facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Kako pripraviti madžarsko čalamado doma in njena raznolikost okusov

Madžarska čalamada - barvita klasika, ki je okusna in trpežna

V svetu vlaganja in kisanja zelenjave ima vsaka država svoje zaklade. Medtem ko na Češkem kraljujejo tradicionalne kumarice ali utopenci, naši južni sosedi iz Madžarske prisegajo na nekaj nekoliko drugačnega – madžarsko čalamado. Ta pisana mešanica zelenjave vložena v sladko-kislem kisu ni le polnega okusa, ampak tudi neverjetno raznolika in praktična. Popolnoma se prilega k žaru, pečenim specialitetam ali kar na kruh. In najboljše – pripraviti jo doma sploh ni težko.

Kaj pravzaprav je čalamada in kako se razlikuje madžarska?

Beseda "čalamada" izhaja iz nemške besede Salatmarinade ali Salamagundi, kar označuje mešanico solate ali vložene zelenjave. V slovenskem okolju se pod pojmom čalamada običajno razume mešanica zelja, paprike, čebule in včasih tudi paradižnikov, ki se prelije z octom in sterilizira. Čeprav osnovne sestavine ostajajo podobne, madžarska različica dodaja svojemu slovenskemu prototipu na intenzivnosti – tako okusom kot barvo.

Na Madžarskem se čalamada pogosto pripravlja z večjo količino kapije – sladke rdeče paprike – ki ji daje izrazito barvo in sladkost. Pogosto se doda tudi ostra paprika ali feferon, kar jo naredi pikantno prilogo, idealno za bogatejše jedi. Značilna je tudi poudarjena sladko-kisla nota z rahlo pikantnim zaključkom.

Kot pravi madžarski pregovor: „Ahol paprika, ott az élet.” – Kjer je paprika, tam je življenje. In prav paprika je ena izmed sestavin, ki to poslastico naredi tako živo.

Zakaj pripraviti madžarsko čalamado doma?

Razlogov za domačo pripravo je več. Prvič – veste, kaj jeste. Brez konzervansov, brez barvil, le čista zelenjava, začimbe in kis. Drugič – lahko si jo prilagodite po okusu. Imate radi bolj pekoče? Dodajte čili. Želite manj sladko različico? Samo zmanjšajte sladkor. In tretjič – dolgo zdrži. Če je pravilno vložena, vas lahko razveseli tudi sredi zime, ko sveža zelenjava izgubi okus in barvo.

Poleg tega je to odličen način za porabo presežkov z vrta. Ko se avgusta in septembra pobirajo paprike, paradižniki in zelje v velikih količinah, ni nič boljšega kot jih spremeniti v nekaj, kar bo navdušilo tudi v hladnih mesecih.

Madžarska čalamada – recept, ki ga boste vzljubili

Natančna razmerja sestavin se lahko razlikujejo glede na družinsko tradicijo ali okusne preference, vendar naslednji recept za madžarsko čalamado izhaja iz avtentične domače priprave, kot jo poznate iz madžarskih gospodinjstev.

Sestavine:

  • 1 kg belega zelja
  • 3 večje rdeče paprike (kapija)
  • 3 zelene paprike
  • 3 čebule
  • 2 velika paradižnika
  • 1 manjša kumara
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 100 ml 8% kisa
  • 100 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlica soli (najbolje morska)
  • 1 čajna žlička gorčičnih semen
  • 1 čajna žlička celega popra
  • 2 lovorjeva lista
  • po želji: 1 feferon ali čili paprička

Postopek je preprost, vendar zahteva nekaj potrpežljivosti. Osnova uspeha je čim tanjše rezanje zelenjave – idealno s pomočjo mandoline. Zelje narežite na tanke rezine, paprike očistite semen in narežite na trakove, čebulo na tanke polmesece, paradižnik na rezine in korenček grobo naribajte. Kumaro narežite na kolobarje. Vse stresite v eno veliko posodo in temeljito premešajte.

V drugi posodi zavrite kis, vodo, sladkor, sol in začimbe. Ko se sladkor in sol raztopita, prelijte zelenjavo in pustite stati najmanj 2 uri, najbolje čez noč na hladnem. Nato mešanico napolnite v sterilizirane kozarce, zalijte z mešanico in zaprite. Sterilizirajte pri 85 °C približno 20 minut.

Rezultat je hrustljava, aromatična in barvita poslastica, ki bo razveselila ne le brbončice, ampak tudi oči.

Kako čalamado postreči in s čim se najbolje ujema

Madžarska čalamada se v domovini najpogosteje postreže kot priloga k mesnim jedem, zlasti k pečeni svinjini, klobasam ali mletemu mesu. Odlično se poda tudi k žaru ali na obložen kruh z mesninami. Za vegetarijance je lahko zanimiva kot del sendviča ali solate – njen izrazit okus namreč jedi doda globino, ki bi jo sicer zagotovilo meso.

Na Madžarskem ni redkost postreči čalamado tudi k tradicionalnim jedem, kot so lecsó, perkelt ali tarhonya. Zaradi svoje osvežujoče kislosti namreč uravnava bogate, mesne okuse in hkrati podpira prebavo.

Ena gospa iz Budimpešte, ki prodaja domačo čalamado na lokalni tržnici, se pohvali: „To je jed, ki povezuje generacije. Moja babica jo je delala, moja mama jo dela – in zdaj jo delam jaz. Vsak ima svoj trik, a osnova je ista: sveža zelenjava in ljubezen."

Fermentirana različica za pogumne

Poleg tradicionalne sterilizirane različice obstaja tudi možnost, da čalamado pustite fermentirati. Ta način ne zahteva kisa ali toplotne sterilizacije – namesto tega se zanaša na naravno fermentacijo s pomočjo soli. Končni okus je globlji, rahlo kiselkast in bogat s probiotiki. Dovolj je, da zelenjavo osolite, obtežite in pustite nekaj dni fermentirati pri sobni temperaturi – podobno kot se pripravlja kislo zelje.

Fermentirana čalamada je bolj primerna kot del zdrave prehrane – na primer kot dodatek k skledi riža, stročnicam ali tofuju. Glede na vsebnost živih kultur jo je treba hraniti na hladnem in porabiti v nekaj tednih.

Zakaj vključiti čalamado v prehrano redno?

Čalamada ni le okusna, ampak tudi hranljiva. Vsebuje vlaknine, vitamine, antioksidante in če jo pripravite s fermentacijo, tudi zdravju koristne bakterije. Njena sestava pomaga pri prebavi, deluje protivnetno in podpira črevesni mikrobiom. Poleg tega jo je mogoče enostavno pripraviti v večjih količinah in imeti pri roki vedno, ko v kuhinji zmanjka navdiha.

In kar je morda najpomembnejše – je to način, kako se vrniti h koreninam, upočasniti in se povezati s tradicijo. V času, ko se večina hrane proizvaja v tovarnah, ima domača čalamada pridih nečesa pravega. In to je okus, ki ga ni mogoče ničesar nadomestiti.

Delite
Kategorija Iskanje