facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Pljeskavica osvojuje slovenske krožnike in prinaša balkanski čar

Pljeskavica - balkanski okus, ki osvaja slovenske kuhinje

Vonj po žaru pečenega mesa, svežega kruha in pikantnega ajvarja se počasi širi po zraku. Na mizi je preprosta jed, ki pa lahko prebudi spomine na počitnice ob Jadranu ali večere v prijetni balkanski restavraciji. Govorimo o pljeskavici – tradicionalni jedi, ki je za mnoge simbol balkanske gostoljubnosti in kulinarične strasti.

Pljeskavica je pravzaprav nekaj med hamburgerjem in polpeto, vendar njen izvor in način postrežbe jo na prvi pogled razlikujeta od običajnega fast fooda – tudi po okusu. Čeprav izvira iz nekdanje Jugoslavije, je svojo največjo priljubljenost dosegla v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, kjer je običajen del jedilnikov. Hrvaška različica pljeskavice pogosto vsebuje blažje začimbe in manj maščobe, medtem ko je srbska bolj izrazita, sočnejša in bolj pikantna.

Pljeskavica: Kaj jo dela posebno?

Ne gre le za meso. Čeprav je kakovostna govedina, po možnosti v mešanici s svinjino, osnova, se skrivnost pljeskavice skriva v njeni preprostosti in načinu priprave. Meso se ročno gnete z začimbami, pogosto se dodaja čebula, včasih tudi paprika, in rezultat je tanek, širok ploščat "polpet", ki se pripravlja na žaru ali ponvi. Za pravi okusni užitek je pomembna tudi priloga – in tukaj na sceno stopi ajvar.

Ajvar je pikantna zelenjavna pasta iz pečenih paprik in jajčevcev, včasih zmešana s česnom ali čilijem. Njegov izrazit okus odlično dopolnjuje mastnejše meso in jedi dodaja značilen balkanski pridih. Kombinacija pljeskavice z ajvarjem je skoraj neustavljiva in se upravičeno postaja hit tudi zunaj meja Balkana.

V nekaterih regijah se v meso dodaja tudi ovčji ali kravji sir – na primer kačkavalj ali feta – in tako nastane različica znana kot pljeskavica sa sirom, torej pljeskavica s sirom. Poleg tega je običajno, da se postreže v pita kruhu ali domači lepinji, s svežo solato, vloženo zelenjavo in gostim jogurtom ali kajmakom.

Domača pljeskavica

Čeprav jo morda poznate s potovanj ali restavracij, je recept za pljeskavico presenetljivo preprost. Zaradi enostavno dostopnih sestavin si jo lahko pripravite tudi doma, brez zapletenih priprav ali posebne opreme.

Pljeskavica – domači recept (hrvaška različica)

Sestavine za 4 porcije:

  • 500 g mlete govedine (ali mešanice s svinjino)
  • 1 večja čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, stisnjena
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1/2 žličke mletega črnega popra
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica gazirane vode (za mehkobo)
  • po želji: kos naribanega sira (npr. feta)

Postopek:

  1. V skledi zmešajte meso, čebulo, česen, začimbe in gazirano vodo.
  2. Z rokami temeljito pregnetite, da se okusi povežejo. Čim dlje, tem bolje – idealno vsaj 5 minut.
  3. Oblikujte 4 velike tanke ploščice – približno velikosti dlani.
  4. Pljeskavice lahko pečete na ponvi, žaru ali v pečici približno 4–6 minut na vsaki strani, dokler ne dobijo zlato rjave barve in se prepečejo.
  5. Postrezite v pita kruhu ali s pečenim krompirjem, ne pozabite na ajvar in svežo zelenjavo.

Ta hrvaška pljeskavica je blažja in manj pikantna kot srbska različica, kar lahko ustreza tistim, ki imajo raje uravnotežene okuse. Nasprotno pa lahko tisti, ki obožujejo bolj pikantne jedi, dodajo kajenski poper ali sesekljano čili papriko.

Balkanska kuhinja v slovenskem kontekstu

Je zanimivo, kako so se balkanski okusi v zadnjih letih razširili tudi v Sloveniji. Restavracije, usmerjene na balkansko kuhinjo, rastejo kot gobe po dežju, in to ne le v Ljubljani ali Mariboru. Med priljubljene jedi spada prav balkanska pljeskavica, čevapčiči, ajvar in različni siri ter omake, ki se odlično podajo k slovenskemu načinu obedovanja.

Primer je lahko zgodba Tomaža in Lenke iz Maribora, ki sta se po potovanju po Hrvaški tako zaljubila v balkansko kuhinjo, da sta doma začela pripravljati lastni ajvar in kasneje še pljeskavico. „Najbolj naju je presenetilo, kako preprosta in hkrati okusna je ta jed. Ko sva jo prvič pripravila za prijatelje, je izginila z mize v trenutku," se smeje Lenka. Od takrat dvakrat letno organizirata „balkanske večere" za svoje znance – z domačo pljeskavico, ajvarjem, rakijo in glasbo. Odličen primer, kako lahko kulinarično navdih počitnic prenesemo v vsakdanje življenje.

Zdrava alternativa? Tudi to gre

Čeprav pljeskavica ni tipična dietna jed, se lahko prilagodi tudi bolj zdravim navadam. Uporaba manj mastnega mesa, na primer čiste govedine ali celo puranjega, omejitev količine soli in priprava brez večje količine maščobe lahko iz te jedi naredi veliko lažjo različico.

Ajvar sam po sebi spada med zdrave namaze – če je pripravljen brez konzervansov in prekomernega olja. Vsebuje vitamin C, vlaknine in antioksidante, zahvaljujoč pečenim paprikam in jajčevcem. In če ga pripravite doma, imate zagotovilo, da v njem ne bo ničesar odveč. Odličen recept za domači ajvar najdete na primer na spletni strani BBC Good Food, pa tudi na številnih slovenskih kulinaričnih blogih.


Preizkusite naše naravne izdelke

Citacija znanega kuharja Gordona Ramsaya morda zajema tudi filozofijo pljeskavice: „Preprostost je ključ do popolne jedi." In prav v preprostosti je lepota te balkanske jedi, ki si pridobiva mesto tudi v modernih kuhinjah.

Ne glede na to, ali se odločite za avtentično srbsko verzijo, blažjo hrvaško ali lastno različico, pljeskavica je jed, ki ima priložnost postati stalnica v vašem domačem repertoarju. Je kombinacija bogatega okusa, preprostosti in možnosti delitve obroka s prijatelji ali družino – kar je točno to, kar pričakujemo od dobre hrane.

Delite
Kategorija Iskanje