
Kako izbrati melono, da boste resnično uživali v njenem sladkem okusu

Kako izbrati najboljšo lubenico - nasveti, ki vam bodo prihranili razočaranje in denar
Poletje brez lubenice? Težko si je to predstavljati. Vroč dan, osvežujoč kos ohlajene lubenice in občutek, da je poletje res prišlo. Ampak kdo ni nikoli naletel na vodeno, pusto ali nezrelo lubenico, naj vrže kocko! Izbira pravega kosa je lahko loterija – če ne poznate nekaj dobro delujočih trikov. Ugotoviti, kako izbrati dobro lubenico, ni nobena čarovnija, ampak kombinacija opazovanja, otipa in malo izkušenj.
V trgovinah in na tržnicah se lubenice zdijo ena kot druga. Sijoče, trde, lepo rdeče na reklamnih fotografijah. A realnost? Včasih naletite na takšno, ki ima okus kot moker papir. In ker lubenico običajno kupujete celo, lahko napačna izbira prinese razočaranje za vso družino. Dobra novica je, da obstajajo preverjeni znaki, po katerih lahko prepoznate, kako izbrati zrelo lubenico, ki bo sladka, sočna in dišeča – prav takšna, kot si jo predstavljate.
Barva in madež - prva indikacija, da gre za zrel kos
Začnimo z najpomembnejšim – barvo. Ne gre za nasičenost zelene lupine, čeprav tudi ta igra vlogo, ampak predvsem za t.i. poležaj – svetel madež na eni strani lubenice, kjer je ležala na tleh. Ta madež naj bo rumen do masleno kremast. Če je bel ali ga sploh ni, lubenica verjetno ni bila dovolj dolgo na polju in ni imela časa dozoreti. In to je težava – lubenica namreč po obiranju ne dozori, zato kar prinesete domov, to imate.
Poleg madeža poglejte tudi barvo same lupine. Zrela lubenica ima temno zeleno lupino z dobro vidnimi progami, in če gre za t.i. tigrov tip, naj bo kontrast med svetlejšimi in temnejšimi deli izrazit. Mat lupina je še en plus – preveč sijoča lubenica je lahko še nezrela.
Potrkaj – zvok kot iz metronoma
Morda to zveni kot babičin nasvet, vendar potrkanje po lubenici je eno najzanesljivejših vodil. Ko potrkate po zreli lubenici, naj oddaja globok, votel zvok – kot da bi potrkali po lesenem bobnu. Če je zvok bolj pridušen ali visok, je lahko lubenica bodisi prezrela (in torej mokasta) ali pa nezrela.
Izkušenejši prodajalci na tržnicah bodo radi potrkali za vas – in če se jim pri tem zatrese dlan in jo takoj priporočijo, je to pogosto dober znak. Seveda, malo to spominja na šamanstvo, a praksa dela mojstra. Potrkanje je zanesljiv indikator tega, kaj se dogaja v notranjosti, ne da bi morali lubenico razrezati.
Oblika, pecelj in teža – dodatne sledi do sladkega središča
Pomembna je tudi oblika. Nepravilno oblikovana lubenica je lahko rezultat neenakomerne rasti zaradi pomanjkanja vode ali hranil. To nujno ne pomeni, da ne bo okusna, ampak okrogla, simetrična oblika je znak uravnotežene prehrane in s tem boljšega okusa. Težja lubenica je pogosto bolj sočna – vzemite dve enako veliki in preverite, katera je težja. Tista, ki je bolj težka, bo verjetno polnejša vode in slajša.
Če ima lubenica pecelj, lahko izveste še več. Posušen in zavit pecelj pomeni, da je bila lubenica obrana v polni zrelosti. Zelen ali svež pecelj pa nakazuje, da je bila odtrgana prezgodaj – in to je pri lubenici že skoraj razsodba. Kot je že bilo omenjeno, lubenica ne dozori po obiranju, zato tudi če bi ležala pri vas doma teden dni, slajša ne bo.
Spol lubenice - urbana legenda ali resnica?
Morda ste že slišali, da obstajajo "moške" in "ženske" lubenice. Tiste ženske naj bi bile bolj okrogle, sladkejše in z manj semen, medtem ko so moške večje, bolj podolgovate in vodene. Ta nasvet ni znanstveno podprt, vendar mnogi izkušeni pridelovalci in kupci nanj stavijo. Dejstvo pa je, da so bolj okrogle lubenice pogosto bolj sladke – morda prav zato to prepričanje vztraja skozi generacije.
Kako izbrati dobro lubenico tudi brez razrezanja
Na tržnici v Čeških Budějovicah vsako leto v stojnici prodaja lubenice gospod Jiří, ki trdi, da "ko lubenica diši skozi lupino, ste zmagali." Poziva kupce, naj si lubenico prislonijo k nosu in res – če je zrela, lahko skozi njeno kožo začutite nežno sladko dišavo, kot da bi odprli kozarec z marmelado iz lubenice.
Ena stranka, gospa Alena, je tako izbrala lubenico, ki se je doma izkazala za pravi zaklad. Sladka, sočna, brez vlaknaste strukture in z minimalno semen. Prav takšna, zaradi katere se splača nositi domov petkilogramski balvan.
Bio ali konvencionalno? In kaj z lubenico brez semen?
Danes je vse pogosteje izbirati lubenice v bio kakovosti. Te so sicer nekoliko dražje, vendar pogosto prihajajo iz manjših kmetij, kjer se daje poudarek na naravno zorenje in manj kemičnih posegov. Bio lubenice poleg tega običajno imajo tanjšo lupino, kar je prednost pri uživanju in pomeni manjše breme za okolje pri odstranjevanju odpadkov.
Lubenice brez semen so praktične, vendar niso vedno tako sladke kot klasične. So križane tako, da ostanejo sterilne, kar lahko vpliva na njihovo strukturo in okus. Če torej iščete resnično intenziven okus lubenice, raje posezite po tisti z originalnimi semeni.
In kaj storiti, če ste domov prinesli nezrelo lubenico? Na žalost nimate veliko možnosti. V nasprotju z bananami ali avokadom se lubenica ne da "dozoreti" niti v papirnati vrečki, niti na soncu. Edino, kar lahko poskusite, je, da jo uporabite v smutijih ali hladnih juhah, kamor dodate drugo sladko sadje.
Izbira prave lubenice ni znanost, ampak umetnost. Ko se naučite brati v znakih, ki jih lubenica ponuja, vas bo nagradila z osvežujočo nagrado, ki se splača. Ne glede na to, ali nakupujete na trgu, v supermarketu ali neposredno od kmeta, naslednjič boste že vedeli, kako izbrati pravo. Kajti dobra lubenica ni le naključje – gre za pozornost.