Ta vonj, ki se širi po stanovanju, je neprecenljiv," pravi mama treh otrok, ki se je s to jedjo vrnila k koreninam.

In kaj je pri tem najboljše? Meso se lahko pripravi tudi dan prej in drugi dan je omaka še boljša – kar iz njega naredi idealno jed za hektične tedne, ko želite nekaj hranljivega, a ne želite preživeti ur ob štedilniku.

Prav čas, vonj in spomini so tisto, kar iz običajne jedi naredi nekaj več kot le kosilo – naredi iz nje doživetje. In praška goveja pečenka, bodisi po receptu iz leta 1932 ali s sodobnimi prilagoditvami, vsekakor spada med taka doživetja.

Delite
Kategorija Iskanje