facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Sulc je tradicionalna jed, ki se vrača v moderno kuhinjo.

Sulc – tradicionalna poslastica, ki (ne)spada v preteklost?

Sulc. Beseda, ki pri nekaterih vzbudi nostalgičen nasmeh, pri drugih morda rahlo prestraši. Vsekakor pa prikliče čase, ko se nič ni zavrglo, meso se je porabilo do zadnjega kosa in domača kuhinja je bila polna vonjav, ki jih danes le težko najdemo. Ne glede na to, ali ga poznamo pod imenom žolca, tlačenka ali aspik, je sulc trden del češke kulinarične zgodovine. Ampak ali ga je mogoče vključiti tudi v sodoben jedilnik? In kako ga pripraviti doma, da bo ne le okusen, ampak tudi bolj zdrav?

Kaj pravzaprav je sulc in zakaj smo nanj malo pozabili?

Sulc, ali tudi žolca, je jed, pripravljena z dolgim kuhanjem svinjskih (ali včasih tudi govejih) nogic, kož, kolen in drugih delov, bogatih s kolagenom. Rezultat je močna juha, ki po ohladitvi želira – in prav to je njegov značilni znak. V tekočo fazo se dodaja kuhano meso, česen, čebula, začimbe in včasih tudi zelenjava ali jajce. Ko vse skupaj strdi, nastane prosojna plast okusne želatine z mesom znotraj.

Zaradi visoke vsebnosti naravnega kolagena je imel sulc nekoč sloves jedi "za moč" – krepil je sklepe in pomagal pri okrevanju. Danes pa nanj pogosto gledamo zviška, kot na nekaj težkega, mastnega ali celo nezdravega. Morda je za to kriv njegov vonj, ki nastane pri dolgem kuhanju, morda to, da se pripravlja iz delov živali, ki v sodobni kuhinji nimajo veliko prostora. Toda realnost je nekoliko drugačna.

Dobro pripravljen sulc je lahko presenetljivo lahek, hranljiv in brez nepotrebnih dodatkov. Poleg tega lahko vanj dodate veliko svežih sestavin, ki ga dvignejo na višjo raven – ne le okusno, ampak tudi hranilno.


Preizkusite naše naravne izdelke

Recept za sulc - kako ga pripraviti korak za korakom

Priprava sulca ni zapletena, vendar zahteva potrpežljivost. Ključ je dolgo in počasno kuhanje, ki sprosti kolagen iz mesa in zagotovi, da jed strdi brez uporabe želatine.

Kaj boste potrebovali:

  • 1 svinjsko koleno ali 2 nogici (lahko kombinacija koleno + koža + nogice)
  • 1 čebula
  • 5 strokov česna
  • 10 zrn črnega popra
  • 5 zrn pimenta
  • 2 lovorjeva lista
  • sol po okusu
  • po želji korenček, peteršilj ali zelena
  • za začinjanje: kis, gorčica, sveže mlet poper

Postopek:

  1. Meso temeljito operite, po potrebi ostružite nogice, da bodo čiste. Položite v velik lonec in prelijte s hladno vodo tako, da bo popolnoma potopljeno.
  2. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in odstranite peno s površine. Dodajte čebulo (neolupljeno, le prerezano na pol), česen, začimbe in sol.
  3. Kuhajte na zelo nizkem ognju 4 do 6 ur. Juha naj le rahlo vre – to je pomembno za čist rezultat.
  4. Ko je meso mehko in se začne ločevati od kosti, juho precedite skozi cedilo. Meso obrežite in narežite na manjše kose.
  5. Ohlajeno juho poskusite, po potrebi dosolite. Če želite bolj prosojen sulc, lahko juho precedite še skozi fino platno.
  6. V sklede ali modelčke razporedite meso, po želji tudi kuhano zelenjavo ali jajce za okras. Prelijte z juho in pustite strditi v hladilniku vsaj čez noč.

Rezultat je domači sulc brez konzervansov, barvil in dodane želatine, ki ga lahko jeste kar tako z žlico kisa in svežim kruhom ali kot del lahke solate.

Sulc in zdrav življenjski slog - gre skupaj?

Morda vas bo presenetilo, da ima sulc svoje mesto tudi v sodobnem jedilniku. Zaradi svoje sestave je namreč bogat z naravnim kolagenom, ki podpira zdravje sklepov, kit, kože in las. Poleg tega ne vsebuje nobenih škrobov, moke ali sladkorja, kar cenijo ljudje, ki sledijo nizkohidratni ali paleo prehrani.

Po drugi strani pa je res, da je sulc lahko masten – odvisno je, kakšno meso uporabite. Če se uporabijo predvsem kože in nogice, je končni sulc gostejši in z večjo vsebnostjo maščob. Če pa uporabite kombinacijo bolj pustega mesa (npr. iz kolena) in ga dopolnite z zelenjavo, dobite lažjo različico, primerno tudi kot prigrizek ali lahka večerja.

V praksi to lahko izgleda tako, da košček sulca narežete na kocke in ga dodate v solato iz sveže zelenjave, dopolnite s kapljico kakovostnega oljčnega olja in kisom. Rezultat je osvežujoča in hkrati nasitna jed, ki je daleč od klasične podobe težke gostilniške poslastice.

Ko stari recepti oživijo - sulc v novi vlogi

Zanimivo je, da sulc v zadnjih letih doživlja tih povratek. Ne kot množično prodajani izdelek v trgovinah, ampak v gospodinjstvih, ki se vračajo k tradicionalnim receptom. Tudi med ljudmi, ki jih zanima filozofija "nose-to-tail" kuhanja, torej uporaba vseh delov živali brez odpadkov.

Sulc se namreč popolnoma prilega konceptu trajnostne kuhinje. Ne le, da uporablja dele mesa, ki bi se sicer ne prodali, ampak je njegova priprava tudi ekonomska in ekološka. Brez plastičnih embalaž, brez konzervansov – le meso, voda, začimbe in čas.

Ena od obiskovalk kmečke tržnice v Pragi, gospa Jana, opisuje, kako se je po letih vrnila k sulcu: „Ko sem ugotovila, koliko mesa ostane po kolinah neizkoriščenega, sem se odločila preizkusiti stari družinski recept. Danes si brez domačega sulca iz svinjskih nogic ne morem predstavljati zime."

Sulc kot navdih za razmislek o hrani

Morda ne gre le za sam sulc, ampak za to, kar predstavlja – vrnitev k preprostosti, spoštovanju surovin in tradiciji, ki je imela smisel. V času, ko se pojavljajo vedno nove in nove „superživila", pogosto pozabljamo, da imamo tudi v naši lastni kuhinji zaklade, ki so vredni ponovnega odkritja.

Ne glede na to, ali pripravite sulc po klasičnem receptu ali mu vtisnete sodobno podobo, eno je gotovo – je jed, ki ima zgodbo. Zgodbo o tem, kako iz malega lahko nastane veliko, ko človek ve, kako. In morda prav ta filozofija iz njega naredi pravo poslastico za današnji čas.

Delite
Kategorija Iskanje