facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Poskusite odličen recept za katův šleha in popestrite svoj jedilnik

Katov bič - pikantna klasika, ki ne omrzne

Kdo ne pozna Katovega biča? Izrazita jed, ki se na jedilnih listih čeških gostiln pojavlja že desetletja, čeprav je v domači kuhinji pogosto prezrta. Vendar prav Katov bič je idealen recept za dni, ko ni časa stati uro pred štedilnikom, a želja po nečem nasitnem in izrazitem ostaja. Ta članek se bo osredotočil ne le na pripravo tradicionalne različice, ampak tudi na manj znan, a presenetljivo okusen recept Katov bič z lečom. In ker gre za jed z zgodovino, ga ne bomo dojemali le kot mešanico svinjine in kečapa, ampak kot kulinarični odtis časa, ko se je iz malega naredilo veliko.

Kaj pravzaprav je Katov bič?

Čeprav ime zveni dramatično, zagotovo ne gre za zgodovinski recept povezan z usmrtitvami. V resnici gre za preprosto mesno mešanico z začinjeno omako, ki dolguje svoje ime prav izrazitemu okusu – ostremu kot udarec rablja meča. Osnova je svinjina, čebula, česen in kombinacija paradižnikovega koncentrata, kečapa, gorčice in pekoče paprike. Rezultat je nasitna jed, ki se dobro poda k pomfriju, rižu ali svežemu kruhu.

Gre za jed, ki so jo v 80. in 90. letih oboževale predvsem menze in gostilne. Razlog? Nizka cena sestavin, hitra priprava in okus, ki nasiti tudi težko delajočega človeka. Čeprav se pogosto srečamo z mnenjem, da gre za "preveč običajno" jed, prav njena preprostost je tista, ki jo dela tako priljubljeno.

Tradicionalni recept za Katov bič

Osnova dobrega Katovega biča je pravilno izbrano meso. Najpogosteje se uporablja svinjska stegna, po potrebi pleče – gre za pusto, a sočno meso, ki se hitro pripravi in dobro vpija okus začimb.

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g svinjskega stegna ali plečeta
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 4 žlice kečapa (najbolje pekočega ali domačega)
  • 1 žlica polnomastne gorčice
  • 1 žlička sladke paprike
  • ½ žličke pekoče paprike (ali po okusu)
  • sol, poper
  • olje za cvrtje
  • malo vode ali juhe za zalivanje

Meso narežemo na tanke trakove – naj spominja na "udarec" biča, od tod morda navdih za ime. Na olju popražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo meso, ki ga hitro opečemo, da se zapeče. Ko spusti sok, dodamo česen, papriko, koncentrat, gorčico in kečap. Vse dobro premešamo in na kratko popražimo, da se okusi povežejo. Nato rahlo zalijemo z vodo ali juho in dušimo pod pokrovom približno 15 minut, dokler meso ne zmehča.

Rezultat je gosta, pikantna mešanica z bogatim okusom, ki je idealna za serviranje s prilogo, a je okusna tudi samostojno. Zanimivo je, da se Katov bič pogosto primerja z madžarskim perkeltom ali mehiškim chilli con carne – čeprav gre za različne jedi, delijo podobno filozofijo: nekaj osnovnih sestavin, močan okus in poudarek na praktičnosti.

Katov bič z lečom

Na prvi pogled se morda sliši nenavadno – zakaj dodajati zelenjavno mešanico madžarskega izvora mesni jedi? A prav kombinacija sladkega okusa leča in pikantne omake daje jedi novo dimenzijo, ki jo bodo vzljubili tudi tisti, ki klasični Katov bič smatrajo za pretežak.

Lečo namreč dodaja ne le svežino, ampak tudi teksturo in barvo. Če imate domače lečo iz poletne letine, tem bolje – sveže paprike in paradižniki so neprecenljivi. V nasprotnem primeru pa dobro služi tudi kakovostno sterilizirano lečo brez nepotrebnih konzervansov.

Recept za Katov bič z lečom se v bistvu ne razlikuje od klasičnega postopka. Dovolj je, da v pripravljeno mešanico dodate približno 200–300 g leča (odvisno od želene konsistence) in še na kratko pokuhate. Končni okus je mehkejši, a še vedno izrazito začinjen. Poleg tega se tako jed spremeni v odlično izbiro tudi za tiste, ki želijo v jedilnik vključiti več zelenjave, ne da bi se odpovedali priljubljenim okusom.

Kako si bič prilagoditi po okusu

Ena največjih prednosti tega recepta je njegova odprtost za prilagoditve. Ne glede na to, ali se odločite izpustiti pekočo papriko, nadomestiti kečap z domačo paradižnikovo omako ali dodati sveže čili, vedno boste dobili okusno jed. Vegetarijansko različico lahko pripravite s tofujem ali prilagojenim seitanom, idealno mariniranim, da bolje vpije začimbe. In če iščete bolj zdravo alternativo, se obrnite na kakovostno bio meso ali celo perutnino – piščančji trakovi se pripravijo še hitreje in so lažji.

Ena gostilniška legenda pravi, da je Katov bič nekoč nastal kot "ostankovna jed" – mešanica tistega, kar je kuharju ostalo iz prejšnjih dni. In prav zaradi tega je mogoče v osnovo dodati praktično karkoli, kar imate doma – od vloženih kumaric do ostankov fižola ali koruze iz prejšnje večerje.

Zakaj je Katov bič še vedno priljubljen?

Medtem ko so številne jedi iz preteklosti padle v pozabo, ima Katov bič neverjetno vzdržljivost. Morda zato, ker v sebi združuje udobje domače kuhinje z drznostjo ostrih okusov, morda zato, ker si ga lahko vsak prilagodi po svoje. Tako kot segedin ali golaž, tudi Katov bič je jed, ki se ne boji izrazitih začimb, a je kljub temu razumljiv in dostopen.

V eni majhni vaški gostilni na jugu Češke servirajo Katov bič vsak torek. Po besedah točaja je to "najhitrejša jed na meniju, ki nikoli ne ostane." Stavi pravijo na klasiko – brez novosti, le preizkušen recept, ki ga "prepozna tudi človek, ki Katovega biča ni imel 20 let." Prav ta čustveni spomin okusov je tisto, kar iz običajne jedi naredi nekaj posebnega.

In čeprav današnja kuhinja pogosto teži k eksotiki ali vegetarijanski smeri, obstaja prostor za tradicionalne češke jedi, ki ne izgubljajo na pomenu. Morda je čas, da ponovno odkrijemo Katov bič – tokrat v domačih pogojih in brez konzervansov, a z kakovostnimi sestavinami in ščepcem nostalgije.

"Jed je najboljša, ko je v njej del spominov," je nekoč dejal francoski chef Alain Ducasse. In prav to je morda skrivnost Katovega biča – ni le mešanica mesa in začimb, ampak okus časa, ko se je kuhalo s srcem in iz tistega, kar je bilo pri roki.

Delite
Kategorija Iskanje