
Tteokbokki kot ikonična jed, ki združuje kulturo in okus

Korejski tteokbokki - pikantni riževi cmoki, ki so osvojili svet
Korejska kuhinja v zadnjih letih doživlja izjemen razcvet. Že dolgo so na evropskih mizah ustaljeni kimchi, bibimbap ali kimbap. Vendar pa si eno jed pridobiva srca ljubiteljev ostrih okusov morda najbolj – tteokbokki, torej riževi cmoki v pikantni omaki. Ta tradicionalna korejska jed, ki je bila nekoč ulična specialiteta, danes krasi tudi mize luksuznih restavracij in profile foodblogerjev na družbenih omrežjih. Kaj naredi tteokbokki tako neustavljivega in zakaj pridobiva priljubljenost tudi v slovenskih gospodinjstvih?
Tteokbokki - zgodovina na krožniku
Beseda "tteokbokki" (떡볶이) je sestavljena iz dveh delov – tteok, kar pomeni "riževa tortica" in bokki, kar je izpeljanka iz glagola "bokda", torej "pražiti". Čeprav je današnja različica tteokbokki znana po svoji ostrini zahvaljujoč rdeči pasti gochujang, je njen izvor veliko starejši in manj pekoč. Prve omembe tteokbokki segajo že v 14. stoletje, ko je šlo bolj za kraljevsko jed pripravljeno v sladki sojini omaki – takrat se ji je reklo gungjung tteokbokki.
Moderna, pekoča različica, kot jo poznamo danes, je nastala šele sredi 20. stoletja in velja za izdelek naključnega kulinaričnega eksperimenta na enem od seulskih tržnic. Od takrat se tteokbokki širi kot plaz. V Koreji je to še vedno ena najbolj priljubljenih uličnih jedi – hitra, nasitna in cenovno dostopna. Danes pa obstajajo desettine različic, ki prilagajajo omako, dodajajo nove sestavine ali spreminjajo teksturo samih riževih "cmokov".
Kakšen je okus tteokbokki?
Osnova so valjasti riževi valjčki (tteok), ki imajo žvečilno do gumijasto teksturo – nekaj, kar Evropejci sprva morda ne sprejmejo, a po nekaj grižljajih jim podležejo. Omaka je nato mešanica pekoče korejske čili paste gochujang, ribje juhe, sladkorja in česna. Okus je izrazit, pekoč, rahlo sladek in zasvoji. Pogosto se ji dodaja ribje tortice (odeng), trdo kuhana jajca ali zelenjava kot mlada čebula ali zelje.
Toda tako kot vsaka popularna jed se tudi tteokbokki nenehno razvija. Iz Koreje danes prihajajo tudi modernejše in sofisticiranije različice, ki prilagajajo okus zahodnemu nebu. Mednje spadajo rose tteokbokki in buldak tteokbokki – dve različici, ki si vsekakor zaslužita pozornost.
Rose tteokbokki - nežnejša, a enako zasvojljiva različica
Beseda "rose" v imenu ne pomeni cvetlice, ampak rožnato barvo omake, ki nastane z mešanjem tradicionalne pikantne omake s smetano ali mlekom. Rezultat je nežnejša, kremasta tekstura in manj pekoč okus, ki privlači tudi tiste, ki se običajno izogibajo ostrim jedem.
Predstavljajte si situacijo: družinski večer doma, otroci si želijo poskusiti "tisto korejsko, kar so te videli jesti na Instagramu", a ostrina je zanje problem. Rose tteokbokki je popoln kompromis – ohranja okusno globino in strukturo izvirnika, vendar je omaka žametnejša, kremasta in okrogla. Poleg tega kliče po nadaljnjih kreativnih prilagoditvah – lahko dodate koščke piščanca, gobe ali nariban sir.
Buldak tteokbokki - izziv za pogumne
Na nasprotni strani spektra stoji buldak tteokbokki. Beseda buldak se lahko prevede kot "ognjeni piščanec". In to res ni pretirano. Ta različica je namenjena tistim, ki ljubijo izjemno pekoče jedi. Buldak tteokbokki pogosto vsebuje poleg piščančjega mesa tudi čili kosmiče (gochugaru), česen in včasih sir, ki bi sicer moral nekoliko omiliti okus, a bolj služi kot kratkotrajno olajšanje v sicer ognjenem doživetju.
