
Dim sum kot zdrava in trajnostna izbira za vašo mizo

Dim sum, čarobna povezava dveh besed, ki v kantonščini pomeni "dotakniti se srca", ponuja točno tisto, kar bi morala dobra jed nuditi: nežnost, raznolikost, deljenje in veselje. Ta tradicionalni način serviranja majhnih, pogosto parjenih, ocvrtih ali polnjenih jedi izvira iz Kitajske, natančneje iz južnega Kantona. V zadnjih letih pa postaja priljubljen tudi v Evropi in ni presenetljivo – dim sum cmoki znajo navdušiti tako ljubitelje Azije kot tiste, ki si želijo za trenutek zapustiti klasiko evropske kuhinje.
Dim sum kot kulturni ritual, ne le hrana
V tradicionalni kantonski kulturi je dim sum tesno povezan s čajnim ritualom, znanim kot yum cha. V čajnicah v Hongkongu ali Guangzhouju se zjutraj srečujejo prijatelji in družine, da si ob skodelici močnega jasminovega ali pu-erh čaja privoščijo nekaj deset majhnih jedi – vključno s svetovno znanimi parjenimi cmoki, ocvrtimi zvitki, krhkimi kolački in zelenjavnimi rolicami. Dim sum ni samo o hrani, je družabni dogodek.
"Gre za deljenje. Ko se družina zbere za mizo z bambusovimi košaricami, polnimi različnih okusov, nastane prostor ne le za hrano, ampak tudi za pogovore, smeh in bližino," pravi glavna kuharica kitajske restavracije Din Tai Fung, ki se je proslavila po vsem svetu prav zaradi natančne izdelave dim sum cmokov.
Cmoki, ki upogibajo pravila
Med najbolj priljubljene različice spadajo parjeni cmoki har gow s krhkim testom iz riževe moke, polnjeni s kozicami. Njihova prozorna struktura in nežna konsistenca sta znak kulinaričnega mojstrstva. Podobno priljubljeni so tudi siu mai, odprti cmoki iz pšeničnega testa s svinjskim mesom in kozicami, pogosto okrašeni s koščkom korenja ali kaviarja.
Priljubljenost pridobivajo tudi vegetarijanske različice – na primer cmoki, polnjeni z gobami shiitake, kitajskim zeljem ali tofujem, ki ponujajo bogat okus brez uporabe mesa. V sodobnih restavracijah se danes pogosto srečate s fusion variacijami, kjer klasične nadeve dopolnjujejo na primer avokado, sladki krompir ali tempeh. In prav tukaj se odpira prostor za kreativnost – dim sum cmoki že dolgo niso zgolj azijska zadeva.
Trajnost na krožniku
Z naraščajočim zanimanjem za zdrav način življenja in ekologijo dim sum postaja tudi predmet različnih trajnostnih pristopov. Veliko navdušencev in profesionalnih kuharjev je začelo prilagajati tradicionalne recepte tako, da ustrezajo vegetarijanskim, veganskim ali brezglutenskim zahtevam. Pšenično testo nadomeščajo z mešanico iz riževe in tapiokine moke, nadevi so bolj usmerjeni na lokalne, sezonske sestavine, in cvrtje nadomešča parjenje, ki je bolj prijazno ne le do sestavin, ampak na primer tudi do porabe olja.
Primer je slovenska food blogerka, ki se je navdušila nad obiskom dim sum trga v Kuala Lumpurju in doma začela ustvarjati lastne različice z rdečo lečo, kislim zeljem in gobami. Rezultat? Cmoki, ki ne le da so okusni, ampak tudi smiselni z vidika lokalnosti in prehrane.
Kako si pripraviti dim sum doma?
Čeprav se lahko zdi priprava dim sum cmokov zapletena, v resnici zahteva predvsem potrpežljivost kot visok nivo strokovnosti. Pomembno je izbrati prave sestavine, imeti pri roki parnik – idealno bambusov – in se ne bati eksperimentirati.
Osnova večine receptov je testo, ki ga lahko pripravite iz gladke moke in vroče vode ali iz kombinacije riževe in tapiokine moke za brezglutensko različico. Nadev je odvisen čisto od domišljije – od klasične mešanice mletega mesa, kozic in ingverja, do kombinacije buče hokkaido, svežega koriandra in kokosovega mleka.
Zanimivost je, da je oblikovanje dim sum cmokov samo po sebi umetnost. V kantonski kuhinji se razlikujejo deseti vrst zlaganja in zavijanja – od preprostega prepogibanja do zapletenih vozlov. Če pa človek začne z enostavno polmesecno različico, kmalu ugotovi, da gre predvsem za vajo.
Nasvet: Parite cmoke na perforiranem papirju ali listu zelja, da preprečite lepljenje na bambusovo košaro. In ne pozabite na omako – na primer sojino-sezamovo s kapljico čili ali sladko-kislo slivovo.
Dim sum kot del življenjskega sloga
Dim sum danes dojemamo ne le kot kulinarično doživetje, ampak tudi kot del tega, kar bi lahko imenovali zavestni način prehranjevanja. Deljene porcije, majhne količine posameznih jedi, poudarek na svežini in ravnovesju okusov – vse to ustreza načelom zdravega in trajnostnega življenjskega sloga. Poleg tega, če se odločimo kuhati doma, imamo popoln nadzor nad poreklom sestavin, količino soli in kakovostjo maščob.
Ne glede na to, ali se odločite obiskati avtentično kitajsko restavracijo ali si doma ustvariti lasten parni ritual, ima dim sum sposobnost spremeniti običajen dan v nekaj posebnega. V času, ko je naš čas vse bolj razdeljen med delo, obveznosti in digitalni svet, dim sum – in še posebej dim sum cmoki – ponuja možnost, da se za trenutek ustavimo. Sedemo za mizo, delimo z drugimi in občutimo ne le okus, ampak tudi sam trenutek.
Kot je rekel sloviti kitajski pesnik Su Dongpo: "Hrana brez družbe je kot vino brez vonja." In prav v tem leži resnična čarobnost dim suma – dotika se ne le želodca, ampak tudi srca.