
Zdrav francoski solatni recept s steblom zelene, ki ga bo vzljubil vsak

Odkrijte čar francoske solate iz zelene
Ko pomislimo na francosko kuhinjo, večina ljudi pomisli na maslene rogljičke, skrbno pripravljene sire, okusna vina ali prefinjene omake. Le redkokdo bi pomislil, da je prav solata iz zelene eden izmed zakladov, ki ga Francozi cenijo prav tako kot sladice, kot je crème brûlée. In vendar – celeri rémoulade, kot se francoska solata iz zelene z majonezo tradicionalno imenuje, je stalnica na delikatesnih pultih, v domačih kuhinjah in bistrojih po vsej Franciji.
Francoska solata iz zelene ni le še ena različica znane solate ali namaza iz zelene. Je veliko bolj nežna, elegantna in hkrati osvežujoča jed, ki odraža francoski občutek za ravnovesje okusov, tekstur in preprostosti. V čem je njena čarobnost in zakaj bi morala najti mesto tudi pri vas doma?
Zelena kot glavna zvezda
Osnova te solate je gomoljna zelena, pogosto zanemarjena zelenjava, a hranilno izjemno bogata. Vsebuje vitamine skupine B, vitamin C in K, kalij, kalcij in predvsem dragocene antioksidante. Odlična je tudi z vidika vlaknin, zato dobro vpliva na prebavo in spodbuja občutek sitosti. Zaradi nizke vsebnosti kalorij (približno 42 kcal na 100 g) je primerna tudi za lažje, dietne jedilnike.
Preizkusite naše naravne izdelke
Kar je ključno – zelena ima specifičen, korenast okus, ki zahteva pravo ravnovesje. Prav zato je v tem receptu idealna kombinacija z nežno domačo majonezo, malo dijonske gorčice in limoninega soka. Rezultat je hrustljava, rahlo pikantna in hkrati kremasto nežna solata, ki razveseli brbončice brez teže, značilne za druge tradicionalne solate.
Skrivnost francoskega recepta
Francozi imajo pri kuhanju eno osnovno pravilo – spoštovanje do sestavin. V preprostosti je moč. In prav to se odraža tudi v celeri rémoulade. Solata mora biti preprosta, pregledna, z minimalnimi sestavinami, a maksimalnim okusom. Običajno se pripravi takole:
Sestavine:
- 1 majhen gomolj zelene (približno 300–400 g)
- 4 žlice domače ali kakovostne bio majoneze
- 1 čajna žlička dijonske gorčice
- sok polovice limone
- sol in poper po okusu
Zelena se nariba na drobno ali nareže na tanke trakove (julienne) in takoj pokapa z limono, da ohrani barvo. Nato se zmeša z majonezo in gorčico, začini s soljo in poprom ter pusti nekaj časa, najbolje nekaj ur v hladilniku. Solata tako pridobi pravo ravnovesje okusov.
Mnogi Francozi jo pripravljajo doma, a prav tako se prodaja v vsakem supermarketu ali trgovini z delikatesami. Je praktična jed – v hladilniku zdrži več dni, primerna je kot priloga, predjed ali lahka večerja.
Francoska solata iz zelene in zdrav življenjski slog
Morda vas ob omembi majoneze prešine, da s tem zdravim življenjskim slogom ne bo tako slavna. Vendar prav v tem je še ena čar te jedi – lahko si jo prilagodite.
Želite lažjo različico? Zamenjajte del majoneze z belim jogurtom ali rastlinsko alternativo. Obstajajo tudi veganske različice majoneze brez jajc, ki so odličnega okusa in imajo manj maščob. Za izrazitejši okus lahko dodate kapljico jabolčnega kisa, drobno narezano mlado čebulo ali sveža zelišča, kot sta pehtran ali drobnjak.
Vam je všeč fermentiran okus? Poskusite solati dodati čajno žličko dijonske gorčice s celimi semeni ali ščepec kisle zelenjave. Možnosti je veliko in vedno je odvisno od tega, kaj vam je všeč in kako si želite solato prilagoditi.
Kako je solata našla mesto v slovenski kuhinji
Jana, mamica dveh otrok iz Ljubljane, je francosko solato iz zelene odkrila povsem naključno. „Našli smo jo v majhnem bistroju na poti v Bretanjo. Otroci so jo sprva želeli zavrniti, ker izgleda bledo in ni mesa. A po nekaj grižljajih so jo pojedli v celoti. Od takrat jo pripravljamo doma kar pogosto," pripoveduje. „Najboljša je s kruhom kot hitra večerja, včasih jo dam tudi za malico v šolo."
Janina zgodba kaže, da lahko tudi v slovenski kuhinji tako preprosta solata najde svoje mesto. Poleg tega uči otroke jesti zelenjavo drugače kot le kuhano ali v juhi. In kar je še pomembneje – je recept, ki vključuje vso družino, saj je njegova priprava tako preprosta, da se vanj lahko vključijo tudi majhni otroci.
Kje dobiti kakovostne sestavine?
Če se odločite pripraviti francosko solato iz zelene z majonezo doma, je pomembno izbrati prave sestavine. Zelena naj bo sveža, čvrsta in brez gnilobe. Majoneza naj bo brez kemičnih dodatkov in po možnosti iz bio jajc ali povsem rastlinska. Na e-trgovini Ferwer boste našli široko ponudbo bio živil in izdelkov za zdravo kuhinjo, vključno z rastlinskimi majonezami, kakovostnimi gorčicami ali ekološkimi kuhinjskimi pripomočki.
Ne glede na to, ali ste oboževalec tradicionalne francoske kuhinje ali iščete nove poti, kako obogatiti svoj jedilnik z zdravimi in okusnimi alternativami, te solate ne bi smeli izpustiti iz svojega jedilnika.
Drugi načini, kako uživati v solati
Francoska solata iz zelene se najpogosteje postreže kot predjed, a jo lahko enostavno spremenite tudi v glavno jed. Dovolj je dodati kos kakovostnega kruha, kuhano jajce ali rezino sira, kot sta Comté ali ementaler. Odlično se poda tudi k pečenim ribam ali kot priloga k pečenemu piščancu. Ima univerzalni značaj, a kljub temu ohranja francosko eleganco.
Če radi pripravljate pogostitve za goste, lahko solato postrežete v majhnih kozarčkih kot finger food. V kombinaciji z vinom (na primer lahkim belim tipa Sauvignon Blanc) boste ustvarili popoln večer, navdihnjen s francoskim šarmom.
Kot pravi Julia Child, ameriška kuharica, ki je proslavila francosko kuhinjo v ZDA: „Ljudje, ki imajo radi hrano, so vedno najboljši ljudje." In francoska solata iz zelene je točno tista vrsta hrane, ki združuje preprostost, hranilnost in eleganco v enem grižljaju.
Potrebujete le nekaj sestavin, nekaj potrpežljivosti in željo, da preizkusite nekaj novega. Ne glede na to, ali jo pripravite po tradicionalnem receptu ali v moderni lahki različici, je zagotovo eno – francoska solata iz zelene z majonezo je jed, ki si bo pridobila mesto v vašem repertoarju ne le zaradi okusa, ampak tudi zaradi svoje neopazne vsestranskosti.