
Kako izbrati najboljši skyr za svoj zdrav življenjski slog

Skyr - islandski čudež, ki osvaja slovenske hladilnike
Na policah slovenskih supermarketov in v ponudbi trgovin z zdravo prehrano se vse pogosteje pojavlja beseda, ki jo je še pred nekaj leti poznalo le nekaj navdušencev: skyr. Na prvi pogled spominja na jogurt, a ko ga okusite ali se začnete zanimati, kaj je skyr pravzaprav, ugotovite, da gre za nekaj med jogurtom, skuto in visokoproteinskim zakladom. V zadnjih letih skyr postaja središče pozornosti ne le zaradi svojega hranilnega profila, temveč tudi zaradi svojega izvora, ki vzbuja romantične predstave o islandski naravi, čistosti in preprostosti.
Kaj je skyr in zakaj je drugačen od jogurta?
Čeprav se skyr v trgovinah pogosto uvršča med jogurte, tehnično gledano gre za sveži sir, ne pa mlečni izdelek fermentiran kot jogurt. Njegova zgodovina sega vse do 9. stoletja, ko so ga na Islandijo prinesli norveški Vikingi. Še danes je skyr velja za tradicionalno islandsko jed in je neločljiv del tamkajšnje kuhinje – domačini ga uživajo vsakodnevno, bodisi kot zajtrk, prigrizek ali celo v slanih jedeh.
Za izdelavo skyra se uporablja posneto kravje mleko, ki se segreje in cepi z bakterijsko kulturo, podobno kot pri jogurtih. Nato se doda sirišče, kar je značilen korak za proizvodnjo sirov. Ko se zmes zgosti, se sirotka loči in nastane gost, kremast izdelek z rahlo kislim okusom. Rezultat je mlečni izdelek, ki ima sicer teksturo podobno gostemu jogurtu ali skuti, vendar hranilne vrednosti in okusne lastnosti, ki ga razlikujejo.
Hranilne prednosti, ki jih ni mogoče prezreti
Eden glavnih razlogov, zakaj si skyr pridobiva priljubljenost pri zagovornikih zdravega življenjskega sloga, je njegova sestava. Skyr je naravno bogat z beljakovinami, reven z maščobami in relativno nizkokaloričen. V 100 gramih običajnega skyra najdete približno 10 gramov beljakovin, manj kot 0,5 grama maščobe in okoli 60 kalorij. Zaradi tega nasiti za dlje časa, ne da bi obremenil želodec ali dnevni kalorični proračun.
Je torej idealna izbira za športnike, ljudi na shujševalni dieti, pa tudi za tiste, ki iščejo kakovosten vir beljakovin brez dodanega sladkorja in maščob. Poleg tega vsebuje kalcij, kalij in kulture prijaznih bakterij, ki podpirajo zdravo prebavo.
Preizkusite naše naravne izdelke
Kot primer navedimo študentko Aneto, ki se je trudila izgubiti nekaj kilogramov pred poletjem. Namesto sladkih zajtrkovih kosmičev je začela dan s skyrom, malo medu in sadjem. „Skyr me nasiti do kosila, je kremast in mi bolj tekne kot običajen jogurt. Poleg tega imam dopoldne več energije," pravi. In prav to je razlog, zakaj so ga vzljubili ne le prehranski svetovalci, temveč tudi običajni ljudje, ki iščejo boljšo alternativo običajnim mlečnim izdelkom.
Kako skyr okusi in kako ga uporabiti v kuhinji
Okus skyra je nežen, rahlo kiselkast in zelo osvežujoč. Spominja na grški jogurt, vendar ni tako masten. V naravni obliki je nevtralen, zato je primeren tako za sladke kot tudi slane recepte. V trgovinah najdete skyr z različnimi okusi – od vanilijevega, preko malinovega do mangovega. Vendar pa je prav naravna različica pogosto najbolje ocenjena s strani prehranskih strokovnjakov, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev.
Možnosti, kako skyrom obogatiti jedilnik, so skoraj neskončne. Lahko ga jeste samega, kot osnovo za smoothie, vmešate v ovseno kašo ali uporabite namesto kisle smetane. Odlično se prilega s sadjem, oreščki ali granolo. Različice tzatzikija, dipi za zelenjavo ali prelivi za solato? Tudi tam se skyr odlično prilega.
