facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Espuma - kako enostavno postati mojster pri pripravi domače pene

Espuma. Beseda, ki morda v češčini zveni nekoliko eksotično, vendar jo ljubitelji moderne gastronomije pogosto izgovarjajo z navdušenjem. Kaj pravzaprav je espuma? Kako se izdeluje in za kaj se uporablja? In zakaj je postala tako priljubljena ne le v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami, temveč tudi v domačih kuhinjah vseh, ki radi eksperimentirajo?

Espuma izvira iz španščine in v prevodu pomeni preprosto "pena". Vendar v kuhinji to ni kar neka pena. Gre za lahko, zračno emulzijo, pogosto pripravljeno iz naravnih sestavin, ki se pod pritiskom stepe v fino peno. Vendar to ni smetana, kot jo poznamo iz običajne kuhinje – espuma je lahko sladka, slana, topla ali hladna, in njena uporaba je skoraj neomejena. Od pen iz čokolade ali sadja do pen iz parmezana ali graha, ki jedi dodajo moderni pridih in presenetljivo teksturo.

Espuma - kako se je vse skupaj začelo

Trend espum je postal priljubljen v 90. letih, ko je španski kuhar Ferran Adrià iz slavne restavracije El Bulli začel uporabljati sifone, t.i. espuma steklenice, za ustvarjanje puhastih pen, ki so bile povsem nove ne le po svoji konsistenci, temveč tudi po načinu, kako so vplivale na zaznavanje okusov. Namesto masla ali omak so gostje na krožniku nenadoma dobili oblake okusov, ki so se raztapljali na jeziku. Od takrat si je espuma našla pot iz haute cuisine v mnoge gospodinjstva.

Espuma ni le o efektivnem videzu. Pena ima sposobnost zajeti aromo in koncentrirati okus, kar v praksi pomeni, da lahko že majhna količina espume ima intenziven kulinarični učinek. Poleg tega – in to bodo cenili predvsem tisti, ki se trudijo jesti zdravo – pene je mogoče pripraviti brez maščob, brez sladkorja in z minimalno količino kalorij, kar jih naredi odličnega zaveznika moderne prehrane.

Espuma doma - kaj potrebujete?

Osnova za izdelavo espume je espuma steklenica, znana tudi kot sifon za smetano. Ta pa ni navaden – mora biti prilagojen za delo s plinskimi bombicami (najpogosteje N2O – dušikov oksid), ki ustvarjajo potreben pritisk za stepanje mešanice v peno. Pomembno je tudi imeti primerno sito, s katerim precedite mešanico pred vlivanjem v sifon – katerikoli neraztopljen del bi lahko zamašil ventil.

In kaj pravzaprav sodi v steklenico? To je odvisno le od domišljije. Espuma recept je lahko osnovan na sadju, zelenjavi, sirih, zeliščih, čokoladi ali smetani. Ključno je, da ima mešanica pravo konsistenco – preveč tekoča se ne bo oblikovala, preveč gosta pa ne bo šla skozi šobo. Pogosto se uporabljajo želatina, agar, lecitin ali ksantan kot stabilizatorji, vendar je mogoče ustvariti veliko odličnih pen tudi brez njih.

Eden najpreprostejših domačih receptov je na primer espuma iz jagod – dovolj je zmešati zrele jagode z malo sladkorja in limoninega soka, precediti skozi fino sito in vliti v sifon. Po ohlajanju in uporabi bombice nastane puhasta, rahlo kisla pena, ki je odlična kot sladica ali dodatek k jogurtu.

Uporaba espume v kuhinji

Espuma recepti so raznoliki, vendar imajo eno skupno – znajo spremeniti običajno jed v gastronomsko doživetje. Sladke espume najdejo svoje mesto v sladicah, kjer lahko nadomestijo težke kreme ali smetane. Odlično se ujemajo s sadjem, sladoledom ali piškoti. Priljubljena je na primer čokoladna espuma, ki jo lahko pripravimo iz stopljene temne čokolade, smetane in malo sladkorja. Nastala pena je puhasta kot oblak, vendar hkrati intenzivno čokoladna.

Nasprotno pa lahko slane espume obogatijo glavne jedi – na primer grahova espuma z meto kot dodatek k pečenemu mesu, pena iz kozjega sira na pečeni pesi ali espuma iz parmezana k testeninam. Takšne pene lahko postrežete tudi kot amuse-bouche, torej majhen okusni predjed, ki ustvari razpoloženje za glavno jed.

Espume pa so našle pot tudi zunaj krožnikov – na primer kavna espuma je zanimiva alternativa klasičnemu cappuccinu. Pripravite jo iz močnega espressa, malo sladkorja in želatine. Nastala pena se nanaša na hladen ali topel napitek in mu daje izviren videz ter aromo.

Espuma in zdrav življenjski slog

V času, ko večina išče načine, kako jesti bolj zdravo, vendar se ne želi odpovedati kulinaričnim užitkom, se espuma zdi kot idealna rešitev. Zaradi zračne konsistence lahko nadomesti mastne omake, prelive ali smetanove sladice in hkrati ohrani (ali celo poudari) okus. V enem odmerku espume je pogosto do 70 % manj kalorij kot v tradicionalni omaki.

Zanimiv primer je lahko restavracija, ki je namesto klasične majoneze postregla espumo iz avokada, limone in zelišč – okusno intenzivna, vendar veliko lažja različica preliva, ki so ga gostje vzljubili. Espuma tako ponuja odličen način, kako jesti okusno in hkrati zdravo.

Poleg tega omogoča delo z naravnimi sestavinami brez nepotrebnih dodatkov. Sadne espume je mogoče pripraviti samo iz svežega sadja in malo naravnega sladila, zelenjavne pene pa so lahko zanimiv način, kako v prehrano vključiti več vlaknin in vitaminov, ne da bi se tega sploh zavedali.

Pena kot oblika umetnosti

Ni presenetljivo, da si je espuma našla svoje mesto tudi na področju food designa. Kuharji jo uporabljajo kot sredstvo za izražanje ustvarjalnega pristopa k gastronomiji. Pena lahko na krožniku ustvari strukturo, kontrastira s hrustljavimi ali pečenimi elementi, ali celo nosi barvo in vonj, ki dopolnjujeta celoten vizualni vtis jedi.

Kot pravi znani britanski kuhar Heston Blumenthal: "Hrana ni le o okusu, temveč tudi o čustvih, ki jih v nas vzbuja." In prav espuma zna presenetiti, prebuditi radovednost in ponuditi nov način, kako zaznavati sestavine – ne le z jezikom, temveč tudi z očmi in nosom.

Kaj je espuma v kuhinji in zakaj jo poskusiti?

Za tiste, ki se radi podajajo v netradicionalna kulinarična doživetja, je espuma idealno orodje. Ne gre le za trend ali efektiven trik – gre za način, kako gledati na kuhanje drugače. S kančkom potrpljenja in pravo opremo lahko vsak doma ustvari jedi, ki izgledajo kot iz luksuzne restavracije, a so zdrave, okusne in igrive.

In kar je najpomembneje – espume zabavajo. Zabava jih ustvarjati, okušati in deliti. Naj si pripravite stepene pene iz manga za poletno torto, ali puhasto krompirjevo espumo k pečenim rebrom, rezultat bo vedno impresiven.

Kaj pravite, boste espumi dali priložnost? Potrebujete le kakovostno espuma steklenico, sveže sestavine in ščepec domišljije. Vaša kuhinja se lahko spremeni v laboratorij okusov – povsem brez kemije.

Delite
Kategorija Iskanje