facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Socca z juga Francije prinaša novo dimenzijo domačega kuhanja

Socca kot hrustljava poslastica s juga Francije, ki osvaja svet

Ko pomislimo na francosko kuhinjo, večina ljudi si predstavlja sire, rogljičke ali bogate omake. Vendar pa se v slikovitih ulicah Nice, mesta na Azurni obali, v majhnih pekarnah in stojnicah pripravlja preprosta jed, ki je simbol mediteranske gostoljubnosti in hkrati okusna alternativa tradicionalnim palačinkam ali picam – socca. Ta tanka, hrustljava slan pita iz čičerikine moke ni le brez glutena in veganska, temveč tudi presenetljivo vsestranska. In kaj je najboljše pri njej? Enostavno jo lahko pripravite tudi doma.

Kaj je pravzaprav socca?

Socca (izgovori se „soka") je tradicionalna specialiteta iz območja Nice, ki ima korenine že v antiki. Osnovni recept je skoraj minimalističen: čičerikina moka, voda, oljčno olje, sol in včasih ščepec popra ali rožmarina. Testo se peče na vroči litoželezni ponvi ali v pečici, običajno pri zelo visoki temperaturi, dokler robovi niso lepo zlati in hrustljavi, medtem ko sredina ostane mehka in sočna.

Jed je pogosto postrežena kot ulična hrana – sveže pečena, razrezana na trikotnike in posuta s poprom. V Franciji jo ljudje jedo z roko, še vročo, kot hitro malico na trgu ali kot dodatek k večernemu vinu. Toda socca je veliko več kot le ulična hrana – je dokaz, da je preprostost v kuhinji lahko popolnoma očarljiva.

Zgodovina in mediteranske korenine

Čeprav mnogi ljudje povezujejo socco izključno s francosko Riviero, se podobne jedi pojavljajo tudi drugje pod različnimi imeni. V Italiji je znana kot farinata, v delu Ligurije celo pod imenom „cecina". V Španiji jo poznamo kot „calentita", v Alžiriji kot „karantika". To nakazuje, kako globoki in prepleteni so kulinarični vplivi med sredozemskimi narodi. Socca je torej ne le jed, ampak tudi priča o kulturni izmenjavi in deljenju tradicij okoli Sredozemskega morja.

Morda vas bo presenetilo, da izvor socce sega vse do antičnega Rima in Grčije, kjer se je čičerika pogosto uporabljala v skromni, a hranljivi kuhinji. Čičerikina moka ima visoko vsebnost beljakovin, vlaknine in mineralnih snovi – kar jo naredi odlično surovino za vsakogar, ki se zanima za zdrav način življenja.

Recept za socco

Priprava socce doma je presenetljivo enostavna in ne zahteva posebne opreme. Potrebujete le kakovostno litoželezno ponev (ali težek pekač), pečico z visoko temperaturo in nekaj minut časa.

Osnovni recept za socco:

Sestavine:

  • 130 g čičerikine moke
  • 250 ml vode
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja (+ olje za namastitev ponve)
  • ½ čajne žličke soli
  • Sveže mleti poper (po okusu)
  • Po želji: sušen rožmarin, timijan ali česen

Postopek:

  1. Zmešajte čičerikino moko z vodo, soljo in žlico oljčnega olja. Pustite testo počivati vsaj 30 minut – idealno pa eno uro ali več.
  2. Pečico segrejte na 250 °C skupaj z litoželezno ponevjo v notranjosti. Ponev mora biti res vroča, da testo hitro dobi hrustljavo strukturo.
  3. Odstranite ponev, jo premažite z oljem in hitro zlijte testo. Razporedite ga v tanko plast (približno 5 mm).
  4. Pecite 10–15 minut, dokler robovi ne porjavijo in ne nastanejo temni mehurčki.
  5. Po peki posujte s sveže mletim poprom in postrezite vroče.

Ena od čarov socce je v njenem prilagajanju. Lahko jo obogatite z naribano bučko, ščepcem rimske kumine ali rdečo čebulo. Je idealna osnova za kreativnost – bodisi jo postrežete kot predjed, malico ali lahko večerjo s solato.

Socca kot del zdravega življenjskega sloga

Medtem ko so nekateri tradicionalni recepti bogati z maslom, smetano in enostavnimi ogljikovimi hidrati, socca gre proti toku. Zaradi svoje sestave iz čičerikine moke je naravno brez glutena, z nizkim glikemičnim indeksom, obenem pa bogata z rastlinskimi beljakovinami in vlaknino. To jo naredi privlačno izbiro za vegane, osebe z intoleranco na gluten in vsakega, ki išče bolj hranljivo alternativo kruhu.

Poleg tega čičerika vsebuje veliko folata, železa, magnezija in cinka – hranil, ki pogosto primanjkujejo v sodobni prehrani. V času, ko narašča zanimanje za rastlinsko prehrano in trajnostne živila, socca postaja dobrodošel zaveznik na krožniku.


Preizkusite naše naravne izdelke

Skriti kulinarični dragulj tudi v slovenskih gospodinjstvih

Čeprav je socca v Sloveniji še vedno razmeroma neznana, njena priljubljenost počasi narašča – zlasti med ljudmi, ki sledijo zdravemu življenjskemu slogu ali se zanimajo za sredozemsko kuhinjo. V spletnih skupnostih in na družbenih omrežjih se začenjajo pojavljati slovenske različice receptov, pogosto obogatene z lokalnimi sestavinami, kot so na primer česen, sušeni paradižniki ali sezonska zelenjava.

Podobno kot v Nici, kjer se socca streže ob vinu na večernih trgih, tudi v Sloveniji najde pot na mize kot del neformalnih zabav, brunchev ali piknikov. Pripravite jo ob skledi humusa, s svežo zelenjavno solato ali kot alternativo picinemu testu – možnosti so neskončne.

Na primer Jana iz Maribora, ki se preživlja kot prehranska svetovalka, je začela socco redno pripravljati med karanteno. „Iskala sem preproste jedi iz nekaj sestavin, ki jih imam vedno doma. Ko sem prvič poskusila socco, me je presenetilo, kako nasitna in okusna je. Danes jo pripravljam vsaj enkrat na teden – otroci jo obožujejo s pestom, sama pa jo pogosto jemljem s seboj v službo," pravi.

Nasveti in triki za popoln rezultat

  • Ne varčujte pri kakovostni čičerikini moki. Sveže mleta ali ekološka moka ima izrazitejši okus in boljšo strukturo.
  • Ne bojte se visoke temperature. Socca potrebuje močno vročino, da pridobi značilno skorjico.
  • Pustite testo počivati. Dlje, tem bolje – okus se bo izboljšal in testo bo bolje držalo skupaj.
  • Eksperimentirajte z začimbami. Rožmarin, timijan, rimska kumina ali dimljena paprika dodajo testu novo dimenzijo.

„Včasih so najpreprostejše jedi najboljše," pravi znani francoski kuhar Alain Ducasse. In socca to le potrjuje.

Ko se naslednjič ozrete po shrambi in ugotovite, da imate le čičerikino moko, nekaj kapljic oljčnega olja in sol, ne oklevajte. Morda pravkar nastaja vaša nova najljubša večerja.

Delite
Kategorija Iskanje