facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kako uživati v hot cross buns skozi celo leto

Zgodovina in čar velikonočnih Božjih milosti - zakaj je vredno speči hot cross buns doma?

Velika noč ni samo o šibanju in barvanju jajc. V mnogih državah, zlasti v angleško govorečih kulturah, imajo svoje stalno mesto sladke žemljice s križem, znane kot hot cross buns. Te dišeče, rahlo začinjene žemljice z rozinami ali kandiranim sadjem se tradicionalno pečejo na veliki petek, vendar njihova priljubljenost presega meje praznikov in narodov. Morda ste jih zasledili pod angleškim imenom, ali pa vam je pri iskanju izpisalo nekoliko zmeden poizvedek kot hot buns cross – kakorkoli že, vsekakor so vredne pozornosti.

Zgodba hot cross buns sega globoko v zgodovino. Že v 12. stoletju naj bi eden izmed menihov v Angliji označeval velikonočne žemljice s križem iz sladke glazure kot simbol križanja. Kasneje je pecivo postalo tako priljubljeno, da se je pojavilo ne le v cerkvah, ampak tudi na tržnicah in domačih mizah. Na angleškem dvoru so bile celo prepovedane izven verskih praznikov – prav zaradi svoje simbolike in naraščajoče priljubljenosti. Danes so te žemljice del velikonočne tradicije ne le v Britaniji, ampak tudi v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Južni Afriki in vse pogosteje tudi pri nas.

Kaj dela hot cross buns tako posebne?

Na prvi pogled gre za običajno kvašeno pecivo. Toda tisti, ki ga poskusi, hitro razume, da gre za več kot le sladko žemljico. Hot cross buns imajo specifično paleto okusov – nežni toni cimeta, muškatnega oreščka in včasih tudi klinčkov se združijo z rozinami, kandirano pomarančno lupino ali sušenimi brusnicami. In potem je tu križ. Ni le dekoracija – simbolizira krščansko veliko noč, pa tudi povezavo preteklosti s sedanjostjo. In čeprav danes najdemo veliko različic – čokoladne, jabolčne ali veganske – osnovni recept ostaja skoraj nespremenjen.

Zanimivo je tudi, da so s temi žemljicami povezane številne vraže. Na primer, pravijo, da če obesite en hot cross bun v kuhinji, bo hišo zaščitil pred požari. Druga legenda pravi, da če si dve osebi razdelita eno žemljico, bosta ostala prijatelja za vedno. In tudi če človek ne verjame v magično moč peciva, nič ne diši doma tako praznično kot sveže pečene dišeče žemljice s križem.

Kako pripraviti hot cross buns doma?

Na prvi pogled se recept lahko zdi zapleten, vendar gre v resnici za klasično kvašeno testo, le z nekaj ščepci začimb in poudarkom na potrpežljivosti. Največji izziv je izris križa – ta se običajno oblikuje iz gladkega testa ali moke paste, ki se nanese na žemljice pred peko. Po peki jih pogosto premažemo s sladko glazuro iz sladkorja in vode, ki doda površini sijaj in podaljša njihovo mehkobo.

Recept za tradicionalne hot cross buns:

Sestavine:

  • 500 g gladke moke
  • 75 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajne žličke nove začimbe ali muškatnega oreščka
  • 7 g suhega kvasa
  • 300 ml mleka (mlačnega)
  • 50 g masla (stopljenega)
  • 1 jajce
  • 150 g rozin ali suhega sadja
  • naribana lupina ene pomaranče

Za križ:

  • 3 žlice moke
  • 3–4 žlice vode

Za glazuro:

  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici vode

V skledi zmešajte moko, sladkor, sol in začimbe. Dodajte kvas, mlačno mleko, stopljeno maslo in jajce. Zamesite gladko testo, ki ga nato pustite vzhajati približno eno uro na toplem mestu. Po vzhajanju vmešajte suho sadje in pomarančno lupino. Razdelite testo na enako velike kose, oblikujte žemljice in jih položite na pekač. Pustite jih še 30 minut vzhajati. Medtem pripravite testo za križe – zmešajte moko z vodo, da nastane pasta, in jo s pomočjo slaščičarske vrečke nanesite na vrhove žemljic v obliki križa. Pecite približno 20 minut na 200 °C. Po peki premažite z glazuro iz sladkorja in vode.

Rezultat bodo dišeče, mehke in čudovito sijoče velikonočne žemljice, ki očarajo ne le z videzom, temveč tudi z globoko tradicijo.

Ne samo za Veliko noč - zakaj se zaljubiti v hot cross buns za vedno?

Zanimivo je, da so v nekaterih državah hot cross buns postale tako priljubljena poslastica, da jih pekarne ponujajo skozi vse leto. V Avstraliji na primer že januarja – dolgo pred začetkom postnega časa – zapolnijo police različne različice teh sladkih žemljic. In ljudje jih kupujejo ne le kot praznično poslastico, temveč pogosto za zajtrk ali malico.

V slovenskem kontekstu morda nimamo neposredne analogije s temi žemljicami, vendar se njihov okus in pomen približujeta na primer potici ali mazancu. Za razliko od potice pa imajo hot cross buns eno bistveno prednost: so manjše, enostavno prenosljive in odlično se prilegajo kot hiter zajtrk na poti, sladica kavi ali pecivo v velikonočni košarici.

Poleg tega obstaja veliko načinov, kako jih variirati – od uporabe svežih jabolk, preko koščkov čokolade do brezglutenske ali veganske različice. Tako da če se kdo izogiba klasičnim sladicam iz bele moke ali živalskih izdelkov, si lahko pripravi svoje hot cross buns po meri.

Ena izmed bralk britanskega časopisa The Guardian je opisala, kako njena družina vsako Veliko noč tekmuje, kdo bo spekel najboljšo serijo: "Dogaja se nekaj med družinskim tekmovanjem in ritualom, kjer ima vsak svojo 'skrivno sestavino' – enkrat je bil to pomarančni liker, drugič sveže mleta začimba." Morda prav v tem tiči čar tega peciva – povezuje generacije, daje prostor ustvarjalnosti in obenem ohranja tradicijo.

In če se vam pri branju poraja vprašanje, zakaj se v nekaterih iskalnikih pojavlja nekoliko zmedena povezava hot buns cross, potem vedite, da za tem običajno stoji strojno prevajanje ali netočno vnašanje ključnih besed. Zato je še toliko pomembneje suhoparno frazo spremeniti v nekaj okusnega in smiselnega – in kaj je bolj smiselnega kot dišeča velikonočna tradicija, ki jo sami spečete?

Ko se sprehajate po velikonočnih tržnicah ali policah s pecivom v supermarketu, morda naletite na industrijske različice teh žemljic. A nič se ne more primerjati z vonjem, ki se širi po hiši, ko testo vzhaja in se peče v pečici. Ne glede na to, ali se odločite držati klasičnega recepta ali ga prilagoditi po lastnem okusu, eno je gotovo – hot cross buns niso samo pecivo, so majhni koščki zgodovine, ki pripovedujejo zgodbo v vsakem ugrizu.

Delite
Kategorija Iskanje