facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Odkrijte čarobnost špinačnih cannelloni, ki jih boste vzljubili

Cannelloni s špinačo - klasika italijanske kuhinje, ki je osvojila srca tudi v Sloveniji

Italijanska kuhinja je znana po svoji preprostosti, a hkrati nezamenljivem okusu. Ko pomislimo na Italijo, si večina od nas takoj predstavlja pico, testenine ali tiramisu. Med manj slavnimi zakladi pa najdemo tudi cannelloni, votle testeninske cevi, ki se polnijo z najrazličnejšimi nadevi in pečejo v okusni omaki. Posebej priljubljen je recept za cannelloni s špinačo in ricotto, znan tudi pod imenom cannelloni aux épinards.

Ta jed ima svoje korenine globoko v italijanski kuhinji, a si je priljubljenost pridobila tudi v drugih delih Evrope. V slovenskih kuhinjah so danes cannelloni s špinačo vse pogostejši gost, in to predvsem zaradi svoje prilagodljivosti, hranilne vrednosti ter dejstva, da so všeč tako vegetarijancem kot tudi ljubiteljem tradicionalne kuhinje.

Kaj so pravzaprav cannelloni?

Cannelloni (slovensko včasih zapisano kot kanelloni ali canelloni) so široke votle testenine v obliki valja, ki se polnijo z različnimi nadevi in nato pečejo v pečici. Italijanska beseda "cannelloni" v prevodu pomeni "majhne cevi", kar povsem ustreza njihovi obliki in namenu. Za razliko od lazanj, ki se sestavljajo v plasteh, ali raviolov, ki vsebujejo nadev znotraj zaprtega testa, cannelloni omogočajo prostor za kreativno polnjenje in plastenje omake od zunaj.

Tipični nadevi so na primer mesne mešanice, zelenjavne kombinacije ali špinača z ricotto. Prav različica cannelloni s špinačo spada med najbolj klasične in okusne.

Zakaj ravno špinača in ricotta?

Kombinacija špinače in ricotte je v italijanski kuhinji pogosto uporabljena ne samo zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi popolnega združevanja teksture in hranilne vrednosti. Špinača je bogata z železom, kalcijem in vitaminom K, medtem ko ricotta dodaja kremnost in nežno mlečno noto, ki se odlično dopolnjuje s špinačo. Skupaj tvorita lahek, a hranljiv nadev, ki se popolnoma poda v testeninske cevi.


Preizkusite naše naravne izdelke

Ker gre za brezmesno jed, je odlična izbira za vegetarijance in za tiste, ki želijo zmanjšati uživanje mesa. Hkrati pa deluje dovolj nasitno, da zadovolji tudi tiste, ki imajo raje bolj obilne jedi.

Klasičen recept za cannelloni s špinačo

Da bi si ustvarili predstavo, kako nastane tako okusna jed, si poglejmo tradicionalni recept za cannelloni s špinačo in ricotto.

Sestavine:

  • 250 g suhih cannelloni testenin
  • 500 g sveže ali zamrznjene špinače
  • 250 g ricotte
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 700 ml paradižnikove pasate ali domače paradižnikove omake
  • 100 g naribanega parmezana ali sira Grana Padano
  • sveža bazilika (neobvezno)

Postopek je preprost, a zahteva malo potrpljenja. Najprej se pripravi nadev: na ponvi se na olivnem olju na hitro prepraži česen, doda se špinača, ki se pusti, da ovene (v primeru zamrznjene je potrebno, da se popolnoma odtali in iztisne odvečno vodo). Po ohladitvi se špinača zmeša z ricotto, začini s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka.

Ta mešanica se nato napolni v cannelloni, ki se zlagajo v pekač, namazan z malo paradižnikove omake. Preostanek omake se prelije čez testenine, posuje s sirom in vse skupaj peče približno 30 do 40 minut pri 180 °C, dokler testenine ne postanejo mehke in površina ne zlato porjavi.

Nasveti za bolj zdrave različice

Prednost tega recepta je, da se ga lahko enostavno prilagodi glede na prehranske potrebe. Za lažjo različico se lahko uporabi nizkokalorična ricotta in manjša količina sira. Kdor se izogiba glutenu, lahko poseže po brezglutenskih testeninah ali si celo pripravi lastno testo iz riževe ali lečine moke. Mlečne izdelke je mogoče nadomestiti z rastlinskimi alternativami – na primer mandljevo ricotto ali prehranskim kvasom namesto parmezana.

„Špinača je superživilo, ki vsebuje več pomembnih hranil kot večina drugih listnatih zelenjav," pravi prehranska svetovalka Petra Láchová, ki se ukvarja z rastlinsko prehrano. V kombinaciji s testeninami in paradižnikovo omako nastane jed, ki je ne le okusna, ampak tudi hranilno uravnotežena.

Navdih iz resničnega življenja

Ena mlada družina iz Maribora je začela pripravljati cannelloni s špinačo kot nadomestilo za klasične zapečene testenine. „Naši otroci so najprej godrnjali, da je to zeleno," se smeje mama dveh otrok. „A ko smo dodali nekaj več sira in paradižnika, so pojedli celoten obrok skupaj z lončkom. Zdaj si to želijo za rojstni dan namesto lazanj."

Ta zgodba kaže, da si tudi otroci lahko vzljubijo špinačo, če je jed postrežena okusno in privlačno. Peka v pečici jedi doda na vonju in teksturi – hrustljav sir na površini, kremast nadev znotraj in nežno kisla paradižnikova omaka, ki poveže vse okuse skupaj.

Cannelloni - univerzalna in kreativna jed

Cannelloni se lahko pripravijo tudi v drugih različicah – na primer z jajčevci, gobami, tofujem ali mletim mesom. A prav cannelloni aux épinards – torej cannelloni s špinačo – ostajajo stalnica med vegetarijanskimi recepti. Ponujajo popolno ravnovesje okusov, hranil in estetskega vtisa.

Pri nekaterih znamkah je mogoče najti celo predkuhane testenine, ki jih ni treba kuhati vnaprej, kar prihrani čas. Prednost je tudi v tem, da se jih lahko pripravi vnaprej in zapeče tik pred serviranjem – odlično za vikend kosilo brez stresa.

Če iščete način, kako v jedilnik vključiti več zelenjave, a se ne želite odpovedati okusni in nasitni jedi, je recept za cannelloni polnjene s špinačo idealna izbira. Ne glede na to, ali se odločite za klasično različico ali za svojo lastno kreativno prilagoditev, eno je gotovo – ta jed vam bo prinesla delček Italije neposredno na krožnik.

Delite
Kategorija Iskanje