facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Zakaj so puffi zopet hit in kje jih brez skrbi kupiti

Burizoni - pozabljeni zaklad naših babic, ki se vrača na sonce

Še pred nekaj leti so burizoni bili povezani predvsem z otroštvom, šolskimi malicami in nostalgijo po izletih s starši. Danes pa te lahke, hrustljave kroglice iz riža ali koruze pridobivajo povsem novo občinstvo - predvsem med ljudmi, ki iščejo bolj zdrave alternative klasičnim prigrizkom, ali iščejo brezglutenske možnosti za svoje otroke. Kaj pa burizoni pravzaprav so, zakaj se znova pojavlja zanimanje zanje in kje kupiti burizone, če jih ne želite pripraviti doma?

Burizoni, znani tudi kot pokovka ali riževi hrustavci, nastajajo s procesom, imenovanim ekspandiranje. Pri tem se riž, koruza ali druga žita na kratko izpostavijo visokemu tlaku in temperaturi, kar povzroči naglo "izpuhanje" zrn - podobno kot pokovka. Rezultat so lahke, puhasto hrustljave kroglice, ki lahko služijo kot osnova za sladke ali slane variacije.

Zakaj so burizoni spet v modi?

V času, ko narašča zanimanje za preproste, malo industrijsko predelane prehrambene izdelke, burizoni doživljajo svojo renesanso. So naravno brez glutena, imajo nizko vsebnost maščob in če niso dodani sladkorji ali sol, vsebujejo le malo kalorij. Zaradi tega so odlični kot lahka malica za otroke, kot dodatek k jogurtu ali kot osnova za domače müslije.

Poleg tega jih je zelo enostavno začiniti - in tu na sceno prihajajo burizoni v karameli, sladek klasik, ki lahko razveseli brez slabe vesti. Medtem ko so karamelni burizoni nekoč bili domena slaščičark na vaških trgih, jih danes ljudje izdelujejo doma, pogosto z uporabo trstnega sladkorja, kokosove maščobe ali rastlinskega sladila. Rezultat je hiter prigrizek, ki ne bo razočaral niti v moderni kuhinji.

Burizoni v karameli

Ni veliko sladkarij, ki bi bile tako enostavne za pripravo kot karamelni burizoni. Zmore jih pripraviti tudi začetnik, in prav to je eden od razlogov, zakaj znova pridobivajo priljubljenost. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin - sladkor, malo maščobe, priljubljene burizone - in v nekaj minutah imate pripravljen prigrizek, ki bo izginil, še preden se ohladi.

Recept za burizone v karameli ni le enostaven, temveč tudi zelo prilagodljiv. Nekateri dodajajo ščepec soli za uravnoteženje sladkosti, drugi v karamel vmešajo oreščke ali suho sadje. In če želite različico brez živalskih izdelkov, ni problema - kokosovo olje ali rastlinsko maslo delujeta odlično. Dovolj je, da stopite sladkor, pustite, da porumeni, vmešate maščobo in nato hrustljave burizone. Vse dobro premešajte, razporedite na peki papir in pustite, da se ohladi.

Ena mama nam je v intervjuju povedala: „Doma si delamo burizone z malo datljevega sirupa, in otroci mi jih kradejo še tople. Je hitro, poceni in vem točno, kaj je v tem."

In prav to zavedanje, da si lahko pripravimo prigrizek povsem pod nadzorom in po svojem okusu, je razlog, zakaj se burizoni v karameli pojavljajo ne le na otroških zabavah, ampak tudi na zabavah odraslih, pogosto v stilu zero waste ali bio.

Kje kupiti burizone in kako izbrati?

Čeprav si lahko burizone pripravite doma iz celih zrn s pomočjo posebne naprave (ekspanderja), večina nas daje prednost gotovim različicam. Vprašanje torej je: kje kupiti kakovostne burizone, ki niso polni dodane soli, sladkorja ali umetnih arom?

Na voljo sta dve poti. Prva vodi v običajne supermarkete, kjer naletite na konvencionalne znamke. Te pogosto vsebujejo dodane sladkorje ali so ocvrte, kar zmanjšuje njihovo hranilno vrednost. Druga, bolj zdrava pot, vodi v trgovine z zdravo prehrano ali ekološke spletne trgovine, kot je Ferwer. Prav tam so na voljo burizoni iz bio koruze ali bio riža, pogosto brez kakršnih koli dodanih snovi.

Sledi spremljanje etiket. Kakovostni burizoni bi morali vsebovati le eno sestavino - riž ali koruzo. Drugi kriterij je metoda obdelave. Najbolj nežne se ekspandirajo le s suho toploto, brez dodanih maščob.

Zanimiv trend so tudi začinjene različice burizonov, na primer s ščepcem morske soli, s karobom ali z lahkim premazom agavinega sirupa. Te različice najdejo pot do odraslih, ki iščejo bolj zdravo alternativo klasičnim čipsom ali piškotom.

Domač recept - burizoni malo drugače

Poleg klasičnih karamelnih burizonov obstaja cela vrsta načinov, kako jih uporabiti v kuhinji. Odlično se obnesejo v domačih ploščicah, kot osnova za brezglutensko tiramisu ali celo kot dodatek v smoothie sklede - kjer poleg okusa dodajo tudi dobrodošlo teksturo.

Tukaj je preprost recept za domače burizonske rezine, ki bodo navdušile celo družino:

Sestavine:

  • 3 skodelice naravnih burizonov
  • ½ skodelice trstnega sladkorja ali datljevega sirupa
  • 2 žlici kokosove maščobe
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • po želji oreščki, semena ali suho sadje

Postopek:

  1. V lončku na nizki vročini stopimo sladkor z maščobo.
  2. Ko zmes začne vreti, vmešamo vanilijo in po želji še dodatne sestavine.
  3. Odstavimo in vmešamo burizone, dobro premešamo, da se vsi obložijo.
  4. Zmes potlačimo v obliko, obloženo s peki papirjem, in pustimo, da se strdi.
  5. Po ohladitvi narežemo na ploščice ali kocke.

Rezultat je hrustljav in hranljiv prigrizek, ki lahko služi kot alternativa kupljenim ploščicam, polnim glukoznih sirupov in palmovega olja.

Burizoni niso le retro

Morda ste se na burizone spomnili kot na nekaj starega, kar se je nekoč jedlo "iz nuje". Toda današnja realnost kaže, da postajajo znova odkrita superhrana - preprosta, čista in nekomplicirana. Za tiste, ki iščejo poceni, zdravo in hitro malico, so burizoni idealna rešitev.

Naj jih uživate same, obložene s karamelo, ali kot del domače granole, eno je gotovo: burizoni imajo svoje mesto tudi v moderni kuhinji. Morda prav zato, ker združujejo preprostost starih časov z možnostmi današnjega dne.

Naslednjič, ko boste razmišljali, kaj zdravega dati otrokom v nahrbtnik za šolski izlet ali kaj ponuditi gostom namesto čipsa, se spomnite na te neopazne hrustavce. In morda boste ugotovili, da so burizoni več kot le spomin - so vrnitev k temu, kar je naravno in dobro.

Delite
Kategorija Iskanje