facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Naučite se pripraviti tradicionalne špagete amatriciana

Spaghetti Amatriciana: Italijanska klasika polna strasti in okusov

Če obstaja jed, ki popolnoma ujame bistvo italijanske kuhinje, so to spaghetti amatriciana. Ta recept izvira iz majhnega mesteca Amatrice v osrednji Italiji in njegova zgodovina sega nekaj stoletij nazaj. V preprostosti se skriva moč – povezava nekaj kakovostnih sestavin ustvarja eno izmed najokusnejših omak za testenine sploh.

Rahlo pikantna paradižnikova omaka, hrustljava guanciale in izrazit sir Pecorino Romano – vse to ustvarja popolno harmonijo okusov, ki je za italijansko kuhinjo tako značilna. To jed so vzljubili ne le prebivalci Italije, ampak tudi gurmani po vsem svetu. Poglejmo si njen izvor, skrivnost popolnega okusa in zakaj je postala eden od simbolov rimske gastronomije.

Kako so nastali spaghetti amatriciana?

Da bi razumeli pravo bistvo spaghetti amatriciana, se moramo ozreti nazaj v preteklost. Amatrice, mestece v regiji Lacij, je bilo dolgo znano kot dom odličnih pastirjev, ki so stavili na preproste, a nasitne jedi. Prav tu je nastala omaka gricia, predhodnica današnje amatriciane.

Gricia je bila prvotno pripravljena le iz treh sestavin – guanciale, popra in sira Pecorino Romano. Šele kasneje, ko so v Italijo prišla paradižnika iz Novega sveta, se je omaka preoblikovala v svojo današnjo obliko. Rodil se je recept, ki si je podredil ne le regijo Lacij, ampak tudi celotno Italijo.

Rim kot drugi dom amatriciane
Čeprav izvor recepta izhaja iz Amatrice, se je njegova slava razširila predvsem v Rimu. Tamkajšnje restavracije so ga začele množično pripravljati, s čimer so spaghetti amatriciana postali ena izmed najslavnejših jedi rimske kuhinje. Danes sodijo med štiri glavne rimske testeninske recepte, skupaj s cacio e pepe, carbonara in gricia.

Skrivnost popolnega okusa

Kaj naredi spaghetti amatriciana tako posebne? Poleg preproste sestave je to predvsem skrben izbor kakovostnih sestavin. Vsaka izmed njih igra pomembno vlogo in nobena ne bi smela biti nadomeščena z manj kakovostno alternativo.

Guanciale – srce omake

Osnova celotne jedi je guanciale, torej sušena svinjska lička. Ta vrsta mesa vsebuje več maščobe kot običajna slanina ali panceta, kar omaki daje bogatejši in intenzivnejši okus. Med praženjem se maščoba postopoma sprošča in ustvarja osnovo za omako.

Paradižniki – osnova omake

Druga nepogrešljiva sestavina so paradižniki, idealno sorte San Marzano, ki imajo pravo ravnovesje med sladkostjo in kislostjo. Zaradi tega postane omaka bogatejša in okusno uravnotežena. Nekateri kuharji uporabljajo sveže paradižnike, drugi raje konzervirane, če so kakovostni.

Pecorino Romano – sirni dragulj

Ta trdi, ovčji sir jedi dodaja značilno slanost in poudarja vse okuse. Pomembno ga je dodati šele na koncu, da se ne raztopi prehitro in ohrani svojo strukturo.

Pikantna nota

Izvirni recept vsebuje tudi čili papriko, ki omaki daje rahlo pikanten pridih. Ne gre za pekočo jed – ostrina naj bi bila bolj diskretna in podpirala okus drugih sestavin.

Kako pripraviti avtentične spaghetti amatriciana?

Čeprav se recept morda zdi preprost, je pomembna pravilna obdelava sestavin in njihova medsebojna usklajenost. Guanciale se najprej počasi popeče, da spusti maščobo in dobi hrustljavo konsistenco. Nato se dodajo paradižniki, ki se kuhajo, dokler se omaka ne zreducira in zgosti.

Medtem se spaghetti kuhajo al dente, torej na ugriz, in nato zmešajo z omako. Rezultat je popolna povezava okusov, ki je zaključena s posipom Pecorina Romana.

Kje uživati v pravih spaghetti amatriciana?

Če želite okusiti avtentično različico te jedi, je najboljša izbira Rim ali Amatrice. Na teh mestih se recept dosledno spoštuje in restavracije tekmujejo, kdo bo pripravil najboljšo različico.

Med najslavnejše rimske restavracije, kjer lahko najdete vrhunsko različico spaghetti amatriciana, sodijo restavracije kot sta Armando al Pantheon ali Roscioli. Če imate možnost obiskati Amatrice, nikakor ne izpustite lokalnih restavracij, ki se držijo tradicionalne recepture.

Simbol italijanske kuhinje in tradicije

Spaghetti amatriciana niso le še ena testeninska jed – so simbol italijanske kulinarične tradicije in dokaz, da se v preprostosti skriva lepota. Potrebujete le nekaj pravih sestavin, nekaj potrpljenja in nastane jed, ki bo razveselila vsakega ljubitelja dobre hrane.

Ne glede na to, ali jih pripravite doma ali okusite v italijanski restavraciji, eno je gotovo – enkrat poskusite in se zaljubite. Buon appetito!

Delite
Kategorija Iskanje