facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Odkrijte čar tagliaty in uživajte v lahkem italijanskem steaku

Tagliata - italijanski zrezek, ki ga bodo vzljubili tudi ljubitelji slovenske kuhinje

Ko pomislimo na Italijo, večina ljudi pomisli na testenine, pico, morske sadeže ali tiramisu. Malo kdo pa bi Italijo takoj povezal z odlično pripravljenim govejim zrezkom. Kljub temu pa je prav tagliata, znana tudi kot tagliata di manzo ali preprosto goveja tagliata, eden izmed zakladov italijanske kuhinje, ki si zasluži veliko več pozornosti – in to tudi v slovenskih gospodinjstvih.

V nasprotju s tradicionalnim "zrezkom na popru" ali "pečenko", ki sta v Sloveniji običajna izbira pri pripravi govejega mesa, tagliata zrezek ponuja lažjo, a hkrati izrazito aromatično alternativo. Je idealen ne le za ljubitelje mesa, ampak tudi za tiste, ki iščejo uravnoteženo jed polno okusa brez nepotrebne teže.

Kaj je tagliata in kako se razlikuje od klasičnega zrezka?

Beseda "tagliata" izhaja iz italijanskega glagola tagliare, kar pomeni "rezati". In prav to je ključ do razumevanja bistva te jedi. Tagliata di manzo je v bistvu goveji zrezek narezan na tanke rezine, ki se običajno postreže z enostavno solato, rukolo, parmezanom, balzamikom ali pečeno zelenjavo.

Ne gre zgolj za način postrežbe – razlika je tudi v pristopu. Meso se pripravlja zelo nežno, spoštuje se njegova struktura in okus. Najpogosteje se uporablja visok hrbet (ribeye), pljučna pečenka ali nizek hrbet, vendar ključ ni v točno določenem delu, temveč v kakovosti mesa in pravilni pripravi.

V nasprotju z ameriškim zrezkom, kjer se pogosto postreže cel kos mesa, je pri tagliati poudarek na harmoniji med mesom in prilogo. Meso se najprej na kratko opeče (običajno v ponvi ali na žaru), da ostane znotraj rožnato – tipično v pripravi medium rare. Nato se pusti na kratko počivati in nato nareže na urejene rezine prečno na vlakna.

Je enostavno, elegantno in okusno – točno takšna, kot je celotna italijanska kuhinja.

Skrivnost popolne tagliate je v preprostosti

Veliko receptov na internetu obljublja popoln zrezek s pomočjo zapletenih marinad, eksotičnih začimb in dolgega pečenja. Tagliata di manzo pa gre popolnoma drugače. Njena čarobnost je ravno v preprostosti in poudarku na sestavinah.

Osnovna priprava običajno vključuje le nekaj korakov:

  1. Kakovostno meso sobne temperature se temeljito posoli in popopra.
  2. Na vroči ponvi (idealno litoželezni) se meso na hitro opeče z obeh strani – glede na debelino približno 2–3 minute na vsaki strani.
  3. Po pečenju se meso pusti nekaj minut počivati, da se sokovi enakomerno razporedijo.
  4. Nareže se na tanke rezine in postreže s prilogo – pogosto z rukolo, rezinami parmezana in nekaj kapljicami balzamika.

Potrebno je malo, da nastane jed, ki lahko konkurira tudi najdražjim zrezkom iz steakhouse restavracij.

Zakaj vzljubiti tagliato tudi v Sloveniji?

V slovenski kuhinji je goveje meso tradicionalno povezano s kremastimi omakami, daljšim kuhanjem ali pečenjem. Tagliata prinaša nov pogled – kaže, da je goveje meso lahko lahkotno, sveže in hkrati ohranja svojo globino okusa.

Je jed, ki jo lahko pripravite v 15 minutah, a kljub temu deluje slavnostno. Odlično se prilega kot vikend kosilo, hitra večerja ali kot jed za goste, ki jih želite presenetiti z nečim netradicionalnim.

