
Ogljevanje s testeninami je nasiten zaklad v vsaki družini

Uhlířina - jed, ki diši po otroštvu in tradiciji
Le malokatera jed v sebi nosi toliko nostalgije in hkrati neposredne preprostosti kot uhlířina. Ta jed, znana tudi pod imenom grenadýrmarš, je globoko zakoreninjena v kuhinjah srednje Evrope in v Češki ostaja ena izmed najbolj priljubljenih predstavnikov tako imenovane "revne kuhinje". Kljub temu, ali pa prav zato, si zaradi svoje sitosti, preprostosti in izrazitega okusa pridobiva srca tudi v sodobnih gospodinjstvih, ki se vse bolj obračajo nazaj k preprostim, sezonskim in trajnostnim receptom.
Kje se je vzela uhlířina?
Ime "uhlířina" vzbuja grobo in hkrati romantično predstavo davnih ogljarjev, ki so v gozdovih kurili lesno oglje in kuhali iz tistega, kar so imeli pravkar pri roki. Podobno kot pri italijanski carbonari, ki je tudi izšla iz "ogljarjevskih" potreb, je tudi češka uhlířina jed polna praktične logike in skromne genialnosti. Osnovo tvorijo poceni sestavine – kuhani krompir, testenine in čebula – dopolnjene s papriko, mastjo ali oljem, po možnosti tudi s prekajenim mesom, če je to proračun dopuščal.
Pod drugim imenom, grenadýrmarš, je bila ta jed znana zlasti v časih avstro-ogrske monarhije. Ponujali so jo vojakom, ker je bila nasitna, hitra za pripravo in energijo dodajajoča. V obeh različicah imena se pa zrcali isto – poštenost, preprostost in sposobnost nahraniti celo družino z minimalnimi sredstvi.
Recept za uhlířino
Danes, ko se govori o vračanju h koreninam in odgovornem kuhanju, se uhlířina ponovno postavlja v ospredje. Ne gre le za retro spomin, ampak za dokaz, da tudi osnovne sestavine lahko okusijo odlično, če so pravilno pripravljene.
Receptov za uhlířino obstaja veliko, prav tako kot družinskih različic. Ne gre za jed s strogo določenim postopkom, ampak bolj za kuharsko improvizacijo. Tukaj je ena izmed najbolj tradicionalnih različic, kot jo pozna večina Čehov:
Sestavine:
- 250 g kuhanega krompirja (najbolje dan prej)
- 250 g kuhanih testenin (flike, kolenčki ali široki rezanci)
- 2 večji čebuli
- 3 žlice olja ali masti
- 1 žlica sladke paprike
- Sol, poper, po potrebi majaron
- Po želji: narezana klobasa, prekajeno meso ali kisla kumarica
Postopek:
- Na ponvi ali v globoki posodi prepražite čebulo do zlato rjave barve.
- Dodajte na kocke narezan krompir in ga popecite do hrustljavosti.
- Vmešajte kuhane testenine in začinite s papriko, soljo in poprom.
- Na kratko popražite vse skupaj, da se sestavine lepo povežejo.
- Na koncu lahko dodate narezano prekajeno meso ali postrežete samo s kislo kumarico.
Preprosto? Prav v tem je njena čarobnost! Uhlířina je jed, ki se ne drži vzorcev. Nekdo doda česen, drugi jajce, spet tretji si ne more predstavljati različice brez mesa. Vedno pa velja, da osnova je poštena čebula in pravilno kuhane testenine ter krompir.
Uhlířina s testeninami - siten zaklad babičine kuhinje
Morda se še spomnite, kako vam je babica servirala krožnik uhlířine s testeninami in krompirjem, posut s svežim poprom ali malo sira. Otroški spomini se vračajo z vsakim grižljajem in spominjajo na čase, ko jedi niso bile zapletene, ampak hranljive in ljubeče pripravljene.
