facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kaj jesti pri angini za hitrejše okrevanje in lajšanje bolečin v grlu

Kaj jesti pri angini in omiliti bolečino v grlu

Angina. Beseda, ki pri mnogih ljudeh takoj vzbudi spomine na vročino, bolečino v grlu in neskončne dneve preživete pod odejo. Ta akutno vnetje mandljev, običajno povzročeno z bakterijsko okužbo (pogosto streptokoki), je med pogostimi boleznimi, zlasti v otroškem obdobju, vendar se ne izogiba niti odraslim. Glavni simptom je močna bolečina v grlu, ki otežuje govorjenje, požiranje in normalen vnos hrane. Prav zato se pogosto pojavi vprašanje: kaj jesti pri bolečinah v grlu, da angina ne bi bolela še bolj?

Prehrana lahko pri zdravljenju angine igra veliko večjo vlogo, kot se zdi na prvi pogled. Ne gre le za to, kaj jesti, ampak tudi kako jesti in v kakšni obliki. Pravilno izbrana hrana lahko omili draženje sluznic, pomaga pri hidraciji in pospeši regeneracijo organizma, medtem ko lahko neprimerna hrana bolečino v grlu še poslabša.

Kako telo reagira pri angini in zakaj je hrana pomembna

Pri angini pride do vnetne reakcije na področju mandljev in pogosto tudi okoliških tkiv. Telo aktivira imunski sistem, zviša telesno temperaturo in se osredotoči na boj proti okužbi. To je energetsko zahteven proces, ki zahteva dovolj hranil, vitaminov in tekočin. Čeprav bolečina v grlu pogosto povzroča izgubo apetita in omejuje sposobnost požiranja, lahko nezadosten vnos hrane upočasni celjenje in oslabi imunski odziv.

Zato je ključnega pomena izbrati takšno hrano, ki je nežna do grla, jo je lahko požirati in hkrati telesu zagotovi potrebne snovi. Idealno bi morala biti mehka, topla in hranljiva – torej nobenih hrustljavih rogljičkov, ostre začimbe ali kislih sokov.

Kaj jesti pri bolečinah v grlu

Pri izbiri jedi med angino je dobro slediti nekaj načelom. Hrana naj bo:

  • Neagresivna – brez ostrih ali kislih sestavin, ki bi dražile sluznico
  • Hidratantna – z visoko vsebnostjo tekočin, pomaga navlažiti grlo
  • Hranljiva – bogata z vitamini A, C, E, cinkom in beljakovinami
  • Lahko prebavljiva – da ne obremenjuje organizma


Preizkusite naše naravne izdelke

Ko vas ujame bolečina v grlu, je eden izmed najnežnejših načinov, kako telesu pomagati, prilagoditev jedilnika tako, da ne obremenjuje sluznic in hkrati zagotovi prehrano. Na primer, klasična piščančja juha – to ni le nasvet naših babic, ampak tudi znanstveno podprt pomočnik. Študije potrjujejo, da pomaga sprostiti sluz, zmanjšuje vnetje in predvsem dobro hidrira.

Poleg tega je lahka, topla in zaradi svoje preprostosti ne obremeni oslabljenega organizma – idealno jo dopolnite z mehko zelenjavo ali pa jo preprosto zmešajte v kremno juho. Podobno ugodno delujejo tudi razni kaše, bodisi ovsene, riževe ali zdrobne – te so lahko požirljive, nežne in se idealno servirajo tople, brez pretiranega sladkorja. Če se vam brez malo sladkega ne gre, dodajte pretlačeno banano ali žličko javorjevega sirupa, vendar nič agresivnega.

Skuta ali jogurt (predvsem tisti beli s probiotiki) potem ne le pomagajo pri regeneraciji zaradi vsebnosti beljakovin, ampak tudi prijetno hladijo razdraženo grlo. In ko smo že pri mehki konsistenci, zrele banane, avokado ali zelenjavni pireji iz dušene korenčke so prav tako odlična izbira – ne dražijo, zagotavljajo vitamine in jih je lahko požirati. Pazite le na citruse in kislo sadje – ti lahko neprijetno pekoč občutek v grlu še poslabšajo. In na koncu večna klasika – topel čaj z medom.

Kamilica, žajbelj in nekaj kakovostnega medu lahko dobesedno obložijo boleče grlo in hkrati prinesejo olajšanje. Nekatere raziskave celo nakazujejo, da je med lahko v boju z bolečino v grlu učinkovitejši kot marsikateri sirupi iz lekarne – zakaj torej ne bi poskusili po starem, če deluje?

Čemu se naopak izogibati

Ko se borite z angino, ne gre le za to, kaj si boste privoščili za jesti, ampak predvsem čemu se raje izogniti, da si ne bi po nepotrebnem povzročili še večje bolečine. Trde ali hrustljave stvari, kot so čips ali popečenci, lahko dražijo boleče grlo, prav tako kot pekoča hrana ali kisli citrusi. Previdno tudi z izjemno vročo ali ledeno hrano – grlu to res ne ustreza. In s sladkarijami se tudi ne prekomerno sladkajte, sladkorji namreč koristijo bakterijam in imunskemu sistemu ne pomagajo.

Ena mama dveh otrok je opisala izkušnjo z vnetjem mandljev pri svojem sinu takole: „Ni mogel ničesar pogoltniti, le jokal je. Na koncu smo prešli na zmiksane juhe in banano z jogurtom. V dveh dneh se mu je občutno izboljšalo. Bilo je toliko bolje, ker nismo morali posegati po umetnih dodatkih, le prilagodili smo jedilnik."

Podobne izkušnje niso redke – prav prilagoditev prehrane lahko pomeni razliko med dolgotrajnim trpljenjem in hitrejšo okrevanjem.

Ali je dovolj jesti pravilno, ali je potrebno še kaj več?

Prehrana je sicer pomembna, vendar ne zdravi same angine. Če gre za bakterijsko okužbo, je običajno potrebno jemanje antibiotikov – vedno po posvetu z zdravnikom. Pravilno izbrana hrana pa lahko omili simptome, podpira imunski sistem in prepreči dehidracijo. Dovolj tekočin, počitek in izogibanje fizičnemu in psihičnemu stresu so dodatni stebri okrevanja.

Ne pozabimo tudi na preventivo. Z okrepitvijo imunskega sistema – npr. z zadostnim vnosom vitamina C in D, rednim gibanjem na svežem zraku in omejevanjem stresa – lahko tveganje za angino bistveno zmanjšamo.

In kaj, če bolečina v grlu traja dlje kot nekaj dni, ali se pridružijo drugi simptomi, kot so izpuščaj, otekanje grla ali težave z dihanjem? V tem primeru je vedno potrebno poiskati zdravniško pomoč. Domače zdravljenje in pravilna prehrana sta pomembna, vendar imata svoje meje.

Ko hrana zdravi – vendar z razumom

Prehrana ni vsemogočna, vendar lahko bistveno pomaga. Jesti pri angini pravilno pomeni poslušati svoje telo, izbirati nežne, neagresivne jedi in se izogibati tistim, ki bi lahko stanje poslabšale. Pri sumu na angino je seveda vedno na mestu strokovni pregled, predvsem da se preprečijo zapleti, kot je na primer revmatična vročica ali vnetje ledvic.

Ampak kot kaže izkušnja mnogih ljudi – od staršev majhnih otrok do starejših – tudi tako preprosta stvar kot nežna, hranljiva juha lahko v bolezni predstavlja mali čudež. In včasih je prav to najpreprostejše tudi najučinkovitejše.

Delite
Kategorija Iskanje