facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Francoski toast iz potice - ko se praznično pecivo spremeni v popoln zajtrk

Praznično obdobje je polno vonjav začimb, sveže pečenih piškotov, lučk in družinskih srečanj. Kaj pa se zgodi, ko po vseh teh gostijah na mizi ostane polovica potice, ki je nihče več ne želi jesti kar tako? Namesto da bi jo pustili, da otrdi ali – bog ne daj – zavrgli, jo lahko v nekaj minutah spremenite v pravi gastronomski užitek: francoski toast iz potice.

Ta jed, znana tudi kot "pain perdu" ali "izgubljeni kruh", izvira iz Francije, kjer je bila prvotno pripravljena kot način za uporabo starejšega peciva. V kombinaciji z jajci, mlekom, malo sladkorja in dišečimi začimbami jo lahko spremenite v mehek, zlato-rjav toast, ki ima okus nekje med pecivom in kremnim desertom. In ko namesto navadnega kruha uporabite mehko, rahlo sladko potico z rozinami in maslenim okusom? Rezultat je popolnoma neustavljiv.

Zakaj ravno potica?

Tradicionalna potica, spletena iz več pramenov testa in pogosto obogatena z rozinami, mandlji ali celo kandiranim sadjem, ima idealno strukturo za pripravo francoskega toasta. Je dovolj gosta, da vpije jajčno zmes, a hkrati ohranja mehkobo. Ni potrebe po dodajanju sladkorja – njena naravna sladkost se med peko še poudari.

Poleg tega ima potica za mnoge od nas močan čustveni pomen. Je pecivo, ki ga povezujemo z otroštvom, božičem, babičino kuhinjo. Njeno preoblikovanje v novo jed ni le praktično, ampak tudi nekoliko nostalgično – kot bi se kos praznične atmosfere podaljšal tudi v januarsko jutro.

Ko zajtrk okusi kot desert

Francoski toast iz potice je izjemen, ker uspe povezati zajtrkovo preprostost z desertno eleganco. Krasno izgleda na krožniku – še posebej, ko ga dopolnite s svežim sadjem, oreščki, žlico grškega jogurta ali javorjevim sirupom – in vas hkrati prijetno nasiti. Poleg tega njegova priprava ne vzame več kot 15 minut.

In kaj naj rečemo – malo kaj ogreje v januarskem jutru tako kot dišeč toast z pridihom vanilije, cimeta in masla, pripravljen iz potice, ki ste jo morda pekli z družino le pred nekaj dnevi.

Medtem ko klasičen recept za francoski toast uporablja bel kruh ali toast kruh, potica prinaša v igro nekaj več. Njeno masleno testo z pridihom limonine lupinice ali vanilije ji daje globino okusa, ki je navaden toast nima. In zaradi svoje puhaste teksture se lepo zapeče do hrustljavosti na površini, medtem ko znotraj ostane mehka in sočna.

Skrivnost popolnega toasta

Da bo rezultat res popoln, je dobro upoštevati nekaj preprostih pravil. Najprej je idealno uporabiti potico, ki je vsaj dan stara – bolje ohranja obliko in ne vpija toliko tekočine, zato se ne razpade med pečenjem. Jajčno-mlečna mešanica mora biti dobro razžvrkljana in začinjena – vanilija, cimet ali ščepec muškatnega oreščka bodo toastu dodali prijetno aromo.

Če želite ustvariti različico, ki bo všeč tudi tistim, ki poskušajo jesti bolj zdravo, lahko zamenjate klasično mleko z rastlinsko alternativo, dodate malo kokosovega sladkorja ali sladkate z medom. Za peko uporabite kokosovo ali prečiščeno maslo (ghee), ki bo toastu dalo nežne oreškaste note.

Zanimivo je, da se v Združenih državah ta jed pogosto postreže z javorjevim sirupom in slanino, kar ustvarja kontrast med sladkim in slanim. Pri nas se večinoma nagibamo k sladki različici, a drznejše kombinacije zagotovo vredno poskusiti.

Mali čudež iz ostankov

Morda vam je znano: po božiču doma ostane veliko ostankov, bodisi peciva, piškotov ali živil, ki ste jih kupili v prepričanju, da jih bo potrebno več. Prav francoski toast iz potice je odličen primer, kako ne zapravljati in hkrati uživati v nečem posebnem. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin – jajca, mleko, malo masla – in imate pripravljeno jed, ki bi zlahka bila del brunch menija v petzvezdični kavarni.

V eni družini iz Maribora so se tako navdušili nad to jedjo, da so jo vključili v redno vikend ponudbo tudi zunaj božične sezone. „V zamrzovalnik damo rezine potice, in ko si zaželimo nekaj sladkega in toplega za zajtrk, jih vzamemo ven in kar pečemo," pravi mama treh otrok. „Je hitro, hranljivo in otroci to obožujejo."

Kako si ga pripraviti doma

Osnovni recept za francoski toast iz potice je preprost. Potico narežite na približno 2 cm debele rezine, v večji skledi razžvrkljajte 2 jajci, 150 ml mleka, žlico sladkorja, vaniljev ekstrakt in ščepec cimeta. Rezine potice obložite z mešanico in pustite, da se malo vpijejo. Nato jih popecite z obeh strani na vroči ponvi z malo masla do zlato-rjave barve.

Če želite toast še izboljšati, ga pred serviranjem posujte z nasekljanimi oreščki, svežim sadjem ali pokapajte z javorjevim sirupom. Odlična je tudi kombinacija z domačim jabolčnim pirejem ali žlico belega jogurta z medom. In za slavnostne priložnosti? Dodajte nekaj kapljic pomarančnega likerja v jajčno mešanico – nežno alkoholna nota lepo dopolni sladkost potice.

Več kot le recept

Čar francoskega toasta iz potice ni le v okusih, ampak tudi v atmosferi, ki jo ustvarja. Je jed, ki vabi, da si vzamemo čas, sedemo za mizo s toplim skodelico čaja ali kave in resnično uživamo v trenutku. V času, ko je zajtrk pogosto le hitra rutina med budilko in odhodom od doma, ta toast predstavlja vrnitev k užitku iz hrane kot doživetja.

„Potica ima sposobnost povezovati ljudi. Ne glede na to, ali jo pečete po družinskem receptu ali kupujete v priljubljeni pekarni, je to pecivo, ki nosi zgodbo," pravi foodstylistka in avtorica kuharskih knjig Karolína Fourová. „In ko ji date drugo življenje v obliki francoskega toasta, se zgodba nadaljuje – le z novim poglavjem."

Tako da ko boste naslednjič držali v rokah zadnji kos potice in razmišljali, kaj z njim, se spomnite na ta članek. Ne le, da boste uživali v izjemnem zajtrku, ampak boste staremu pecivu dali nov smisel – in to je v duhu trajnosti in veselja do dobre hrane najboljše, kar lahko storite.

Delite
Kategorija Iskanje