Danes se o uhlířini govori tudi v povezavi z minimalističnim pristopom k hrani. Pripraviti jed, ki izkorišča ostanke iz hladilnika, je ne le ekonomsko, ampak tudi ekološko. V času, ko se tretjina hrane zavrže, je uhlířina primer, kako lahko iz ostankov ustvarimo polnovredno in okusno jed.
Poleg tega je to jed z visoko nasitno sposobnostjo – kombinacija krompirja in testenin zagotavlja, da vas lakota ne bo hitro premagala. Ni čudno, da je ta recept preživel generacije. Je univerzalen, hiter in vedno zanesljiv.
Uhlířina ali grenadýrmarš? Gre za eno in isto
Ne glede na to, kako jo poimenujete, bistvo ostaja enako. V nekaterih regijah se tudi danes za uhlířino uporablja ime grenadýrmarš, kar namiguje na vojaški izvor jedi. Ime je izpeljano iz avstro-ogrskih grenadirjev, ki so si to jed kuhali v poljskih kuhinjah. In tudi če se je priprava lahko razlikovala od kraja do kraja, sta dve stvari ostali stalni: preprostost in dovolj energije za cel dan.
V slovenski kuhinji je ta jed prav tako priljubljena, včasih pod imenom "granadír". In prav v teh kulturnih prepletih se pokaže, kako so tradicionalni recepti sposobni presegati meje in povezovati ljudi ter okuse.
Resničen dokaz, da uhlířina ni le kulinarični relikt, je tudi dejstvo, da se pojavlja na jedilnikih nekaterih modernih bistrojev ali veganskih restavracij. Eksperimentira se z različicami brez živalskih produktov, s pridodatkom fermentirane zelenjave ali različnih zelišč. Osnova pa ostaja: krompir, testenine, čebula – in ljubezen do tradicije.
Uhlířina kot simbol trajnostne kuhinje
V današnjem času, ko je tema trajnostnega prehranjevanja vedno bolj aktualna, se uhlířina postavlja kot skoraj idealen predstavnik ekološkega pristopa k kuhanju. Ne potrebujete nobenih eksotičnih ali dragih sestavin – zadostuje tisto, kar vam je ostalo od prejšnjega dne. Tako ne le varčujete denar, ampak tudi zmanjšujete živilske odpadke. Po podatkih FAO se po svetu zavrže kar 1,3 milijarde ton hrane letno. Vsak krožnik uhlířine je torej lahko majhen korak k odgovornejšemu gospodinjstvu.
In pri tem vam ni treba popuščati pri okusu ali hranilnih vrednostih. Krompir in testenine dodajo ogljikove hidrate, čebula antioksidante, in če dodate malo zelenjave ali stročnic, dobite polnovredno in uravnoteženo jed. Poleg tega je uhlířino enostavno pripraviti v veganski ali brezglutenski različici – namesto klasičnih testenin uporabite ajdove, riževe ali na primer čičerikine.
"Manj je sestavin, močnejši je okus. In več prostora za poštene sestavine," pravi foodblogerka in promotorka sezonskega kuhanja Jana Králová. Prav uhlířina po njenem mnenju popolnoma ilustrira, kako lahko iz malo naredimo veliko – okusa, občutkov in hranil.
In kako jo pripraviti z mislijo na planet? Posezite po kakovostnih sestavinah iz lokalnih virov, najbolje iz ekološkega kmetijstva. Čebulo in krompir najdete v biokakovosti skoraj v vsakem sezonskem zabojčku. Testenine lahko izberete polnozrnate ali brez jajc, in če uporabljate olje, izberite takšno, ki je bilo proizvedeno lokalno – repično, sončnično ali laneno.
Naj si pripravljate uhlířino tako, kot jo je kuhala vaša babica, ali izberete sodoben pridih z rdečo lečo in svežimi zelišči, eno je gotovo: preprostost ima še vedno svoje mesto na krožniku. In včasih prav najbolj preproste jedi prinašajo največje zadovoljstvo – tudi v času, ko hladilniki prekipevajo od možnosti.