facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Z bučnimi vaflji boste uživali jesenske okuse v vsakem grižljaju.

Bučne vaflje kot zajtrk, ki pogreje tudi dušo

Ko se zjutraj zbudite v megleno, hladno jutro in listje zunaj igra z vsemi odtenki rumeno-oranžne, ni nič prijetnejšega kot vonj sveže pečenih vafljev. In kaj šele, ko jim dodate jesensko kraljico kuhinje – bučo. Bučne vaflje niso le okusna različica klasičnih zajtrkovih dobrot, ampak prinašajo tudi nepričakovan odmerek hranljivosti in jesenske nostalgije. Ne glede na to, ali iščete nov recept za vikend zajtrke ali želite v svojo prehrano vključiti več sezonskih sestavin, ta jed ima kaj ponuditi.

Zakaj ravno buča?

Buča je v gastronomiji simbol jeseni in ne le zaradi Halloweena. Njena rahlo sladkasta aroma in kremasta konsistenca jo predurčata za uporabo v številnih receptih – od juh do sladic. Bučni pire, ključna sestavina v naših vafljih, je poleg tega bogat z vitaminom A, antioksidanti in vlakninami. To iz njega naredi ne le okusno, ampak tudi zdravo dopolnilo v prehrani.

Poleg zdravstvenih koristi je buča tudi izjemno vsestranska. Uporablja se lahko v sladkih in slanih jedeh, zaradi svoje nevtralne arome pa se zlahka kombinira z začimbami, kot so cimet, muškatni orešček, ingver ali klinčki, ki v naših krajih vzbujajo toplino, dom in mir.

Recept za bučne vaflje

Če ste do zdaj bučo uporabljali le za juhe ali peko, je čas, da razširite obzorja. Bučne vaflje namreč predstavljajo popolno združitev mehkosti in začinjene arome s prijetnim hrustljavostjo, kar vaflje naredi resnično posebne. Poleg tega jih lahko enostavno prilagodite svojim okusom ali prehranskim potrebam – lahko so brez glutena, brez laktoze ali celo veganske.

Sestavine:

  • 1 in ½ skodelice gladke moke (lahko tudi pirine ali brezglutenske)
  • 1 žlica pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 1 žlica cimeta
  • ¼ žličke mletega ingverja
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ščepec soli
  • 2 žlici rjavega sladkorja (ali javorjevega sirupa)
  • 2 jajci
  • 1 skodelica bučnega pireja (najbolje iz pečene buče Hokkaido)
  • 1 in ¼ skodelice rastlinskega mleka (npr. ovsenega ali mandljevega)
  • ¼ skodelice rastlinskega olja (npr. kokosovega ali repičnega)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

V skledi najprej zmešajte vse suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, začimbe, sol in sladkor. V drugi posodi stepite jajca z bučnim pirejem, mlekom, oljem in vaniljo. Nato mokre sestavine dodajte k suhim in nežno premešajte, dokler ne nastane gladko testo. Če imate radi vaflje lahke in puhasto, testa ne mešajte preveč.

Vafljar predhodno segrejte in ga rahlo namažite z oljem. Nalijte potrebno količino testa in pecite do zlato rjave barve. Čas peke se lahko razlikuje glede na tip vafljarja, vendar običajno zadostuje 4–5 minut.

Postrezite jih lahko s svežim sadjem, pestjo oreščkov, jogurtom ali kapljico javorjevega sirupa. Odlično se prilegajo tudi z rastlinsko smetano in ščepcem cimeta kot sladica.

Vaflji kot več kot le zajtrk

Medtem ko večina izmed nas vaflje povezuje z vikend brunchem ali sladkim zajtrkom v postelji, bučni vaflji imajo potencial, da postanejo tudi del večerje ali malice. Zaradi vsebnosti vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov nasitijo za dalj časa in ne zgolj za trenutek. Poleg tega lahko enostavno spreminjate dodatne sestavine – v testo dodate ovsene kosmiče, nasekljane orehe, chia semena ali kakav.

V nekaterih gospodinjstvih se celo vafljar postaja priljubljen aparat ne samo za pripravo sladkih vafljev, ampak tudi slanih različic – in bučno testo je odlična osnova za obe verziji. Dovolj je zmanjšati sladkor in dodati rožmarin, sir ali česen. Rezultat je netradicionalna priloga k juham ali toplim solatam, ki preseneti tudi zahtevne goste.

Trajnost na krožniku

V današnjem času vedno več ljudi razmišlja o tem, od kod prihaja njihova hrana, kako se prideluje in kakšen vpliv ima na okolje. Uporaba sezonskih sestavin, kot je buča, je eden najpreprostejših načinov, kako začeti živeti bolj trajnostno. Buča se v Sloveniji goji pogosto, pogosto brez potrebe po pesticidih, in njena skladiščnost jo naredi idealno sestavino za zimo.

Poleg tega iz ene srednje velike buče dobite dovolj pireja ne le za več porcij vafljev, ampak tudi za juho, pito ali morda omako za testenine. Če bučo predelate doma, vam ostane tudi lupina in semena – ta lahko spečete kot zdrav prigrizek. Nič ne gre v nič, in točno ta filozofija sledi vedno več gospodinjstev.

Zgodba, ki ima okus

Ste že kdaj poskusili jed, ki vas je dobesedno prenesla v drug čas? Prav to lahko storijo bučne vaflje. Za Martino iz Pardubic je bilo odkrivanje jesenske kuhinje pot, kako združiti okus z emocijami. „Ko sem prvič naredila bučne vaflje po receptu z bloga, so jih moji otroci tako vzljubili, da smo jih začeli delati vsako nedeljo. To je naša nova tradicija," pravi s nasmehom. In prav v tem je čar – ne le okus, ampak tudi ustvarjanje spominov.

Kaj vzeti iz tega?

Bučne vaflje niso le sezonska posebnost, ampak tudi opomnik, da jesen lahko prinese polno okusov, topline in udobja. Ne glede na to, ali jih pripravite zase, za družino ali prijatelje, vedno prinesejo kos doma na krožnik. Če iščete recept, ki je zdrav, trajnosten in hkrati enostaven, je čas, da vključite vafljar in se lotite dela.

Kot je rekel ameriški pisatelj Nathaniel Hawthorne: „Nobena druga sezona ne more zaviti sveta v tako nežno, zlato svetlobo kot jesen." In bučne vaflje so njegov okusen izraz.

Delite
Kategorija Iskanje