
Pastrami sendvič kot ikona, ki osvaja slovenske mize

Pastrami sendvič - poslastica, ki se je udomačila tudi v slovenskih kuhinjah
Predstavljajte si kombinacijo sočnega mesa, dišečih začimb, hrustljavega kruha in gorčice, ki vas v eni minuti popelje v newyorško bistro. Pastrami sendvič že dolgo ni več le specialiteta čez ocean – vedno več privržencev si pridobiva tudi v Sloveniji. Kaj se pravzaprav skriva pod tem imenom, kako je nastal, zakaj je postal priljubljen in kako ga lahko pripravite doma? Poglejmo si to delikateso od blizu.
Kaj je pastrami? Kos zgodovine v vsakem grižljaju
Beseda "pastrami" verjetno izvira iz romunskega „pastramă", kar pomeni „konzervirati" ali „konzervirati". V Ameriko je ta način obdelave mesa prišel z judovskimi priseljenci iz vzhodne Evrope konec 19. stoletja. Najpogosteje se je uporabljala govedina, običajno spodnji del prsi, ki se je najprej marinirala v začinjenem slanici, nato pa se je dimila in dušila.
Ta proces je imel praktičen pomen – podaljšati trajnost mesa v časih, ko hladilniki niso bili samoumevni. A kot pogosto, je okus presegel prvotni namen. Prvi znani pastrami sendvič naj bi bil postrežen v New Yorku leta 1887 in od takrat je postal ikona ameriške gastronomije, predvsem v judovskih delikatesah.
Sendvič s pastramijem v slovenskem kontekstu
V Sloveniji se sicer tisti pravi delikatesni sendvič s pastramijem dolgo ni pojavljal, a v zadnjih letih opažamo porast zanimanja za kakovostno ulično hrano in domače eksperimente. Mnogi lokali v Ljubljani, Mariboru in drugih mestih so začeli ponujati različico tega ameriškega klasika. A nič ni nad tem, da si ga pripravite doma – in prav tukaj pridemo do enega najpogostejših vprašanj:
Kako si narediti pastrami sendvič doma? Dobra novica je, da čeprav prava pastrami zahteva večdnevno pripravo, obstajajo poenostavljeni recepti, ki jih lahko obvladate tudi brez dimnice. Potrebujete le malo potrpljenja in kakovostne sestavine.
Recept za pastrami sendvič za domačo kuhinjo
Najprej boste potrebovali meso. Tradicionalno se uporablja goveje prsi, toda v domačih razmerah lahko uporabite tudi valjček ali ledje. Ključna sta marinada in začinjena skorjica.
Sestavine:
- 1,5 kg govejih prsi (svinjska ali puranja različica sta možni, vendar ne avtentični)
- 2 l vode
- 150 g soli
- 100 g sladkorja
- 3 žlice črnega popra (celi)
- 2 žlici koriandra (celi)
- 1 žlička nageljnovih žbic
- 1 žlička pimenta
- 3 lovorjevi listi
- 5 strokov česna
- 1 žlička paprike
- 1 žlička čilija (po želji)
Meso se marinira v slanici 5–7 dni, najbolje v zaprti posodi v hladilniku. Nato se peče pokrito pri nizki temperaturi (približno 130 °C) več ur, dokler ni lepo mehko. Na koncu se na kratko popeče na žaru ali odkrito, da se ustvari skorjica.
Kaj pa kruh in priloge? Tradicionalno se uporablja rženi ali drožasti kruh, dijonska gorčica, kisle kumarice in včasih kislo zelje. V New Yorku dobite pastrami med dvema rezinama kruha skoraj brez ničesar drugega – okus mesa mora biti v ospredju. V Sloveniji pa radi dodamo še rezino sira, vloženo čebulo ali hrustljavo ledenko.
Mlada družina iz Maribora je začela redno pripravljati pastrami sendviče za vikend kot alternativo klasičnemu kosilu – danes pa imajo celo majhno stojnico na kmečkih tržnicah. „Nismo želeli kupovati hitre hrane, a hkrati smo želeli nekaj, kar ima drugačen okus kot pečenka ali golaž. Pastrami je bila idealna kombinacija – domače, a izjemno," pravi oče treh otrok, ki meso pripravlja po svojem receptu.
Zakaj pastrami tako izstopa?
Ob prvem ugrizu večina ljudi opazi nekaj posebnega – pastrami ni le „še ena mesnina". Je plastna okusna izkušnja. Mariniranje doda mesu globino, dimljenje in začimbe poudarijo aromatične tone, počasno pečenje pa doda mehkobo. Izrazita razlika v primerjavi z običajno šunko ali svinjino je v intenzivnosti okusa in hkrati v mehkosti teksture. Ni presenetljivo, da se pastrami sendvič pogosto pojavlja na seznamu najboljših sendvičev vseh časov po različnih gastronomskih revijah.
Po besedah znanega kulinaričnega kritika Davida Lebovitza je dober pastrami sendvič „kot dekadentni objem, ki ga potrebujete po dolgem dnevu". In prav to dela iz te klasike nekaj več kot le hitro hrano.
Pastrami sendvič danes
V času, ko se ljudje bolj zanimajo za izvor hrane, način priprave in etične vidike gastronomije, se tudi pastrami vključuje v kontekst tako imenovane slow food kulture. Sendvič s pastramijem ni le hiter obrok – je rezultat potrpežljivosti, obrtništva in spoštovanja do sestavin.
Naraščajoča ponudba kakovostnega mesa od lokalnih kmetov, dostopnost začimb in spletni recepti omogočajo vsakomur, da si ta kulinarični užitek preizkusi doma. Ne glede na to, ali se odločite za tradicionalno različico ali ustvarite svojo različico z vegansko nadomestkom, princip ostaja enak: ravnotežje, plastenje okusov in poštena priprava.
To je tisti trenutek, ko vzamete sveže pečen kruh, ga namažete z gorčico, dodate rezine sočnega pastramija, morda malo zelja ali kumarice – in veste, da ne gre le za sendvič. To je zgodba, ki si jo pripovedujete preko hrane. In kot vsaka prava zgodba, tudi ta je vredna deljenja.