facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Odkrijte čar čurosov in se naučite, kako jih pripraviti doma

Kaj so churrosi in zakaj jih boste vzljubili?

Na tržnicah, praznovanjih, v kavarnah in food truckih – churrosi so osvojili srca gurmanov po vsem svetu. Za nekatere so »španske krofe«, drugi jih poznajo iz ameriških filmov kot hrustljav prigrizek, oblit s sladkorjem. Ampak kaj pravzaprav so churrosi in zakaj se okoli njih vrti toliko pozornosti? Morda vas bo presenetilo, da je njihova priprava presenetljivo preprosta in jo lahko obvladate tudi doma. Dovolj je poznati pravi recept – in predvsem razumeti čar, ki se skriva za to preprosto jedjo.

Od pastirjev do uličnih stojnic

Izvor churrosov je tako zanimiv kot njihov okus. Čeprav mnogi mislijo, da gre za mehiško ali ameriško poslastico, je resnica drugačna – churrosi prihajajo iz Španije, natančneje iz obdobja, ko so pastirji iskali preprosto in nasitno jed, ki bi jo lahko pripravili tudi visoko v gorah. Brez dostopa do svežega kruha so začeli improvizirati s testom iz vode, moke in soli, ki so ga cvrli na ognju. Rezultat so bile hrustljave palčke, imenovane »churrosi« – in danes vemo, da je bil to začetek sladke revolucije.

Sčasoma se je recept izpopolnjeval in prilagajal lokalnim okusom. V Španiji jih tradicionalno postrežejo z gosto čokolado za namakanje, medtem ko jih v Latinski Ameriki pogosto polnijo s karamelo, vanilijevo kremo ali čokolado. V ZDA so postali nepogrešljiv del zabaviščnih parkov in športnih dogodkov.

Recept za okusne domače churrose, ki jih boste vzljubili

Čeprav lahko zvenijo kot posebnost iz slaščičarne, je recept za churrose preprostejši, kot se zdi. Ne zahteva posebnih sestavin, rezultat pa je nevarno slasten. Predstavljamo osnovni recept za churrose, ki ga lahko obvlada tudi začetnik:

Sestavine:

  • 250 ml vode
  • 2 žlici sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici masla
  • 150 g gladke moke
  • 2 jajci
  • rastlinsko olje za cvrtje
  • sladkor pomešan s cimetom za oblaganje

Postopek:

  1. V loncu zavrite vodo s sladkorjem, soljo in maslom.
  2. Ko zmes začne vreti, jo odstranite z ognja in dodajte moko. Mešajte, dokler ne dobite kompaktnega testa, ki se ne lepi na stene lonca.
  3. Testo pustite, da se nekoliko ohladi, nato vanj vmešajte jajca – eno po eno. Končno testo mora biti gladko in sijoče.
  4. Pripravljeno testo prenesite v slaščičarsko vrečko z zvezdasto šobo.
  5. Na vroče olje iztiskajte trakove testa, ki jih cvrite do zlato rjave barve (približno 2–3 minute na vsaki strani).
  6. Končane čurosse odcedite na papirnati brisači in jih takoj obložite v mešanici sladkorja in cimeta.

Nasvet: Če želite, da churrosi dosežejo višjo raven, jih postrezite z domačo čokoladno omako, pripravljeno iz smetane in kakovostne temne čokolade. Verjemite, da vas bo ta kombinacija popeljala neposredno v madridsko kavarno.

Čuros kot del kulture in tradicije

V Španiji čurosi niso le sladica – so simbol skupnih zajtrkov in večernih srečanj. Običajno jih postrežejo med prazniki, kot so Trije kralji, ali med praznovanji v Sevilli in Madridu. Tipičen prizor? Skupina prijateljev, ki sedi v kavarni, pred njimi krožnik vročih churrosov in skodelica goste čokolade. Ne gre le za okus – gre za doživetje.

Podoben odnos do čurosov imajo tudi v Latinski Ameriki. Na primer, v Mehiki je običajno najti stojnice s svežimi churros jedmi na vsakem vogalu, pogosto dopolnjene s karamelno polnjenjem – dulce de leche. V Argentini se doda vanilijeva krema. In v Kolumbiji? Tam imajo raje churrose manjše velikosti, postrežene kot hiter prigrizek na poti.

Morda se zdaj sprašujete, zakaj je ta jed tako priljubljena po vsem svetu. Razlog je preprost: združuje preprostost, tradicijo in okus, ki mu ni mogoče kljubovati. In ko se poveže z emocijami – spomini na otroštvo, potovanja ali skupne trenutke z družino – postanejo čurosi več kot le jed.

Ko zdrav življenjski slog sreča sladko klasiko

V času, ko vedno več ljudi pazi na to, kar jedo, lahko nastane vprašanje: Ima čuros mesto tudi v ekološki in zdravi gospodinjstvu? Odgovor je: da – če vemo, kako se tega lotiti. Tradicionalni recept je namreč mogoče enostavno prilagoditi.

Na primer, z uporabo pirine moke namesto običajne pšenične dobite okusnejšo in lažje prebavljivo različico. Maslo lahko nadomestite z rastlinsko maščobo brez palmovega olja, cvrtje pa izvedete v olju z visokim dimom, najbolje v ekološko certificiranem sončničnem ali repičnem olju. In če se odločite churrose pripraviti v vročozračni fritezi ali celo speči v pečici, si jih lahko privoščite z mnogo manjšimi količinami maščobe.

Zanimiv kompromis je tudi domači veganski recept za čuros, ki ne vsebuje jajc ali masla. Namesto njih lahko uporabite jabolčno kašo, rastlinsko mleko in kokosovo olje. Rezultat? Še vedno enako okusen in nekoliko bolj prijazen za vas in planet.

Za navdih: mlada družina iz Brna, ki poskuša živeti ekološko in brez odpadkov, je doma začela pripravljati churrose iz bio moke in kokosovega sladkorja. Otroci so jih vzljubili, in celo so jih začeli streči na sosedskih praznovanjih – z oznako "trajnostno sladkanje". "Ne gre se za to, da bi se odpovedali sladkarijam, ampak za iskanje poti, kako jih pripraviti zavestno," pravi mama Petra. In njeni čurosi izginjajo s krožnika hitreje kot blisk.

Zakaj se zaljubiti v churrose (in zakaj to verjetno že imate za sabo)

Churrosi niso le še ena sladica. So vonj otroštva, atmosfera uličnih praznovanj, veselje ob skupni mizi. In prav zato so osvojili priljubljenost na vseh celinah – ker so enako okusni v madridski kavarni kot v slovenski kuhinji ob nedeljskem popoldnevu.

Njihova priprava ne zahteva posebne opreme ali dolgih ur v kuhinji. Dovolj je nekaj osnovnih sestavin, malo potrpežljivosti in želja po eksperimentiranju. Ne glede na to, ali se odločite za tradicionalno različico s sladkorjem in cimetom ali za vegansko različico z agavinim sirupom, eno je gotovo: churrosi imajo sposobnost pričarati nasmeh in povezati ljudi.

Torej, boste poskusili?

Delite
Kategorija Iskanje