V islandski gospodinjstvih je običajno postreči skyr z borovnicami in malo sladkorja kot sladico. V Sloveniji se vse pogosteje uporablja tudi pri peki – na primer v cheesecakih, kjer nadomesti del bolj mastne skute.
Skyr proti jogurtu
Na prvi pogled sta si podobna. Oba sta mlečna, gosta in osvežujoča. A ko pogledamo podrobneje, so razlike očitne. Skyr vsebuje več beljakovin kot običajen jogurt, predvsem zato, ker se proizvaja iz večkratne količine mleka. Na 1 kg skyra pride kar 4x več mleka kot na jogurt. To ga naredi bolj koncentriranega in hranljivejšega.
Poleg tega je skyr v primerjavi z večino jogurtov skoraj brez maščob, ker se proizvaja iz posnetega mleka. Za primerjavo – običajen beli jogurt ima okoli 3 g maščobe na 100 g, medtem ko skyr manj kot 0,5 g. In čeprav se nekateri jogurti lahko pohvalijo z visokim deležem beljakovin, so pogosto sladkani ali začinjeni z dodatki, ki zmanjšujejo hranilno bilanco.
Če torej iščete izdelek, ki vas resnično nasiti, telesu zagotovi potrebna hranila in hkrati ne obremenjuje, je skyr logična izbira.
Ali je skyr primeren tudi za ljudi z intoleranco na laktozo?
Dobra novica je, da skyr ima naravno nizek vsebnost laktoze zaradi fermentacijskega procesa, pri katerem bakterije pretvorijo del laktoze v mlečno kislino. Mnogi ljudje z manjšo občutljivostjo na laktozo lahko tako skyr brez težav vključijo v svoj jedilnik. Nekateri proizvajalci pa ponujajo tudi skyre brez laktoze, ki so zagotovilo za udobno prebavo tudi za tiste, ki se morajo običajnim mlečnim izdelkom izogibati.
Kako izbrati kakovosten skyr?
Pri izbiri skyra v trgovini je pomembno brati sestavo. Kakovosten skyr bi moral vsebovati le mleko in jogurtove kulture, po možnosti sirišče. Očiščene različice bi morale imeti čim manj dodanega sladkorja. Čim krajša je sestava, tem bolje. Priljubljene znamke, ki ponujajo kakovosten skyr, prihajajo ne le iz Islandije, ampak tudi iz regionalnih mlekar, ki si prizadevajo približati islandskemu originalu.
Osnova je tudi način shranjevanja – ker ne gre za trajen izdelek, bi moral biti shranjen v hladilniku in uporabljen čim prej po odprtju.
Skyr in trajnostni življenjski slog
V času, ko se vse več ljudi zanima za izvor živil in njihov vpliv na planet, skyr igra zanimivo vlogo. Res je, da ima živalska proizvodnja na splošno večji ekološki odtis kot rastlinska. Vendar pa izdelki kot skyr, ki so bogati s hranili in lahko nadomestijo manj hranljive izdelke, lahko igrajo pozitivno vlogo. Poleg tega, če izhajajo iz ekološkega kmetijstva ali lokalnih proizvajalcev, se njihov vpliv na okolje znatno zmanjša.
Zanimivost je, da tudi na Islandiji narašča zanimanje za ekološko pridelavo mleka, in nekatere znamke skyra se že ponašajo z bio certifikacijo. Potrošniki imajo tako možnost izbire – in prav ta je ključ do trajnostnejše prihodnosti.
Kot je nekoč dejal Hipokrat: „Naj bo tvoje živilo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo tvoje živilo." Morda bi danes dodal: In ne boj se skyra.
Iz islandske tradicije je nastal globalni trend. In medtem ko je bil skyr prej za mnoge eksotičen pojem, je danes običajen del zdravega jedilnika. Ni čudno – ko nekaj tekne, nasiti, doda energijo in še koristi telesu, je težko najti razlog, zakaj ga ne bi vključili v vsakodnevni meni.