Predstavljajte si poletni večer na vrtu – kozarec rdečega vina, preprosta solata, nekaj rezin goveje tagliate z oljčnim oljem in svežo baziliko. Jed, ki vas popelje v Toskano, ne da bi zapustili svoj vrt.

Poleg tega, če izberete kakovostno bio goveje meso iz lokalnih kmetij ali ekoloških rej, podpirate trajnostno proizvodnjo in pridobite izdelek z izrazito boljšim okusom in strukturo.

Tagliata kot del zdravega življenjskega sloga

Na prvi pogled lahko zrezek deluje kot težka jed, vendar je tagliata zrezek v tem pogledu izjema. Zaradi odsotnosti težkih omak, cvrtja in odvečnih maščob je ta jed odlična izbira tudi za tiste, ki skrbijo za zdravo prehrano.

Goveje meso je bogato z beljakovinami, železom in vitamini skupine B, kar ga uvršča med pomembne dele uravnotežene prehrane, še posebej za aktivne ljudi ali tiste, ki si prizadevajo zmanjšati težo brez izgube mišične mase.


Preizkusite naše naravne izdelke

Če mesu dodate zelenjavno prilogo polno vlaknin in vitaminov, nastane jed, ki nasiti, razveseli brbončice in hkrati ne obremeni prebave. To je tipičen primer sredozemske prehrane: preprosta, sezonska, polna okusa in naravno zdrava.

Priljubljene kombinacije in različice tagliate

Čeprav je klasična verzija tagliate z rukolo in parmezanom popolnoma čudovita, se ponuja tudi veliko drugih načinov, kako si ta zrezek pripraviti po lastnem okusu – brez izgube avtentičnosti.

Ena izmed najbolj priljubljenih možnosti, kako uživati v tagliati, je tista z pečenimi češnjevimi paradižniki in česnom, ali jo poskusite z žarjenim jajčevcem in blagim ricottom. Odlično deluje tudi kot elegantna bruschetta na žaru. Če imate radi zelišča, poskusite različico z omako iz svežega peteršilja, timijana in rožmarina. In če obožujete jesenske okuse, priporočamo kombinacijo s pečeno bučo in oreščki – ta preprosto ne razočara.

Ključ ostaja isti – kakovostno meso, pravilna priprava in sezonske, sveže priloge. Kot pravi znani italijanski kuhar Massimo Bottura: „Ni pomembno, kaj vse daste na krožnik – pomembno je, kaj lahko odvzamete, in hkrati ostanete okusni."

Tagliata doma? Vsekakor ja!

Nekdo bi lahko rekel: „Ampak jaz nisem kuhar, to je preveč zapleteno." Ravno nasprotno. Priprava tagliate je enostavnejša kot kuhanje testenin. Ne zahteva posebne tehnike, nobenih zapletenih omak ali ur ob štedilniku. Potrebujete le kakovostne sestavine, malo pozornosti in poguma, da naredite meso tako, kot ga Italijani obožujejo – sočno, a ne prekuhano.

Izkušnje nekaterih domačih kuharjev kažejo, da ko enkrat poskusijo tagliato, postane stalnica. "Ko mi je prvič uspela tagliata z rukolo in balzamikom, sem nehal kupovati pripravljene marinirane zrezke. To meso je govorilo samo zase," pravi Peter, ki je prej pripravljal govedino izključno v počasnem loncu.

Če iščete navdih za nov vikend recept, želite narediti vtis ob poletnem žaru, ali pa si le popestriti jedilnik z nečim lažjim, goveja tagliata je lahko točno to, kar iščete. In najboljše pri tem je, da potrebujete le nekaj sestavin, željo po eksperimentiranju in kakovostno ponev.

Goveji zrezek je lahko več kot le kos mesa na krožniku. Lahko je doživetje – in tagliata je njegova italijanska različica.

Delite
Kategorija Iskanje