V Koreji je buldak postal priljubljen predvsem med mladimi, ki iščejo adrenalin tudi v hrani – obstajajo celotni izzivi, kjer si ljudje merijo, koliko buldak jedi lahko pojedo, ne da bi zajokali. Kljub temu ta različica postaja hit tudi zunaj Azije, saj pekoče jedi preprosto privlačijo pozornost. Poleg tega – kapsaicin, ki ga vsebuje čili, ima po raziskavah pozitiven vpliv na presnovo in razpoloženje.
Kako pripraviti tteokbokki doma?
Na prvi pogled se priprava tteokbokki lahko zdi zapletena – navsezadnje ne gre za evropske sestavine in le redkokdo ima doma ribje tortice ali čili pasto gochujang. Toda resnica je, da je veliko potrebnih sestavin danes običajno dostopnih v azijskih trgovinah ali preko spleta. In sama priprava je presenetljivo hitra.
Osnovni recept za tteokbokki:
- 200 g riževih cmokov (tteok)
- 2 žlici gochujang paste
- 1 žlica sladkorja (najbolje rjavega)
- 1 žlička sojine omake
- 1 strok česna, nasekljan
- 300 ml ribje ali zelenjavne juhe
- 1 mlada čebula, nasekljana
- po potrebi ribje tortice, trdo kuhana jajca ali zelje
Riževe cmoke je treba najprej za 15 minut namočiti v vodi, če so trši (npr. iz zamrzovalnika). Nato dajte vse sestavine v ponev, zavrite in pustite rahlo vreti 10–15 minut, dokler omaka ne zgosti in cmoki ne zmehčajo. Posujte z mlado čebulo in postrezite vroče.
Za rose tteokbokki je dovolj, da v zgoraj omenjeno omako dodate 100 ml smetane (ali rastlinske alternative) in malo sira. Pri buldak različici pa lahko dodate čili kosmiče, več česna, koščke piščanca in malo naribanega sira na koncu.
Riževi cmoki in ekološka stopinja
Morda se sprašujete – dobro, ampak kako vse to ustreza trajnostnemu življenjskemu slogu? Presenetljivo zelo dobro. Tteokbokki je idealna jed za tiste, ki želijo omejiti uživanje mesa, a hkrati hrepenijo po nasitnem in hranljivem obroku. Tradicionalni recept ne zahteva mesa (ribje tortice je mogoče enostavno nadomestiti s tofujem ali seitanom) in večina sestavin ima dolgo življenjsko dobo, zato se ne pokvarijo in ni jih treba zavreči.
Poleg tega, če se odločite za domačo pripravo, se izognete enkratnim embalažam, ki bi jih sicer dobili ob nakupu gotovega obroka ali dostavi. V kombinaciji z rastlinsko juho in sezonsko zelenjavo se tteokbokki lahko postavi kot zvezda vaše vegetarijanske ali veganske kuhinje.
Tteokbokki kot kulturni fenomen
Tteokbokki pa ni le hrana. Je del identitete, kulture in družabnega življenja v Koreji. Ljudje ga jedo na ulici, delijo s prijatelji in pogosto ga povezujejo z lepimi spomini. V dokumentarcu Netflixa "Street Food: Asia" na primer ena izmed kuharic opisuje: "Ko sem bila majhna, smo tteokbokki vedno jedli po šoli, bilo je kot majhen praznik."
In prav to je morda razlog, zakaj je tteokbokki našel pot tudi v srca ljudi zunaj Koreje. Ne gre le za okus – gre za emocijo, ritual, deljenje. Ne glede na to, ali si ga pripravite po tradicionalnem receptu ali se lotite eksperimentiranja z rose ali buldak različico, tteokbokki je hrana, ki povezuje.
Poskusite ga – in morda boste ugotovili, da en krožnik nikoli ni dovolj.