facebook
BLACK FRIDAY na Ferwer! 30% popust na vsa oblačila in obutev ter 15% popust na vse ostalo.
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kako pripraviti Bun Bo Nam Bo - zdrav obrok, poln beljakovin in vlaknin

Vietnamska delikatesa, ki vas bo navdušila

Bun Bo Nam Bo je vietnamska jed, ki je osvojila srca mnogih ljudi po vsem svetu, ne le zaradi svojega odličnega okusa, temveč tudi zaradi svojih prehranskih vrednosti. Kaj pravzaprav je to? In zakaj bi morali to jed vključiti v svoj jedilnik?

Če imate radi azijsko kuhinjo ali iščete nove recepte, ki so ne le okusni, ampak tudi koristni za vaše zdravje, bi lahko bil Bun Bo Nam Bo prava izbira. Ta tradicionalna vietnamska jed združuje sveže sestavine in okuse, ki so ne le okusni, ampak tudi zdravi. Kako pripraviti to jed in kaj vam lahko prinese na področju zdravja?

Kaj je Bun Bo Nam Bo?

Bun Bo Nam Bo je vietnamska skleda z rezanci, ki je sestavljena iz riževih rezancev (bun), govedine, sveže zelenjave, zelišč in arašidov, vse prelito z lahkim omakastim prelivom. To je jed, ki odlično združuje različne okuse in teksture, od mehkobe mesa do hrustljavosti zelenjave. Za razliko od drugih vietnamskih jedi, kot je Pho, ki je znana po svoji jušni konsistenci, je Bun Bo Nam Bo bolj "suha", kar pomeni, da se postreže kot skleda s trdno osnovo riževih rezancev, dopolnjena s svežimi sestavinami, ki jedi dodajajo svežino.

Ta jed izvira iz južnega Vietnama, natančneje iz območja Ho Ši Minovega mesta, kjer je postala priljubljena ne le med domačini, ampak tudi med turisti. Ustvarja popolno kombinacijo slanih, sladkih, kislih in pekočih okusov, kar daje jedi njen edinstven značaj.

Kako izgleda recept za Bun Bo Nam Bo?

Priprava Bun Bo Nam Bo ni zapletena in večino sestavin lahko enostavno najdete v običajnih supermarketih ali azijskih trgovinah. Če imate željo po nečem eksotičnem in želite pripraviti to jed doma, je tukaj preprost recept, ki ga lahko poskusite.

Sestavine:

  • 300 g govedine (najbolje pusto file ali goveji zrezek)
  • 200 g riževih rezancev (bun)
  • 1 korenček
  • 1/2 kumare
  • 1 pest svežih zelišč (meta, koriander, bazilika)
  • 1/4 skodelice arašidov
  • 2 žlici ribje omake
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 rdeča čebula
  • 1 čili papričica (po želji, za pikantnost)

Postopek:

  1. Priprava mesa: Govedino narežite na tanke rezine in popecite na ponvi z malo sezamovega olja, da se meso nežno zapeče.
  2. Rezanci: Skuhajte riževe rezance po navodilih na embalaži in jih odcedite.
  3. Zelenjava in zelišča: Korenček in kumaro narežite na tanke trakove, rdečo čebulo narežite na tanke kolobarje in pripravite zelišča.
  4. Omaka: V skledi zmešajte ribjo omako, sladkor, kis in čili papričico (če jo uporabljate). Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi in nastane sladko-kisla omaka.
  5. Postrežba: Na dno sklede dajte kuhane rezance, dodajte popečeno meso, zelenjavo, zelišča in posujte z arašidi. Na koncu prelijte z omako in jed je pripravljena za postrežbo.

Zdravje in prednosti Bun Bo Nam Bo

Zakaj bi morali vključiti Bun Bo Nam Bo v svoj jedilnik?

Ta jed ima več prednosti, ki prispevajo k vašemu zdravju.

  • Riževi rezanci so odličen vir energije in imajo nizko vsebnost maščob.

  • Govedina je bogata z beljakovinami, železom in cinkom, kar so minerali, ki so nujni za pravilno delovanje telesa.

  • Zelenjava in zelišča, kot sta koriander in meta, izboljšujejo okus jedi.

  • Prav tako prinašajo antioksidante in vitamine, ki podpirajo imunski sistem.

  • Arašidni preliv dodaja jedi zdrave maščobe in vlaknine, ki so koristne za prebavo in zdravje srca.

  • Ribja in sezamovo olje prinašata omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo varovati srce in žile.

  • Ta kombinacija sestavin pomeni, da Bun Bo Nam Bo ni le okusen, ampak tudi visoko hranljiv.

Zakaj se izogibati mastni in kalorični hrani?

Ko izbiramo hrano, bi se morali osredotočiti na to, kar je za naše telo resnično koristno. Mnogi ljudje se pogosto zatekajo k mastni in kalorični hrani, ki nas sicer zadovoljijo, a lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so debelost ali kardiovaskularne bolezni. Bun Bo Nam Bo je zdrava alternativa, ki ponuja uravnoteženo kombinacijo hranil, ne da bi po nepotrebnem obremenjevala telo z odvečnimi kalorijami. To je jed, ki vam bo dala energijo in hkrati ne bo obremenila vašega metabolizma.

Bun Bo Nam Bo in njegov vpliv na telo

Če iščete način, kako izboljšati svojo prehrano, je Bun Bo Nam Bo idealna izbira. Ta jed vsebuje kakovostne beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine, kar podpira rast mišic, zdravje srca in pravilno prebavo. Zaradi nizke vsebnosti maščob je primeren tudi za tiste, ki se trudijo ohraniti zdravo težo. Kaj več, uporaba sveže zelenjave in zelišč pomeni, da ta jed vsebuje vse esencialne vitamine in minerale, ki jih vaše telo potrebuje za optimalno delovanje.


Preizkusite naše naravne izdelke

Kako si prilagoditi Bun Bo Nam Bo po svojem okusu?

Ena od prednosti Bun Bo Nam Bo je, da je zelo prilagodljiv in ga je mogoče prilagoditi osebnim preferencam. Če na primer ne marate govedine, jo lahko zamenjate s piščancem ali tofujem za vegetarijansko različico. Prav tako, če imate radi pikantno hrano, lahko dodate več čili papričk ali začimb. Ta jed je idealna za tiste, ki si želijo pripraviti nekaj izvirnega in hkrati zdravega.

Bun Bo Nam Bo kot del zdrave prehrane

Bun Bo Nam Bo je odličen primer zdrave in okusne vietnamske jedi, ki lahko postane del vaše uravnotežene prehrane. Njegova priprava ni zapletena, hkrati pa je polna hranil, ki jih vaše telo potrebuje. Ta jed vam bo dala energijo, izboljšala prebavo in podprla imunski sistem. Zakaj torej ne bi poskusili Bun Bo Nam Bo in dodali malo vietnamske eksotike v svoj jedilnik?

Delite
Kategorija Iskanje