facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Recept za brezlaktozno kremo za torto, ki jo boste oboževali

Sladka poslastica brez slabe vesti - kako speči brezlaktozno in brezglutensko torto, ki bo všeč vsem

Vse več ljudi se danes sooča z omejitvami v prehrani – bodisi zaradi zdravstvenih razlogov, alergij ali prepričanj. Laktozna intoleranca in celiakija sta med najpogostejšimi diagnozami sodobnega časa. Kljub temu pa želja po sladkem ne pozna kompromisov. Ali je lahko torta brez mleka in glutena res okusna? Odgovor je: da, in lahko je celo boljša od "klasične".

Peka brez laktoze in glutena se lahko nekaterim zdi kulinarični izziv. Vendar pa zaradi vse večje ponudbe kakovostnih sestavin in preverjenih receptov to že dolgo ni zgolj nujna alternativa. Nasprotno – brezglutenske in brezlaktozne sladice si najdejo mesto tudi na mizah ljudi, ki nimajo nobenih omejitev. Poglejmo torej, kako to storiti.

Kaj pomeni peči brez glutena in laktoze?

Peka brez glutena zahteva nadomestitev klasične pšenične moke z drugimi mokami, ki ne vsebujejo glutena – na primer riževo, mandljevo, ajdovo ali kokosovo. Brezglutenske moke se pogosto kombinirajo, da je rezultat čim bolj podoben običajnemu testu, in dodaja se tudi vezivo, kot je ksantan gumi ali psyllium.

Laktoza je mlečni sladkor, ki se nahaja v kravjem mleku in večini mlečnih izdelkov. Ljudje z laktozno intoleranco imajo težave s prebavljanjem tega sladkorja, kar lahko vodi do neprijetnih prebavnih težav. Na srečo danes obstaja široka ponudba rastlinskih alternativ – od sojinega, mandljevega do kokosovega mleka, prav tako kot brezlaktozne različice smetane in masla.

Morda se sprašujete: kako nadomestiti smetano ali masleni krem na torti, da bo okus enako slasten? Prav tukaj pride na vrsto brezlaktozni krem za torto, ki je lahko prav tako nežen in puhast kot originalni – in še zdrav, povrhu.

Navdih iz resničnega življenja

Ena mamica triletne deklice s celiakijo in intoleranco na laktozo je iskala način, kako hčerki pripraviti rojstnodnevno torto, ki bo ne le varna, temveč tudi okusna za vse goste. Po več poskusih je ustvarila recept, ki je na koncu požel navdušenje – tudi pri največjih ljubiteljih klasičnih sladic. Osnova torte je bil mandljev biskvit brez moke in masla, namazan s kremom iz kokosovega mleka in malin. Rezultat je bil ne le lep na pogled, temveč tudi lahek in osvežujoč. Dokaz, da je sladko brez kompromisov možno.

Recept za brezlaktozno in brezglutensko torto

In zdaj najpomembnejše – kako speči slastno torto, ki je brez glutena in laktoze, pa kljub temu naredi vtis.

Biskvit:

  • 150 g mandljeve moke
  • 50 g riževe moke
  • 1 žlička pecilnega praška (brezglutenskega)
  • 4 jajca
  • 100 g trsnega sladkorja
  • 60 ml rastlinskega olja (npr. sončnično ali kokosovo)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Postopek:
Pečico segrejte na 180 °C. Jajca stepite s sladkorjem v peno. Dodajte olje in vaniljo. V drugi posodi zmešajte suhe sestavine in jih postopoma vmešajte v jajčno zmes. Testo vlijte v pekač, obložen s peki papirjem, in pecite približno 25–30 minut. Pustite, da se ohladi.

Krema brez laktoze:

  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka (najbolje iz pločevinke)
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali agave
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 2 žlički koruznega škroba

Kokosovo mleko segrejte in dodajte sirup, vaniljo ter škrob, raztopljen v malo vode. Ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se ne zgosti. Pustite, da se ohladi, nato stepite v gladko kremo. Kremo uporabite za premaz torte ali kot glazuro.

Želite torto popestriti? Dodajte med plasti malinov džem ali sesekljane mandlje. Odlično se poda tudi sveže sadje, kot so borovnice ali jagode.

Zakaj dati priložnost alternativni peki

Ni pomembno le to, kaj človek ne sme jesti, ampak tudi, kaj vse lahko odkrije. Peka brez glutena in laktoze pogosto vodi do bolj ustvarjalnih kombinacij in okusno zanimivejših rezultatov. Medtem ko je običajen biskvit le sladek zračen, ima mandljev ali kokosov biskvit pravo teksturo in okus.

Poleg tega mnogi ljudje poročajo, da se po zaužitju brezglutenskih in brezlaktoznih sladic počutijo lažje in nimajo občutka prenajedenosti. In to velja tudi za tiste, ki nimajo nobenih intoleranc – le želijo si privoščiti sladko, ki ne obremenjuje telesa.

Občutljivost na laktozo ali gluten ni le modni trend. Po podatkih državnega zdravstvenega zavoda v Sloveniji trpi za celiakijo približno 1 % prebivalstva, za intoleranco na laktozo pa kar 20 %. Zato postajajo recepti, kot je brezglutenska in brezlaktozna torta, običajen del družinskega repertoarja.

Kje iskati kakovostne sestavine

Ključ do uspeha je izbira kakovostnih sestavin. Niso vse rastlinske nadomestke enake. Na primer, kokosovo mleko za kremo bi moralo biti brez dodanih emulgatorjev in po možnosti v BIO kvaliteti. Moke brez glutena bi morale imeti oznako, da so varne za celiakaše.

Spletne trgovine, osredotočene na zdrav življenjski slog in ekološko gospodinjstvo, kot je Ferwer, ponujajo širok izbor kakovostnih brezglutenskih in brezlaktoznih izdelkov – od mok in sladil do rastlinskih smetan. Prednost je tudi ta, da pogosto najdete v opisu izdelka tudi navdih za recepte.

Sladko brez kompromisov

Predstava, da mora človek s prehranskimi omejitvami omejiti užitek ob torti, je že dolgo presežena. Potrebno je le nekoliko drugače razmišljati o sestavinah in se odpreti novim okusom. Ne glede na to, ali pripravljate torto za rojstnodnevno zabavo, poroko ali zgolj za veselje, recept za brezlaktozno torto je lahko najboljše, kar lahko ponudite.

Kot pravijo: "Ne gre za to, česa ne moremo jesti – ampak za to, kaj lahko ustvarimo." In včasih prav omejitve odpirajo vrata novi domišljiji.

Delite
Kategorija Iskanje