facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Goveja pho bo vas bo navdušila s svojimi edinstvenimi okusi in aromo.

Vietnamska juha Pho in drugi zakladi iz govedine - zakaj si zasluži prostor tudi v vaši kuhinji

Na ulicah Hanoja je to nepisano pravilo – dan se ne začne brez sklede dišeče vroče pho. Vietnamska kuhinja si je v zadnjih letih pridobila srca tudi slovenskih jedcev, kar ni presenetljivo. Ponuja uravnoteženo kombinacijo okusov, svežih sestavin in zdravju koristnih snovi, ki se ujemajo z modernim življenjskim slogom. Med vsemi jedmi pa se eno ime sklanja pogosteje kot druga: pho bo, torej goveja pho. Je veliko več kot le juha – je kulturni fenomen, ki povezuje generacije, mesta in celine.

Kaj je pho bo in zakaj se je ne bati?

Pho bo (izgovarja se kot „fo bô") je tradicionalna vietnamska juha na osnovi govejega jušnega kropa, riževih rezancev in tankih rezin mesa. Tipični dodatki so sveža zelišča kot koriander, tajska bazilika, mungo kalčki, limeta ali čili. Juha se kuha dolge ure, pogosto tudi čez noč, da pridobi maksimalno globino okusa in moč. Rezultat je ne le okusen, ampak tudi hranljiv in lahko prebavljiv, kar ga naredi za idealen obrok kadarkoli v dnevu.

Ena znanih različic je pho bo tai – torej pho s tankimi rezinami surovega govejega mesa, ki se položijo neposredno v skledo in prelivajo z vročo juho. Meso se tako rahlo zategne in ostane lepo rožnato in sočno. Ta različica je med gurmani posebej cenjena prav zaradi svoje nežnosti in intenzivnega okusa mesa.

V Sloveniji je pho postal sinonim za zdravo alternativo običajnim juham. Medtem ko slovenska goveja juha temelji na korenasti zelenjavi, vietnamska različica stavi na kombinacijo čebule, ingverja, cimeta, zvezdastega janeža in klinčkov – za jugovzhodno Azijo značilne začimbe, ki juhi dodajo značilen sladko-začinjen okus.

Kako pripraviti domačo pho bo? Recept, ki ga lahko obvlada vsak

Mnogi se bojijo domače priprave pho zaradi časovne zahtevnosti. Resnica pa je, da z malo načrtovanja in kakovostnimi sestavinami lahko obvladate osnovni pho bo recept tudi v običajni kuhinji. Najpomembnejša je juha – in ta mora biti kuhana res pošteno.

Osnovne sestavine za juho:

  • goveje kosti (najbolje kostni mozeg in rebra)
  • ingver (približno 10 cm korenine)
  • čebula (2 večji, prepolovljeni)
  • zvezdasti janež, cimet, klinčki, kardamom
  • ribja omaka
  • sladkor (najbolje trsni)
  • sol

Kosti se najprej na kratko kuhajo, da se odstranijo nečistoče. Nato se operejo in skupaj z začimbami, čebulo in ingverjem kuhajo počasi vsaj 5 ur (čim dlje, tem bolje). Na koncu se juha začini z ribjo omako in malo sladkorja.

V skledo se servirajo oparjeni riževi rezanci, kosi mesa (bodisi kuhani iz juhe ali surovi v primeru pho bo tai), in vse se prelije z vročo juho. Postreže se s svežimi zelišči, čiliji, limeto in mungo kalčki.

Zanimivost je, da v nekaterih vietnamskih družinah juho večkrat „oživijo", torej dolivajo novo vodo in ponovno kuhajo s svežimi kostmi – s čimer dosežejo še globlji okus.

Pho xao bo - ko si zaželite nekaj ocvrtega

Vietnamska kuhinja pa ni le o juhah. Če vas vleče nekaj bolj nasitnega, poskusite pho xao bo – ocvrte riževe rezance z govejim mesom. Čeprav ima v imenu „pho", ne gre za juho, ampak za ocvrto jed, ki spominja na azijske wok rezance. Ime „pho" tukaj označuje uporabljen tip širokih riževih rezancev.

Meso se najprej na hitro prepraži na ponvi (pogosto s česnom in čebulico), nato se dodajo kuhani rezanci, zelenjava (običajno pak choi, korenje, čebula) in začimbna mešanica – običajno mešanica sojine in ribje omake, morda tudi ostrige omake. Rezultat je hitra, okusna in hranljiva jed, ki odlično deluje kot kosilo ali večerja.

Pho xao bo je zelo priljubljen v urbanem okolju – tako v Hanoju kot v Saigonu. Posebej priljubljen je med študenti in zaposlenimi, ki potrebujejo hitro, a nasitno hrano na poti.

Vietnamska kuhinja kot življenjski slog

Kar dela vietnamsko kuhinjo res izjemno, je njena filozofija: harmonija med okusi, svežina in ravnotežje. V vsaki jedi najdemo kombinacijo sladkega, slanega, kislega in pekočega okusa – in hkrati uravnoteženo razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin. Vse to brez nepotrebnih maščob ali industrijsko predelanih sestavin.

V današnjem času, ko se vse več ljudi obrača k trajnostni prehrani in zdravemu življenjskemu slogu, se vietnamske jedi naravno prebijajo v ospredje. Ne gre le za trend – gre za način, kako jesti zavedno, s spoštovanjem do telesa in narave.

Primer je mlada družina iz Ljubljane, ki se je po vrnitvi s svojega potovanja po Vietnamu odločila spremeniti svoje vsakodnevno prehranjevanje. Vsak teden začnejo doma pripravljati pho bo – ne le zaradi okusa, ampak tudi kot ritual, ko se vsa družina zbere za mizo. Kot pravijo sami: „To je trenutek, ko upočasnimo. Otroci si sami izbirajo zelišča, začinijo si juho po svoje – in se pri tem učijo zaznavati, kaj jedo."

Kje iskati kakovostne sestavine?

Priprava pho doma ni zapletena, če imate pri roki prave sestavine. Mnoge so danes že običajno dostopne – ribjo omako, riževe rezance ali mungo kalčke najdete v vsaki večji trgovini ali v specializiranih azijskih trgovinah. Če pa želite iti še dlje in pripraviti jed resnično zavestno, se splača osredotočiti tudi na izvor sestavin.

Na eshopu Ferwer.si si lahko izberete iz ponudbe ekološko prijaznih živil, ki izpolnjujejo merila trajnosti in kakovosti. Ne glede na to, ali gre za fair trade sladkor, bio začimbe ali zdrave alternative sojinih omak brez dodanega glutamata, Ferwer prinaša možnost kuhanja s čisto vestjo. Prednost je, da vam ni treba tekati po več trgovinah – vse potrebno imate na enem mestu, poleg tega pa z poudarkom na etiki in ekologiji.

Mali ritual z velikim vplivom

V današnjem hitrem času je lahko tudi tako preprosto dejanje, kot je priprava pho, način, kako se ustaviti, povezati z družino in skrbeti za svoje telo in um. Ne glede na to, ali uživate v nežni pho bo tai, bogati pho bo ali nasitni pho xao bo, eno je gotovo: vietnamska kuhinja ima kaj ponuditi ne le okusnim brbončicam, ampak tudi srcu.

„Ko jemo, ne vlivamo le juhe v skledo – vanjo vnašamo tudi svojo skrb, tradicijo in del kulture," pravi znani vietnamski kuhar Luke Nguyen. In prav v tem je čar pho – preprostost, ki skriva globino.

Delite
Kategorija Iskanje