
Zakaj bi morali vključiti orzo v svoj jedilnik

Orzo, drobna testenina v obliki zrn riža, je v slovenskih kuhinjah še vedno precej neodkrit zaklad. Kljub temu ima veliko ponuditi – ne le zaradi svoje vsestranskosti, temveč tudi zaradi sposobnosti, da odlično dopolni tako tradicionalne kot sodobne jedi. Če o njem še niste slišali, vas morda preseneti, da ne gre za žitarico, kot bi morda nakazoval njegov videz, ampak za majhne testenine iz trde pšenice. V italijanski kuhinji je znano pod imenom risoni, v grški kot kritharaki in v arabskih državah kot lisān al-ʿuṣfūr – v prevodu „ptičji jeziček". Povsod tam ima svoje mesto. In morda je čas, da si ga najde tudi pri nas.
Kaj je orzo in zakaj ga uvrstiti v jedilnik?
Orzo izgleda kot križanec riža in klasičnih testenin, vendar je po okusu bližje testeninam. Njegova prednost je, da zaradi svoje velikosti hitro zmehča, zato je kuhanje z njim vprašanje minut. Izdeluje se iz zdroba trde pšenice (semoline), kar mu daje žametno, a hkrati čvrsto strukturo – idealno za juhe, solate, rižote ali gratinirane jedi.
V hranilni sestavi najdemo podobne vrednosti kot pri drugih testeninah. Orzo je vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo enakomerno in za daljše obdobje. V polnozrnati različici lahko ponudi tudi več vlaknin in mikronutrientov, kot sta magnezij ali fosfor. Čeprav ne gre za brezglutensko živilo, si ga lahko ljudje brez celiakije brez skrbi privoščijo v zdravem jedilniku.
V zadnjih letih postaja orzo priljubljena alternativa tudi med ljubitelji mediteranske prehrane. Ta je že dolgo časa ena izmed najbolj zdravih dietnih smernic na svetu – in prav drobne testenine, kot je orzo, v njej igrajo pomembno vlogo. Odlično se namreč ujema z zelenjavo, stročnicami, ribami in olivnim oljem.
Uporaba orza v kuhinji
Ena največjih prednosti te neopazne testenine je njena univerzalnost. Lahko jo dodate v vroče juhe, kjer bo ustvarila nasitno osnovo, ali pa jo ohladite in primešate v osvežilno poletno solato s paradižnikom, kumarami in jogurtovim prelivom. V Grčiji se orzo pogosto gratinira v pekačih s paradižnikovo omako in jagnjetino – jed znana kot giouvetsi.
Priljubljenost narašča tudi pri t. i. „orzottu", kar je nekakšna različica rižote, kjer se namesto riža uporablja prav orzo. Rezultat je podobno kremast, vendar je priprava pogosto hitrejša. S pravilno tehniko orzo namreč vpije juho enako kot riž arborio, ne da bi se prekuhal.
Za navdih lahko navedemo primer iz običajnega delovnega tedna. Predstavljajte si družino, ki po dolgem dnevu išče hitro večerjo – nekaj nasitnega, a lahkega. Mama poseže po pakiranju orzo testenin, ki jih ima v shrambi, doda jim praženo čebulo, špinačo, česen in malo smetane. Nastane okusna testeninska rižota z minimalno dela in maksimalnim okusom. Otroci uživajo v okusu, starši pa cenijo enostavnost priprave.
Nasveti, kako kuhati orzo brez napak
Ne glede na to, ali si orzo privoščite kot lahko prilogo ali ga postavite v vlogo glavne jedi, eno je gotovo – osnova uspeha je njegova pravilna priprava. Kuhanje orza ni nobena znanost, le potopite ga v zadostno količino osoljene vode, kot pri kuhanju običajnih testenin, in pustite, da vre nekje osem do deset minut, dokler ne zmehča na ugriz. Če pa načrtujete orzo uporabiti v kakšni kremni jedi, razmislite o drugem postopku – odlično se obnese, če ga kuhate neposredno v juhi ali z drugimi sestavinami.
Tako lepo vpije okus in hkrati naravno zgosti jed, kar v kuhinji vedno razveseli. Če ga pripravljate za hladno solato ali se bojite, da se vam bo zlepil, ga po kuhanju na kratko sperite z vodo. In še zadnji trik – če orzo načrtujete gratinirati, ga raje pustite nekoliko tršega. V pečici bo namreč zmehčal ravno prav, ko se bo združil z ostalimi okusi in dopolnil do popolnosti.
Ta drobna testenina ima še eno prednost, ki jo bo cenil vsak, ki rad načrtuje vnaprej – odlično se prilega v meal prep. Kuhano orzo zdrži v hladilniku nekaj dni in ga je mogoče enostavno vključiti v različne recepte – bodisi z žarom pečeno zelenjavo, ostanki pečenke ali v škatli za službo.
Priljubljen recept iz orza
Da bi orzo testenine predstavili v najboljši luči, ni nič boljše kot prikazati konkreten recept, ki ga lahko preprosto pripravite doma. Ta jed je idealna za vegetarijance, a tudi mesojedci si jo lahko dopolnijo na primer s pečenim piščancem ali pečenim tofujem.
Sestavine:
- 250 g orzo testenin
- 1 manjša čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna
- 250 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 100 g sveže listnate špinače
- 750 ml zelenjavne juhe
- 100 ml smetane za kuhanje (lahko jo nadomestite z rastlinsko)
- Oljčno olje, sol, poper
- Parmezan ali njegova rastlinska alternativa (neobvezno)
Postopek:
- V globlji ponvi na oljčnem olju prepražite čebulo do zlato rjave barve, dodajte česen in po nekaj trenutkih še šampinjone. Pražite, dokler ne zmehčajo in spustijo sok.
- Dodajte orzo in na kratko popražite, da se obda v maščobi in okusih.
- Zalijte z juho, tako da so testenine potopljene, in občasno premešajte, dokler se tekočina ne vpije in orzo ne zmehča – približno 10 minut.
- Dodajte smetano, špinačo in začinite s soljo in poprom. Še 2–3 minute kuhajte, dokler se špinača ne zmehča in jed ne zgosti.
- Postrezite z lističi parmezana ali prehranskimi kvasnicami za vegansko različico.
Rezultat je nežna in dišeča jed, ki se prilega tako za topel obrok kot tudi za v posodo za naslednji dan. Odlično se prilega tudi hladna.
„Ko ne veste, kaj skuhati, posezite po testeninah – ampak poskusite drugače," pravi znani italijanski kuharski mojster Massimo Bottura. Orzo je prav tista druga izbira, ki pa ne deluje niti eksotično niti zapleteno.
V času, ko se vse več ljudi zanima za to, kar jedo, in išče načine, kako združiti okus, prehrano in enostavnost, orzo postaja majhen pomočnik z velikim potencialom. Vedno ga lahko imate pri roki, uporabite v desetinah receptov in odkrijete z njim okuse mediteranskih in domačih kuhinj.
Naj gre za dodatek v juhi, solati ali pa si iz njega pripravite toplo jed na žlico, eno je gotovo – orzo testenine si zaslužijo mesto v vsaki sodobni kuhinji.