facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Doživite alpsko vzdušje z okusnimi Käsespätzle na krožniku.

Käsespätzle - tradicionalni okus Alp, ki si je podjarmil tudi slovenske kuhinje

V času, ko se svetovna gastronomija meša in povezuje hitreje kot kdajkoli prej, stari recepti doživljajo novo življenje. Eden takšnih zakladov je tudi Käsespätzle, nasitna in topla jed, ki izvira iz nemško govorečih alpskih območij, ki si s svojo preprostostjo, polnostjo in neustavljivim okusom pridobiva srca in krožnike tudi zunaj Avstrije, Nemčije ali Švice. Kako je ta skromen obrok našel pot v slovenske domove in v čem je pravzaprav njegov čar?

Kaj pravzaprav so Käsespätzle?

Käsespätzle, pogosto označeni kot alpska različica mac & cheese, so domače testenine zmešane s sirom in praženo čebulo. Izvorno jed revnih gorskih prebivalcev danes srečujemo v gorskih kočah in tudi v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami. Beseda Spätzle v prostem prevodu pomeni "vrabčki", kar se nanaša na obliko majhnih testenin. Te nastajajo s strganjem testa v vrelo vodo – tradicionalno neposredno s deske z nožem, danes pogosteje skozi posebno sito ali stiskalnico.

Osnovni recept za Käse-Spätzle je preprost: testenine, sir, čebula. Toda prav v preprostosti tiči njihova moč. Kombinacija sveže pripravljenih testenin, polnega alpskega sira in hrustljave karamelizirane čebule ustvarja popolno harmonijo okusov in tekstur. Izvor imajo na območju Švabske in Allgäua, vendar podobne različice pripravljajo tudi na Tirolskem, v Vorarlbergu ali v delu Švice.

V nemško govorečem svetu zato najdemo različna imena – Käsknöpfle, Chäschnöpfli ali Kasspatzn – vendar okus ostaja vedno podoben: poln, sirast, z občutkom domače topline.

Skrivnost odličnega recepta za Käsespätzle

Recept za Käsespätzle ni zapleten – pomembno je le uporabiti kakovostne sestavine in se ne bati skrbno pripraviti. Tradicionalno testo se pripravlja iz gladke moke, jajc, soli in malo vode ali mleka. Konzistenca mora biti gosta, skoraj kot za palačinke. Nato se testo stiska v vrelo vodo, cmoki pa se kuhajo, dokler ne priplavajo na površje. Ključno je nato slojenje – testenine se zmešajo s sirom (najbolje Bergkäse, Emmental ali Appenzeller), položijo v pekač in zapečejo do kremnosti.

Na vrhu je zlato ocvrta čebula, ki jedi doda okusni kontrast in teksturo. Končni obrok je bogat, nasiten in idealen za hladne dni. Čeprav se morda zdi, da gre za težko jed, v gorskem podnebju njegova hranljivost popolnoma smiselna.

Da bo recept za Käse-Spätzle res avtentičen, se priporoča uporaba regionalnih sirov, ki imajo močnejši okus in dobro taljivost. Če pa nimate pri roki švicarskega Appenzellerja, lahko uporabite na primer slovenski tolminc, ementalec ali kakovosten čedar. Dobro je mešati več vrst sirov, da je okus poln in zanimiv.

V čem je čar te jedi tudi pri nas?

Čeprav izvor recepta sega globoko v alpske gore, ni presenetljivo, da so Käsespätzle našle pot tudi v slovenske domove. Domače rezance, pražena čebula, sir – to so okusi, ki resonirajo tudi s slovensko kuhinjo. Poleg tega v času, ko narašča zanimanje za domače kuhanje in vračanje k pristnim sestavinam, ta recept deluje kot vrnitev h koreninam.

Eden izmed razlogov, zakaj so se Käse-Spätzle razširile, je tudi turizem. Obiskovalci Alp, ki se po dnevu na smučišču pogrejejo v gorski koči s to nasitno jedjo, si njen okus pogosto prinesejo domov. Spomin na potovanje se nato spremeni v reden recept v domačem repertoarju.

Poleg tega je tu še naraščajoče število vegetarijancev in ljudi, ki iščejo brezmesne, a hranljive jedi. Käse-Spätzle so namreč popolnoma nasitne brez potrebe po mesu. To je idealna rešitev za družinsko kuhanje, ki ne bo razočarala niti ljubiteljev mesa.

Na primer, v eni družini iz Ljubljane so Käsespätzle postale stalnica na zimskem jedilniku. "Recept smo prinesli z dopusta na Tirolskem in od takrat ga pripravljamo vsako zimo. Otroci ga obožujejo zaradi sira, odrasli pa cenimo preprostost priprave," pravi gospa Maja, ki je recept že posredovala več znancem.

Kako pripraviti domače Käsespätzle - recept korak za korakom

Če si želite privoščiti alpsko izkušnjo tudi doma, poskusite ta preprost recept za domače Käse-Spätzle:

Sestavine (za 4 porcije):

  • 300 g gladke moke
  • 4 jajca
  • 100 ml vode ali mleka
  • sol
  • 200 g naribanega sira (kombinacija ementalca, čedarja, tolminca)
  • 2 veliki čebuli
  • 2 žlici masla ali repičnega olja

Postopek:

  1. V skledi zmešajte moko, jajca, vodo in ščepec soli. Testo naj bo gladko in gosto. Pustite, da počiva 10 minut.
  2. Zavrite večji lonec osoljene vode. S pomočjo sita za Spätzle ali žlice oblikujte majhne cmoke in jih vrzite v vodo.
  3. Ko priplavajo na površje, jih odstranite in pustite, da se odcedijo.
  4. Na ponvi stopite maslo, dodajte na tanke kolobarje narezano čebulo in počasi pražite, dokler ni zlata in hrustljava.
  5. V pekač ali ponev plastite testenine in sir, ponavljajte glede na količino.
  6. Na koncu potresite s hrustljavo čebulo in na kratko zapecite v pečici, dokler se sir ne stopi.

Lahko jih postrežete samostojno, s solato ali kot prilogo k pečenemu mesu. In če ostane kaj, so naslednji dan morda še boljši.

Trajnostni pristop v kuhinji? Käsespätzle gredo v pravo smer

V času, ko se vedno več govori o odgovornem pristopu k hrani in živilom, ta jed ponuja nekaj več. Recept za Käse-Spätzle je idealen za zmanjšanje prehranskega odpada. Ostalo vam je nekaj jajc, malo sira in čebula? Imate osnovo za okusno večerjo. Ne potrebujete nobenih eksotičnih sestavin, vse lahko kupite v običajni trgovini ali na tržnici.

Poleg tega je to jed, ki jo lahko enostavno prilagodite – dodate špinačo, gobe, kaljeno čebulo ali na primer praženo zelenjavo. In če imate domača jajca in moko iz lokalnega mlina, ste lahko na svoj izdelek upravičeno ponosni.

Kot pravi znani nemški kuhar Tim Mälzer: „Odlična hrana ni o zapletenosti, ampak o veselje pri pripravi in okusu." Käsespätzle to misel popolnoma utelešajo – so pristne, enostavne in kljub temu polne okusa.

Naj se odločite pripraviti jih kot glavno jed za prijatelje, hitro večerjo po dnevu na smučišču ali kot način, kako razveseliti sami sebe, eno je gotovo: ta tradicionalna alpska jed ima kaj ponuditi tudi sodobnim gospodinjstvom.

Delite
Kategorija Iskanje