facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kaj je pepsin in zakaj je tako pomemben za naše prebavljanje?

V človeškem telesu obstaja tih, a izjemno zmogljiv pomočnik, brez katerega si ne bi mogli predstavljati običajnega prebavljanja. Imenuje se pepsin in je eden najpomembnejših encimov v človeškem želodcu. Čeprav se o njem v običajnem pogovoru ne govori veliko, je prav encim pepsin, ki igra ključno vlogo pri razgradnji beljakovin v hrani. Brez njega iz mesa, jajc ali stročnic ne bi mogli pridobiti pomembnih aminokislin, ki jih potrebujemo za rast, celjenje in tvorbo hormonov.

Kako deluje pepsin v človeškem telesu?

Pepsin je encim, ki se aktivira v kislem okolju želodca. Telo ga proizvaja v obliki neaktivnega prekurzorja, imenovanega pepsinogen, ki se v prisotnosti klorovodikove kisline (HCl) pretvori v aktivni pepsin. Ta proces je zelo sofisticiran in služi zaščiti želodčne sluznice – če bi se pepsin aktiviral prej, bi lahko poškodoval celice, ki ga proizvajajo.

Ko se aktivira, začne svojo nalogo: razgrajuje dolge verige beljakovin na krajše fragmente – peptide. Z drugimi besedami, odgovarja na vprašanje "kaj razgrajuje pepsin?" – prav beljakovine. Brez te razgradnje človeško telo ne bi moglo absorbirati aminokislin, ki so osnovni gradniki življenja.

Zanimivo je, da pepsin lahko deluje le v kislem okolju – njegovo optimalno pH se giblje okoli vrednosti 1,5 do 2. Ko se želodčna vsebina premakne v tanko črevo, kjer je okolje bazično, aktivnost pepsina hitro upade in njegovo vlogo prevzamejo drugi encimi, na primer tripsin ali kimotripsin.

Pepsin in njegov položaj med prebavnimi encimi

V prebavnem sistemu obstaja cela vrsta encimov, od katerih ima vsak svojo nalogo glede na sestavino hrane – ogljikove hidrate, maščobe ali beljakovine. Pepsin spada med proteolitične encime, torej tiste, ki razgrajujejo beljakovine. Je pa eden redkih, ki deluje že v želodcu. Večina encimov se aktivira šele v tankem črevesju, kjer tudi pride do absorpcije hranil.

Mnogi ljudje se ne zavedajo, da bi brez pravilnega delovanja encima pepsina prišlo do številnih težav – ne le slabšega prebavljanja in napenjanja, ampak tudi do pomanjkanja ključnih hranil. Pomanjkanje aminokislin lahko vodi v utrujenost, oslabljeno imuniteto, počasnejše celjenje ran ali celo v hormonsko neravnovesje.

Eden od razlogov, zakaj je lahko pepsin manj aktiven, je nizka raven želodčne kisline. Ta je pogosta pri starejših ljudeh, ob kroničnem stresu ali pri dolgotrajni uporabi zdravil za zmanjšanje želodčne kislosti.

Kaj se zgodi, če pepsin ne deluje pravilno?

Če telo ne proizvaja dovolj pepsina, ali če v želodcu ni dovolj kisline za njegovo aktivacijo, lahko pride do slabega prebavljanja beljakovin. V praksi to lahko pomeni težo po jedi, napenjanje, riganje ali celo vnetna stanja v črevesju zaradi neprebavljenih ostankov hrane. Včasih ljudje ta problem zamenjajo z intoleranco na določena živila – pri tem pa gre lahko le za pomanjkanje pravilno delujočega prebavnega encima.

Zanimiv primer iz prakse prinaša zdravnica integrativne medicine dr. Amy Myers, ki v svoji knjigi navaja primer pacienta s kronično utrujenostjo, prebavnimi težavami in težavami s kožo. Šele ko se je osredotočila na obnovo prebave – vključno s podporo tvorbe kisline in dopolnjevanjem encima pepsina – je prišlo do izboljšanja vseh simptomov. Telo je namreč začelo učinkovito absorbirati hranila, ki so prej le prehajala skozi prebavni trakt brez koristi.

Naravna podpora pepsinu in zdravemu prebavljanju

Na srečo obstaja nekaj naravnih načinov, kako podpreti aktivnost pepsina in s tem izboljšati prebavo beljakovin. Prvi korak je podpora tvorbe želodčne kisline – na primer z uživanjem fermentiranih živil, kot je kislo zelje, jabolčni kis ali kefir. Nekateri ljudje posegajo tudi po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo betain HCl in pepsin, ki pomagajo pri prebavi, zlasti pri nizki produkciji želodčne kisline.

Že naše babice so vedele, da začeti obrok z majhno količino grenkih zelišč – na primer s pelinom ali cikorijo – pomaga spodbuditi želodčne sokove. Grenke snovi namreč spodbujajo tako tvorbo kisline kot tudi izločanje prebavnih encimov. Druga možnost je zadostno žvečenje hrane, ki pošlje signale prebavnemu traktu, da se pripravi na sprejem hrane.

Pomembno je omeniti, da dolgotrajna uporaba zdravil za zmanjšanje želodčne kislosti, kot so zaviralci protonske črpalke, lahko moti aktivnost pepsina in s tem vpliva na celotno prebavo. Če torej nekdo redno jemlje ta zdravila, naj se o njihovem dolgotrajnem vplivu posvetuje s svojim zdravnikom.

Vpliv življenjskega sloga na encim pepsin

Prebavni encimi niso zgolj rezultat bioloških procesov – močno jih vpliva naš življenjski slog. Kronični stres, pomanjkanje spanja, neustrezna prehrana ali hitro prehranjevanje „na hitro" lahko zmanjšajo učinkovitost celotnega prebavnega procesa. Pepsin tako sicer lahko je prisoten, a ne bo deloval optimalno.


Preizkusite naše naravne izdelke

„Prebavni sistem je kot orkester, ki mora igrati v pravem tempu – ko je telo v stresu, se celoten koncert razpade," pravi prehranska svetovalka dr. Libby Weaver. Ključ do pravilnega prebavljanja torej ni le v tem, kaj jemo, ampak tudi v tem, kako in kdaj jemo. Počasnejši tempo, zavestno prehranjevanje in kakovosten počitek lahko imajo večji vpliv, kot bi si mislili.

Kaj si iz vsega tega zapomniti?

Pepsin je morda neopazen, a njegova vloga v telesu je ključna. Brez njega ne bi mogli kakovostno absorbirati beljakovin, ki tvorijo osnovo naših mišic, encimov, hormonov in imunskih celic. Če se pojavijo kronične prebavne težave, je lahko prav pepsin eden od dejavnikov, na katere se splača osredotočiti. Ne glede na to, ali s prehrano, zelišči ali strokovno pomočjo, podpora tega encima lahko pozitivno vpliva ne le na prebavo, temveč tudi na splošno vitalnost.

V končni fazi je pepsin primer tega, kako lahko tudi majhen del biološkega sistema močno vpliva na naše zdravje. In prav takšne drobnosti – ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne – so lahko ključ do boljšega delovanja telesa in duha.

Delite
Kategorija Iskanje